Olet täällä

Tietoa kaupungista

Ruokapalvelut peruskouluissa

Ruokalistan laadinnassa käytämme kuuden viikon kiertävää perusruokalistaa. Ruokalistassa huomioidaan mm. juhlapyhät, sesonkikohtaiset raaka-aineet, erityisruokavaliot ja ravitsemukselliset näkökulmat.

Noudatamme Valtion ravitsemusneuvottelukunnan ravintosuosituksia. Yhteistyö Kasvatus- ja opetusviraston sekä kaupungin ravitsemusterapeuttien kanssa vahvistaa lapsille kohdennetussa ruokalistasuunnittelussa huomioonotettuja ravitsemusasioita ja kasvatuksellisia näkökulmia.

Ateria koostuu: lämmin ruoka, salaatti/lämmin kasvislisäke, näkkileipä, maito.
Keittopäivinä on tarjolla pehmeä leipä tai jälkiruoka.

Peruskoulujen ruokalista (pdf)

Erityisruokavalio
Erityisruokavalioruoka valmistetaan lapsille, joiden vanhemmat toimittavat terveydenhoitajan, lääkärin tai ravitsemusterapeutin todistuksen terveydenhoitajan kautta keittiölle aina lukuvuoden alussa tai tarvittaessa.

Kasvisruokavalio
Koulussa kasvisruokavalioruoka tarjotaan vain, mikäli myös kotona noudatetaan samaa ruokavaliota. Vanhemmat ilmoittavat tiedon terveydenhoitajan kautta keittiölle.

Eettiset syyt erityisruokavaliolle
Koulussa eettisiin syihin perustuva erityisruokavalioruoka tarjotaan vain, mikäli myös kotona noudatetaan samaa ruokavaliota. Uskonnollisista tai eettisistä syistä erityisruokavaliota tarvitsevan tulee sopia asiasta koulun rehtorin kanssa. Rehtori ilmoittaa asian keittiölle.

Erityisruokavalioiden muutokset ja peruutukset
Erityis- tai kasvisruokavaliossa tapahtuvista muutoksista on ilmoitettava viipymättä keittiölle. Toivomme, että ilmoitatte keittiölle myös mikäli erityis- tai kasvisruokavaliota ei tarvita: esim. poissaolotapauksissa. Keittiöllä on oikeus lopettaa erityis- tai kasvisruokavalioannoksen valmistus henkilölle, joka ei ole kahteen viikkoon syönyt hänelle valmistettua erityis- tai kasvisruokavalioateriaa eikä syytä ole etukäteen ilmoitettu keittiölle.

Vähälaktoosinen ruokajuoma
Vähälaktoosista ruokavaliota noudattavat voivat käyttää ruokajuomanaan laktoositonta maitojuomaa ilman erillistä todistusta.

Ristiallergiareaktiot
Harvoin, tiettynä vuodenaikana ns. ristiallergian vuoksi vältettävälle hedelmälle tai kasvikselle laitetaan ruokalinjastoon useampia hedelmä- tai kasvisvaihtoehtoja. Tällöin ei tarvita lääkärintodistusta.

 

Palaute

Lisätiedot