Olet täällä

Tietoa kaupungista

Erityisruokavalio toisen asteen kouluissa

Ruokalistan laadinnassa käytämme kuuden viikon kiertävää perusruokalistaa. Ruokalistassa huomioidaan mm. juhlapyhät, sesonkikohtaiset raaka-aineet, erityisruokavaliot ja ravitsemukselliset näkökulmat.

Noudatamme Valtion ravitsemusneuvottelukunnan ravintosuosituksia. Yhteistyö Kasvatus- ja Opetusviraston sekä kaupungin ravitsemusterapeuttien kanssa vahvistaa nuorille kohdennetussa ruokalistasuunnittelussa huomioonotettuja ravitsemusasioita ja kasvatuksellisia näkökohtia.

Ateria koostuu: lämmin ruoka, salaatti/lämmin kasvislisäke, näkkileipä, maito.
Keittopäivinä on tarjolla pehmeä leipä tai jälkiruoka.

Toisen asteen koulujen ruokalista (pdf)

Erityisruokavalio
VAMIA:n ja lukioiden opiskelijat toimittavat lääkärintodistuksen ja erityisruokavaliolomakkeen sen oppilaitoksen terveydenhoitajalle missä hän ruokailee sekä koulun hallintoon aina lukuvuoden alussa tai tarpeen mukaan. VAMIA:n aikuisopiskelija toimittaa itse oppilaitoksen keittiölle lääkärintodistuksen ja erityisruokavalio-lomakkeen.

Kasvisruokavalio
Toisen asteen kouluissa tarjotaan kasvisruokaa haluavalle vaihtoehtoisesti: lakto-ovovegetaarinen tai lakto-ovovegetaarinen + kala ruokavalio. Opiskelijan tulee toimittaa tieto ”Kasvisruokavaliolomakkeella” oppilaitoksen terveydenhoitajalle aina lukuvuoden alussa.

Eettiset syyt erityisruokavaliolle
Eettisistä syistä tarjottavan erityisruokavalion tarpeen arvioi koulun rehtori tai hänen luvallaan opiskelijaohjaajat, jotka toimittavat tiedon ”Eettisin syin erityisruokavalio-lomakkeella” oppilaitoksen terveydenhoitajalle aina lukuvuoden alussa tai tarvittaessa.

Erityisruokavalioiden muutokset ja peruutukset
Erityis- tai kasvisruokavaliossa tapahtuvista muutoksista on ilmoitettava viipymättä keittiölle. Toivomme, että ilmoitatte keittiölle myös mikäli erityis- tai kasvisruokavaliota ei tarvita: esim. poissaolotapauksissa. Keittiöllä on oikeus lopettaa erityis- tai kasvisruokavalioannoksen valmistus henkilölle, joka ei ole kahteen viikkoon syönyt hänelle valmistettua erityis- tai kasvisruokavalioateriaa eikä syytä ole etukäteen ilmoitettu keittiölle.

Vähälaktoosinen ruokajuoma
Vähälaktoosista ruokavaliota noudattavat voivat käyttää ruokajuomanaan laktoositonta maitojuomaa ilman erillistä todistusta.

Ristiallergiareaktiot
Harvoin, tiettynä vuodenaikana ns. ristiallergian vuoksi vältettävälle hedelmälle tai kasvikselle laitetaan ruokalinjastoon useampia hedelmä- tai kasvisvaihtoehtoja. Tällöin ei tarvita lääkärintodistusta.

Erityisruokavaliolomake

Kasvisruokavaliolomake

Eettisin syin erityisruokavaliolomake

Palaute

Lisätiedot