Ohita valikko
Poika talvella

Tekemistä koko perheelle

Vaikka illat hämärtyvät jo aikaisin, on joulun illoissa myös oma taikansa. Ota tästä vinkit talteen joulunalusajan ulkoiluun.

Lähde tutkimusmatkalle naapurustoon. Ulkoilu jouluvaloja ihaillen, tai taskulampulla ympäristöä tutkien ovat helppo toteuttaa. Joskus pääsemme heittämään kiviä rannalta mereen vielä joulukuun puollella, tai hyvällä tuurilla pääsemme pulkkamäkeen ennen joulua. Kaupungin leikkipuistot ovat aina auki, innokkaimmille myös räntäsateella.

Järjestä itsellesi pieni irtiotto arjesta, ja mene nokipannu- tai termoskahville luontoon. Luonnosta saa helposti virtaa tähän pimeään, mutta tunnelmalliseen vuoden aikaan.

Tekemistä

Luontopolut Vaasassa

 • Edvinin polku ja korsukylä

  Aleksis Kiventie 59, Vaasa

  Edvininpolku on vuosien saatossa kuntopolusta syntynyt ainutlaatuinen Edvin Hevonkosken luoma pysyvä taidenäyttely.

  Aiheita teoksiin on saatu romaaneista Seitsemän veljestä, Tuntematon sotilas ja Täällä Pohjantähden alla sekä runoista ja saduista. Vahvasti esillä ovat myös luonto sekä paikallisesti ja yhteiskunnallisesti merkittävät tapahtumat ja henkilöt. Näyttely käsittää yli sata teosta tai teoskokonaisuutta.

  Lisäksi alueella sijaitsee Hevonkosken ideoima ja yhdessä veteraanien kanssa talkoilla rakentama korsukylä. Korsukylä on kunnianosoitus rintamamiehille ja -lotille ollen samalla muistutus rauhan tärkeydestä.

  Lue lisää Edvininpolun puistosta.

  +358 50 560 6496

  http://asevelikyla.fi/edvininpolku/

  Facebook

 • Eteläisen kaupunginselän ulkoilureitti

  Kalaranta, Rantakatu, Vaasa

  Eteläisen kaupunginselän ulkoilureitin ensimmäinen osuus on valmis (avajaiset 1.6.2022). Kymmenen kilometrin mittainen reitti kulkee Sundominlahden rantaa mukaillen Kalarannasta aina Risöhön saakka, ja sen varrelle on rakennettu muun muassa uusia taukopaikkoja sekä kokonaan uusi silta Vanhan Vaasan kanaalin yli.

  Faktoja uudesta reitistä

  • Kalaranta-Risö on alku noin 30 kilometrin mittaiselle Eteläisen kaupunginselän reitille.
  • Reitin varrelle on rakennettu taukopaikkoja, penkkejä sekä rantautumispaikkoja melojille. Lisäksi valaistusta ja opasteita on paranneltu.
  • Reitillä on useita kulttuurihistoriallisesti arvokkaita kohteita, joista kerrotaan lisää sen varrelle pystytetyissä kylteissä.
  • Ulkoilureitti on suurimmalta osin esteetön ja esimerkiksi Suvilahdesta lähtee kaksi metriä leveä esteetön kulkuväylä aina Majakkakivelle saakka.

   

  https://www.vaasa.fi/ajankohtaista/etelaisen-kaupunginselan-reitin-ensimmainen-osuus-valmistui-avajaisia-vietetaan-majakkakivella-1-6/

 • Pilvilammen ulkoilu- ja virkistysalue

  Kappelinmäentie 215, Vaasa

  Vaasan Pilvilammen retkeilyalue sijaitsee kaupungin itäpuolella noin 9 kilometrin etäisyydellä keskustasta. Pilvilampi on suurmaisemaltaan osa laajaa Höstveden selännealuetta, joka jatkuu pohjoisessa aina Vaasan kaupungin ulkopuolelle asti. Pilvilammen retkeilyalue on pinta-alaltaan noin 800 hehtaarin laajuinen. Talvisin alueella on hyvät latuverkostot hiihtämiseen ja kesäisin voi pyöräillä alueen merkityillä reiteillä.

  Lataa esite Pilvilammen luontopolusta tästä.

  https://www.vaasa.fi/asu-ja-ela/vapaa-aika/luontovaasa/retkeilykohteet/luontokohteet/pilvilampi/

  Facebook

 • Risön reitti 4,9 km

  Ampujantie, 65380 Vaasa

  Risöfladan sijaitsee Vaasassa Eteläisen Kaupunginselän pohjukassa moottoritien eteläpuolella. Risön lintutorni Ryövärinkarille johtaa noin 350 metriä pitkä pitkospuupolku. Lintutornista avautuu hieno näköala yhdelle maamme parhaimmista lintuvesistä. Lintutornin vieressä on tulentekopaikka. Lähtöpaikka: Ampujatien päästä pysäköintialueelta.

  https://www.luontoon.fi/merenkurkku/reittikuvaukset#risonreitti

 • Öjbergetin luontopolku

  Öjbergintie 98

  Tervetuloa vaihtelevalle vaellukselle Öjbergsmossenin suolta hiidenkirnun kautta ja pirunpellon yli Söderfjärdenin meteoriittikraatterin kitumäntyiselle reunalle.
  Öjbergetin luontopolku sijaitsee Sundomissa 9 kilometrin päässä Vaasan keskustasta. Polku on 2,5 km pitkä ja se alkaa Öjbergetin stadionalueen suurelta opastetaululta. Reitillä on 12 rastia, joilla sanoin ja kuvin kerrotaan alueen luonnosta ja historiasta.

  Täältä löytyy vanhimmat jäljet inhimillisestä toiminnasta Vaasan seudulla. Jäljet ovat peräisin kivikaudelta noin 4 000:n vuoden takaa.

  Laskettelurinteen huipulta näkötornista (+ 65 m mpy.) on laaja näköala Söderfjärdenille, Sundomin kylään, saaristoon ja Vaasan kaupungin keskustaan.  Näkötornissa on infotauluja, joissa kerrotaan, mitä eri suunnilta näkyy.

  Laskettelurinteen laelta pääsee turvallisesti kuntoportaiden pitkin alas stadionalueelle, jossa grillikota voidaan käyttää ympäri vuoden.

  Linkki opaskarttaan:

  http://www.sundom.fi/getfile.php?fid=93

   

   

  http://www.sundom.fi/fi/nahtavyyksia

 • Öjenin luontopolku

  Myrgrundintie 163, Vaasa

  Öjenin luontopolun, 4,5 km, varrella on yksitoista kohdeopastetta, joiden avulla retkeilijä voi tutustua alueen luontoon, lääkekasveihin sekä vanhoihin kansanuskomuksiin. Rengasmainen polku on helppokulkuinen, sillä maasto on vain lievästi kumpuilevaa. Polulla kulkiessa on syytä ottaa huomioon, että pitkospuut voivat olla liukkaita sääoloista riippuen. Polun kiertoaika kävellen on noin 2,5 – 3 tuntia. Palvelut: Polun varrella olevalla taukopaikalla on penkit, tulentekopaikka sekä kompostikäymälä.

  https://www.luontoon.fi/ojen

Perhekohteet

 • Kylpylä ja vesipuisto Tropiclandia

  Kylpylä ja Vesipuisto Tropiclandia on koko perheen vesipetojen unelmien täyttymys. Kylpylässä hurjia vesiliukumäkiä, aaltoja, vesiverho, porealtaita, eksoottisia saunoja ja aina ihanan lämmintä. Vesipuistoalue, jossa on hurjia vesiliukumäkiä, kaksi lastenallasta, poreallas ja auringonottoalueet terasseineen.

  +358 20 796 1300

  info.tropiclandia@puuhagroup.com

  https://www.tropiclandia.fi/

  Facebook

 • Stundarsin museo ja kulttuurikeskus

  Stundarsvägen 5, Mustasaari

  Stundars

  Stundars Mustasaaressa on suuri museo ja elävä kulttuurikeskus. Museoalueella sijaitsee 70 rakennusta, mm maalaiskauppa, koulu, talonpoikaistalo ja käsityöläistupia. Tule kokemaan, minkälaista elämä oli 1900-luvun vuosisadan vaihteessa Pohjanmaan maaseudulla. Stundarsissa löytyy taidetyöpajoja, kirjapainomuseo, kauppa, kahvila sekä tilausravintola. Järjestämme myös taidenäyttelyitä ja kulttuuritapahtumia.

  +358 6 5709 9000

  info@stundars.fi

  http://www.stundars.fi/

  Facebook

 • Wasa Graffitilandia

  Opistokatu 8, Vaasa

  Wasa Graffitilandia on katutaidenäyttely Vaasassa.
  Juhannuksena WG tuo Meeting of Stylesin Vaasaan! MOS 2023:n motto on “CRITICAL MASS”. Tule 23-25.6. Suomen aurinkoisimpaan kaupunkiin maalaamaan, seuraamaan live-maalaamista ja kuuntelemaan musaa!
  Ohjelma tarkentuu touko-kesäkuun aikana.

  info@wgl.fi

  https://wasagraffitilandia.fi/

  Facebook

 • Aava Kertun Kotitila

  Österändsvägen 92, Södra Vallgrund

  aavakertun kotitila

  Tilamme sijaitsee Södra Vallgrundin kylässä, 32km Vaasasta, maailmanperintöalueella. Tilallamme asustaa sekä perinteisiä että hieman harvinaisempiakin kotieläimiä.

  Meillä voit viettää rennon päivän nauttien aidosta maalaismiljööstä kahvikupposen ääressä tai vaikka osallistua eläinten harjaukseen ja hoitoon. Voit varata retken ryhmille ympäri vuoden tai vierailla kesällä aukioloaikoinamme.

  +358 45 671 9358

  anna.salmi@aavakertunkotitila.fi

  http://aavakertunkotitila.fi

  Facebook

 • Bio Rex

  Hovioikeudenpuistikko 16, Vaasa

  Elokuvateatteri BioRex Vaasa sijaitsee Vaasan keskustassa, Hovioikeudenpuistikon sekä Pitkänkadun kulmassa. Elokuvateatteri käsittää yhteensä kuusi (6) salia, joissa on yhteensä 692 asiakaspaikkaa. Elokuvateatteri on varustettu Dolby Digital 7.1-äänentoistolla sekä XPand 3D -tekniikalla.

  https://biorex.fi/

  Facebook

 • Botniahalli

  Papinsaarentie 2, Mustasaari

  Suomen suurin ja monipuolisin urheiluun, liikuntaan niin suuriin kuin pieniinkin yleisötapahtumiin. Ammattitaitoiset TYKY-päivät, työhyvinvointivalmennukset, fysiikkavalmennus, testaus ja lajivalmennus, personal training ja ryhmäliikunta.

  +358 20 120 1700

  info@vaasanseudunareenat.fi

  https://vaasanseudunareenat.fi/botniahalli/

  Facebook

 • Cinema Bowling

  Kauppapuistikko 18, Vaasa

  Keilailu Cinemassa ei ole vain urheilua – se on paljon enemmän! Järjestä keilailuelämys vailla vertaa henkilökunnalle, asiakkaille tai ystävien kesken. Tilaa tilaisuuteen sopivaa pikkupurtavaa etukäteen. Myös juomat voitte tilata ennakkoon tai valita paikan päällä baaristamme.

  +358 20 719 1919

  mail@cinemabowling.com

  http://www.cinemabowling.com/

  Facebook

 • HopLop Vaasa

  Meijerinkatu 2-4, Vaasa

  HopLop Vaasa on liikunnallinen seikkailupuisto koko perheelle. Seinästä seinään täynnä koukuttavaa touhua ja vauhdikasta viihtymistä kaikenikäisille, taitotasosta riippumatta. Meillä on vapaus villiintyä ja aikuisetkin voivat jättää kravatin ja jakkupuvun kotiin!

  Älä ole ei – tule tutustumaan HopLop Vaasan riemukkaaseen aaltoliukumäkeen, sähäköihin sähköautoihin sekä jännittävään tulivuori-liukuun, joka pistää Vaasankin veren vapisemaan.

  +358 10 837 3017

  info.vaasa@hoplop.fi

  https://www.hoplop.fi/puistot/vaasa

  Facebook

 • Kiipeilykeskus - Wasa Up

  Rantakatu 2, Vaasa

  Vaasan kiipeilykeskuksessa, Wasa Upissa, on sekä helppoja kiipeilyreittejä ensikertalaisille että kestävyyttä ja tekniikkaa vaativia haasteita kokeneille kiipeilijöille.

  Voit myös haastaa itsesi ja kaverisi ninjaradalla sekä löytää uutta voimaa, tasapainoa ja hyvinvointia ryhmäliikuntatunneiltamme.

  Kiipeilyä ja OCR-rataa voit kokeilla helposti ilman ajanvarausta! Meiltä saat myös monipuoliset ryhmä-, tyky- ja Team Building -paketit. Tervetuloa!

  +358 50 543 4907

  info@wasaup.fi

  https://www.wasaup.fi

  Facebook

 • Merenkurkun maailmanperintöalue

  Merenkurkun saaristo

  Saaristo ilmakuva

  Ainutlaatuinen Merenkurkun saaristo on Suomen ainoa luonnonperintökohde kansainvälisellä Unescon maailmanperintölistalla. Yhdessä Ruotsin Korkearannikon kanssa matala Merenkurkun saaristo muodostaa parhaan paikan maailmassa kokea ja ymmärtää viimeisen jääkauden aiheuttamaa maankohoamista.

  +358 50 346 6200

  info@kvarken.fi

  http://www.merenkurkku.fi

  Facebook

 • Vaasan sähkö Areena

  Rinnakkaistie 1, Vaasa

  Ainutlaatuinen jääurheilun ja tapahtumien keskus, jossa neljä jäätä on saman katon alla. Areena tarjoaa myös loistavat puitteet konserteille, yleisötapahtumiin ja TYKY-kokouspäiville.

  Vaasan Sähkö Areena on rakennettu vuonna 1971, samalla paikalla vuodesta 1967 sijainneen tekojään tilalle. Se on Suomen viidenneksi vanhin jäähalli, jota on uudistettu ja laajennettu 1980-luvulla ja vuosina 1999 ja 2014. Saman katon alla on Suomessa ainutlaatuinen neljän jään kokonaisuus: Kilpajääkaukalo ja kolme harjoituskenttää. Yhdellä harjoitusjäällä on mahdollisuus myös curlingin pelaamiseen. Vaasan Sähkö Areenalla on myös kokoustilat, tilausravintola- ja kahvilapalvelut, pukuhuoneita, kuntosali, sekä jumppasali, jotka mahdollistavat monipuolisen oheisharjoittelun. Uusi peruskorjattu ja laajennettu kilpahalli valmistui 2020 lopulla.

  Tervetuloa elämysten monitoimiareenalle!

  +358 20 120 1700

  info@vaasanseudunareenat.fi

  https://vaasanseudunareenat.fi/vaasan-sahko-areena/

  Facebook

 • ZIP Adventure Park

  Niemeläntie 15, Vaasa

  Tervetuloa Zip Adventure Parkiin – seikkailupuistoon, joka sijaitsee kauniilla paikalla Vaasassa, Suomen aurinkoisimmassa kaupungissa. Täällä voit kokea toisenlaisen, nopeatempoisen ja houkuttelevan päivän seikkailun merkeissä riippumatta iästä tai siitä, oletko perheen, yrityksen, yhdistyksen tai kaveriporukan seurassa. Tarjoamme haasteita kaikille ikäryhmille – kulje puunlatvojen välissä, haasta itsesi ja nauti sekä jännityksestä että maisemista.

  +358 40 832 2221

  info@zipadventurepark.fi

  http://www.zipadventurepark.fi

  Facebook

Sinua saattaa myös kiinnostaa

Vaasan joulu