Olet täällä

Tietoa kaupungista

Ruokapalvelut päiväkodeissa ja vuorohoitopäiväkodeissa

Ruokalistan laadinnassa käytämme kuuden viikon kiertävää perusruokalistaa. Ruokalistassa huomioidaan mm. juhlapyhät, sesonkikohtaiset raaka-aineet, erityisruokavaliot ja ravitsemukselliset näkökulmat.

Noudatamme Valtion ravitsemusneuvottelukunnan ravitsemussuosituksia. Toimimme yhteistyössä Kasvatus- ja opetusviraston, kaupungin ravitsemusterapeuttien ja terveyden edistämisyksikön kanssa. Yhteistyön tavoitteena on edistää lasten hyvinvointia ravitsemuksen näkökulmasta.

Ateria koostuu: lämmin ruoka, salaatti/lämmin kasvislisäke, näkkileipä, maito.
Keittopäivinä on tarjolla pehmeä leipä tai jälkiruoka.

Ruokalista päiväkodeille sekä kaupungin perhepäivähoidolle 4.9.2017-18.2.2018 (pdf)

Erityisruokavalio
Erityisruokavalioruoka valmistetaan lapsille, joiden vanhemmat toimittavat terveydenhoitajan, lääkärin tai ravitsemusterapeutin todistuksen päiväkodin johtajan kautta keittiölle. Ruokavalio tulee tarkistaa toimintavuosittain.

Kasvisruokavalio
Päiväkodissa kasvisruokavalioruoka tarjotaan vain, mikäli myös kotona noudatetaan samaa ruokavaliota. Vanhemmat ilmoittavat tiedon päiväkodin johtajan kautta keittiölle.

Eettiset syyt erityisruokavaliolle
Päiväkodissa eettisiin syihin perustuva erityisruokavalioruoka tarjotaan vain, mikäli myös kotona noudatetaan samaa ruokavaliota. Vanhemmat ilmoittavat tiedon päiväkodin johtajan kautta keittiölle.

Erityisruokavalioiden muutokset ja peruutukset
Erityis- tai kasvisruokavaliossa tapahtuvista muutoksista on ilmoitettava viipymättä keittiölle. Toivomme, että ilmoitatte keittiölle myös mikäli erityis- tai kasvisruokavaliota ei tarvita: esim. poissaolotapauksissa. Keittiöllä on oikeus lopettaa erityis- tai kasvisruokavalioannoksen valmistus henkilölle, joka ei ole kahteen viikkoon syönyt hänelle valmistettua erityis- tai kasvisruokavalioateriaa eikä syytä ole etukäteen ilmoitettu keittiölle.

Vähälaktoosinen ruokajuoma
Vähälaktoosista ruokavaliota noudattavat voivat käyttää ruokajuomanaan laktoositonta maitojuomaa ilman erillistä todistusta.

Ristiallergiareaktiot
Harvoin, tiettynä vuodenaikana ns. ristiallergian vuoksi vältettävälle hedelmälle tai kasvikselle laitetaan ruokalinjastoon useampia hedelmä- tai kasvisvaihtoehtoja. Tällöin ei tarvita lääkärintodistusta.

 

Palaute

Lisätiedot