Ohita valikko

Kaikki pelaa!

LA 16.10.2021 klo 15.00 Vasa övningsskolas Gymnasium
Culturum, Koulukatu 31, 65100 Vaasa

Vaasan kaupunginorkesteri & Kuula-opiston Näppärikurssilaiset
joht. Mauno Järvelä

Vaasan kaupunginorkesteri ja 130 Kuula-opiston näppärikurssilaista kohtaavat konsertissa, joka on ensimmäinen laatuaan Suomessa.

Näppäriys tarkoittaa kaikille avointa musiikkikasvatusta, joka ponnistaa paikallisesta perinteestä. Musiikkikasvatuksen keskeinen päämäärä on hyvän musiikkisuhteen rakentaminen. Näppäreissä se nähdään niin, että oppilasta kasvatetaan soittimensa hallintaan perinteisin soitonopetusmetodein, mutta samalla huolehditaan myös siitä, että oman ympäristön kansanmusiikki sävelmineen ja tyyleineen pysyy elävänä.

Vaasassa toteutuu nyt pitkäaikainen haave, kun kurssilaiset pääsevät seuraamaan läheltä sinfoniaorkesterin soittoa ja myös esiintymään huippuammattilaisten kanssa yhdessä.

Näppärit-toiminta syntyi 40 vuotta sitten, koska musiikkiopiston oppilaspaikkamäärät eivät riittäneet vastaamaan kasvavaa kysyntää. Näppäreiden soitto ja laulu herättivät pian laajasti huomiota ja musiikkioppilaitoksiin ruvettiin tilaamaan viikonloppukursseja näppärimeiningillä.

Kaustislaisen pelimannimusiikin liki 300-vuotisen historian aikana on totuttu ennakkoluulottomasti kuuntelemaan ja jopa soittamaan myös taidemusiikkia. Esimerkkeinä 1900-luvun alkuvuosina Kaustisen Salonkylässä toiminut pelimannien perustama jousikvartetti sekä useat salonkimusiikkia soittaneet yhtyeet. Perinteeseen nojaa tukevasti myös Kaustisen kohta 50-vuotias kamarimusiikkiviikko, jota luotsasi pitkään kaustislaistunut säveltäjä Pehr Henrik Nordgren. Myöhemmin ruorissa ovat olleet mm. Jari Valo, Kreeta-Maria Kentala ja tulevaakin viikkoa tekevä Kaija Saarikettu, kaikki tunnettuja taiteilijoita ja pesunkestäviä kaustislaisia pelimanneja siinä samalla.

Näppärilauluissa opetetaan usein historiaa, niin kuin tälläkin kertaa Vaasan Kaikki pelaa – konsertin päättävässä Beethovenista kertovassa laulussa. Sen teemoina vilahtavat mestarin sinfoniat ja tekstissä seurataan säveltäjän elämänvaiheita Bonnista Wieniin.

Ohjelma

Hoi oi oi

melodiat runolauluja tallennettu Laatokan-Karjalasta, Impilahti (SKVR V:2 140) ja Suojärvi (SKVR IV:2, 523), sanat runolaulu Inkeri, Tyrö (SKVR IV:1, 608). sov. Pilvi Järvelä, puhallinsov. Severi Hietala

Polkett från Åsele

trad. ruotsalainen, sov. Mauno Järvelä, puhallinsov. Severi Hietala

South Ostrobothian suite No.2, op.20: IV. (Orpolasten polska)

Toivo Kuula

Vanhoja Pelimannisävelmiä: Orpolasten polska

trad., Vanhoja pelimannisävelmiä -kokoelmasta nuotille kirjoittanut R. Lehrbäck 1877, sov. Esko Järvelä

Saunablues

säv. & san. Mauno Järvelä, sov. taustaviulut Antti Järvelä

Porilaisten marssi Friitiltä

kaustislainen versio Friiti Ojalan ohjelmistosta

Porilaisten marssi

sov. sinfoniaorkesterille Robert Kajanus

Valssi Vihdistä

trad. soittanut G.R. Tjäder, Vihti, sov. Esko Järvelä

Tutskovi 2020

trad.

Caroline’s vals

Maria Larsson, sov. Alina Järvelä

Egmont overture op.84

Beethoven

Beethoven

säv. & sov. Aili Järvelä, san. Mauno ja Aili Järvelä

 

* Pidätämme oikeuden muutoksiin *