Ohita valikko

Vieraat kielet (LOPS2016)

Huom! Tiedot koskevat aiempaa LOPS2016-opetussuunnitelmaa.

A-oppimäärä (ranska RAA, saksa SAA, venäjä VEA)

Pakolliset kurssit

1. Kieli ja maailmani (RAA01/ SAA01/ VEA01)

Kurssilla kartoitetaan opiskelijan kielitaidon eri osa-alueiden osaamista ja kehittämisen kohteita sekä analysoidaan ja arvioidaan omia kieltenopiskelutaitoja. Asetetaan tavoitteita kohdekielen opiskelulle ja etsitään keinoja oman ja yhteisen osaamisen kehittämiseksi sekä autenttisia kohdekielisiä kielenkäyttöympäristöjä. Kurssilla pohditaan maailman kielellistä monimuotoisuutta ja kielitaitoa välineenä kasvattaa kulttuurista osaamista. Aihepiirit ja tilanteet liittyvät opiskeluun, nuoren elämänpiiriin ja kielenkäyttötarpeisiin.

2. Ihminen verkostoissa (RAA02/ SAA02/ VEA02)

Kurssilla harjoitellaan toimintaa kielelliseltä ja kulttuuriselta vaativuudeltaan erilaisissa vuorovaikutustilanteissa eri viestintäkanavia käyttäen, myös kansainvälisessä kontekstissa. Syvennetään taitoa toimia aktiivisena keskustelijana ja toista kuuntelevana kielenkäyttäjänä. Harjaannutetaan taitoa muotoilla mielipiteitä sekä käydä merkitysneuvotteluja. Monipuolistetaan erilaisissa vuorovaikutustilanteissa tarvittavien strategioiden valikoimaa. Kurssilla käsitellään ihmissuhteisiin liittyviä teemoja ja niiden yhteydessä psyykkistä, fyysistä ja sosiaalista hyvinvointia. Pohditaan myös teknologian ja digitalisaation tuomia muutoksia vuorovaikutukselle ja hyvinvoinnille.

3. Kulttuuri-ilmiöitä (RAA03/ SAA03/ VEA03)

Kurssilla laajennetaan ja syvennetään monilukutaitoa. Kurssilla tehdään eri tekstilajien tuotoksia painottaen tekstilajille ominaista kielellistä tarkkuutta. Aihepiireinä ovat erilaiset kulttuuriset ilmiöt, kohdekieliset mediat sekä luova toiminta.

4. Yhteiskunta ja ympäröivä maailma (RAA04/ SAA04/ VEA04)

Kurssilla kehitetään tiedonhankintataitoja ja kriittistä lukutaitoa sekä harjoitellaan aktiivista toimijuutta kohdekielellä. Tutustutaan erilaisiin yhteiskunnallisista ilmiöistä käytäviin keskusteluihin erityisesti aktiivisen kansalaisuuden näkökulmasta. Pohditaan yksilöiden ja yhteisöjen vastuita ja toimintamahdollisuuksia, kuten ihmisoikeuskysymyksiä ja vaikuttamismahdollisuuksia kansalaisyhteiskunnassa.

5. Tiede ja tulevaisuus (RAA05/ SAA05/ VEA05)

Kurssilla syvennetään tekstin tulkinnan ja tuottamisen sekä tiedonhankinnan taitoja hakemalla tietoa opiskelijoita kiinnostavista tiedon- ja tieteenaloista. Harjaannutaan jakamaan omia tietoon tai mielipiteeseen perustuvia näkökantoja. Pohditaan erilaisia tulevaisuudenvisioita erityisesti teknologian ja digitalisaation näkökulmasta. Aihepiirit nousevat eri tiedon- ja tieteenaloista.

6. Opiskelu, työ ja toimeentulo (RAA06/ SAA06/ VEA06)

Kurssilla syvennetään käsitystä kielitaidosta työelämätaitona ja sosiaalisena pääomana. Tutustutaan tekstilajeihin, joita opiskelijat kohtaavat mahdollisissa jatko-opinnoissa tai työelämässä. Pohditaan jatko-opinto- tai urasuunnitelmia ja työntekoa myös kansainvälisessä kontekstissa. Käsitellään talousasioita, jotka liittyvät itsenäistyvän, työelämään astuvan nuoren elämänpiiriin, sekä laajempia talouden ilmiöitä.

Syventävät kurssit

7. Kestävä elämäntapa (RAA07/ SAA07/ VEA07)

Kurssilla syvennetään taitoa tulkita ja tuottaa kohdekieltä erilaisissa kirjallisissa vuorovaikutustilanteissa ja erilaisille yleisöille. Kurssilla käsitellään eri tekstilajien tekstejä, kuten fiktiivisiä tai ei-fiktiivisiä, kertovia, kuvaavia, pohtivia, ohjaavia tai kantaa ottavia tekstejä. Kurssilla jatketaan oppimäärän pakollisten kurssien teemojen käsittelyä ekologisen, taloudellisen sekä sosiaalisesti ja kulttuurisesti kestävän elämäntavan näkökulmasta ottaen huomioon opiskelijoiden tarpeet tai kiinnostuksen kohteet.

8. Viesti ja vaikuta puhuen (RAA08/ SAA08/ VEA08)

Kurssilla syvennetään taitoa tuottaa kieltä suullisesti, taitoa ymmärtää puhuttua kieltä ja rakentaa dialogia. Vankennetaan puhumisen sujuvuutta sekä harjoitellaan valmistelua edellyttävää suullista tuottamista. Kurssilla kerrataan oppimäärän pakollisilla kursseilla käsiteltyjä aihepiirejä tai niitä täydennetään opiskelijoiden tarpeiden mukaan.

Soveltava kurssi

10. Ylioppilaskirjoituksiin valmentava kurssi (RAA10/SAA10/VEA10)

Kurssilla valmistaudutaan ylioppilaskirjoituksiin kertaamalla keskeiset kielioppirakenteet, syventämällä tekstin ja puheen ymmärtämisen taitoja sekä täydentämällä kirjallisen tuottamisen taitoa. Harjoitellaan ylioppilaskirjoitusten erilaisia testitapoja. Kurssi arvostellaan suoritusmerkinnällä. Kurssin voi opiskella itsenäisesti.

B2-oppimäärä (ranska RAB2, saksa SAB2, venäjä VEB2)

Syventävät kurssit

1. Elämän tärkeitä asioita (RAB201/SAB201/VEB201)

Kurssilla pohditaan opiskeltavan kielen merkitystä omassa elämässä nyt ja tulevaisuudessa. Kartoitetaan opiskelijan opiskeltavan kielen osaamista, analysoidaan ja arvioidaan omia kielenopiskelutaitoja, asetetaan tavoitteita omalle oppimiselle ja etsitään keinoja oman ja yhteisen osaamisen kehittämiseksi. Monipuolistetaan vuorovaikutustaitoja eri viestintäkanavia käyttäen. Aihepiirit ja tilanteet liittyvät nuorten jokapäiväiseen elämään, ihmissuhteisiin ja verkostoihin, kiinnostuksen kohteisiin, vapaa-ajan viettoon ja harrastuksiin.

2. Monenlaista elämää (RAB202/SAB202/VEB202)

Kurssilla kiinnitetään huomiota sosiaalisten koodien mahdollisiin eroavuuksiin vuorovaikutuksessa. Harjoitellaan pienimuotoista kirjallista viestintää. Kurssin aihepiirit käsittelevät viestintää kulttuurien välisissä kohtaamisissa Suomessa ja ulkomailla.

3. Hyvinvointi ja huolenpito (RAB203/SAB203/VEB203)

Kurssilla opetellaan eri viestintäkanavia käyttäen toimimista keskustelijana ja toista kuuntelevana kielenkäyttäjänä erilaisissa vuorovaikutustilanteissa. Harjoitellaan taitoa muotoilla mielipiteitä ja käydä merkitysneuvotteluja arkipäiväiseen elämään liittyvistä asioista. Tutustutaan erilaisiin hyvinvointiin, ihmissuhteisiin ja elämänvaiheisiin liittyviin teksteihin ja harjoitellaan keskustelemaan niihin liittyvistä asioista. Pohditaan myös teknologian ja digitalisaation tuomia muutoksia vuorovaikutukselle ja hyvinvoinnille.

4. Kulttuuri ja mediat (RAB204/SAB204/VEB204)

Kurssilla vahvistetaan monilukutaitoa. Tutustutaan kohdekielisen kielialueen tai -alueiden kulttuuri-ilmiöihin ja medioihin ajankohtaisesta ja nuoria kiinnostavasta näkökulmasta.

5. Opiskelu, työ ja tulevaisuus (RAB205/SAB205/VEB205)

Kurssilla kiinnitetään huomiota viestinnän kulttuuriseen sopivuuteen. Aihepiirit liittyvät kouluun, myöhempään opiskeluun ja työelämään sekä nuorten tulevaisuudensuunnitelmiin.

6. Yhteinen maapallomme (RAB206/SAB206/VEB206)

Kurssilla jatketaan keskusteluharjoituksia ja kerrataan kielitietoa opiskelijoiden tarpeiden mukaan. Tutustutaan mahdollisuuksiin osallistua kansainväliseen yhteistyöhön. Aihepiirit nousevat luonnosta, erilaisista asuinympäristöistä sekä kestävästä elämäntavasta.

7. Kansainvälinen toiminta (RAB207/SAB207/VEB207)

Kurssilla hyödynnetään kielitaitoa ja vahvistetaan kulttuurista ymmärrystä tutustumalla tai osallistumalla kansainväliseen yhteistyöhön, vapaaehtoistyöhön tai työelämään tarvittaessa etäyhteyksiä hyödyntäen. Kielelliset tavoitteet määrittyvät toiminnan perusteella. Mahdollisesta osallistumisesta kansainväliseen toimintaan opiskelijat raportoivat yhdessä sovittavalla tavalla.
Kurssi toteutetaan yhteistyönä kaikkien lyhyiden vieraiden kielten opiskelijoiden kanssa.

8. Viesti puhuen ja kirjoittaen (RAB208/SAB208/VEB208)

Kurssilla vankennetaan tuottamistaitoja, joita tarvitaan erilaisissa vuorovaikutustilanteissa. Harjoitellaan erilaisten tekstilajien tuottamista ja tulkintaa. Kerrataan aiemmin käsiteltyjä aihepiirejä tai niitä täydennetään opiskelijoiden tarpeiden mukaan.

Soveltavat kurssit

9. Orientoiva kurssi (RAB209/SAB209/VEB209)

Kurssi vahvistaa perusopetuksessa opiskellun sanaston ja rakenteiden hallintaa. Kurssilla painotetaan puheen ymmärtämistä ja puhumista, ja laajennetaan kielen perusrakenteiden tuntemusta. Aihepiirit ja tilanteet liittyvät nuorten jokapäiväiseen elämään, kiinnostuksen kohteisiin, vapaa-ajanviettoon ja harrastuksiin ja niiden yhteydessä käytettäviin palveluihin. Kurssilla numeroarviointi.

10. Ylioppilaskirjoituksiin valmentava kurssi (RAB210/SAB210/VEB210)

Kurssilla valmistaudutaan ylioppilaskirjoituksiin kertaamalla keskeiset kielioppirakenteet, syventämällä tekstin ja puheen ymmärtämisen taitoja sekä täydentämällä kirjallisen tuottamisen taitoa. Harjoitellaan ylioppilaskirjoitusten erilaisia testitapoja. Kurssi arvostellaan suoritusmerkinnällä.

11. Monikielisyys opinnoissa ja työelämässä (RAB211/SAB211/VEB211)

Kurssilla tutustutaan monikielisiin ja monikulttuurisiin toimintaympäristöihin niin paikallisesti kuin laajemminkin. Opiskelijat raportoivat oppimastaan yhdessä sovitulla tavalla. Kurssi arvostellaan suoritusmerkinnällä.

12. eTandem (RAB212/SAB212/VEB212)

Etätandem-kurssi, jolla opiskellaan erilaisia tehtäviä tehden toisen äidinkieltä ja kulttuuria sähköpostin, kännykän ja muiden välineiden avulla.

13. Ystävyyskouluvaihto Kielin Humboldt-Schulen kanssa (SAB213)

Opiskelijavaihto ystävyyskoulumme Kielin Humboldt-Schulen kanssa toteutetaan vuosittain. Vaihtoon voivat osallistua kaikki 1. ja 2. vuosikurssin opiskelijat. Tavoitteena on, että opiskelija pääsee tutustumaan omakohtaisesti saksalaiseen kulttuuriin ja elämänmenoon majoittumalla isäntäperheessä ja osallistumalla koulunkäyntiin ja vapaa-aikaan yhdessä saksalaisnuorten kanssa. Vastaavasti opiskelijamme toimivat isäntinä kieliläisten vastavierailun aikana huolehtimalla vieraiden majoittamisesta perheissä ja osallistumalla vierailuohjelman suunnitteluun ja toteuttamiseen. Opiskelijat myös valmistelevat ja pitävät vaihdon aikana suomalaista koulutusta ja esim. nuorisokulttuuria esitteleviä lyhyitä (suullisia tai kirjallisia) esityksiä.
Opiskelija saa ystävyyskouluvaihdosta SAB213-kurssin kurssimerkinnän osallistuttuaan vaihto-ohjelmaan sekä Saksassa että Suomessa ja laadittuaan vaihtokokemuksistaan lyhyen kirjallisen raportin.

14. Saksan leirikoulu (SAB214)

Saksankieliseen Keski-Eurooppaan suuntautuvan leirikoulun tavoitteena on tutustua monipuolisesti alueen kulttuuriin, historiaan ja nykypäivään. Leirikoulun teemat voivat vaihdella matkakohteittain (esim. roomalaisten perintö, keskiaikainen arkkitehtuuri, nykytaide). Matkakohteena voi olla yhtä lailla suurkaupunki kuin yksi tai useampi kulttuurihistoriallisesti merkittävä pienempi paikkakunta tai maailmanperintökohde. Leirikoulun aikana opiskelijat pitävät ennakkoon valmisteltuja lyhyitä suullisia esityksiä vierailukohteista ja kirjoittavat matkapäiväkirjablogia.

B3-oppimäärä (espanja EAB3, italia IAB3, ranska RAB3, saksa SAB3, venäjä VEB3)

Syventävät kurssit

1. Tutustutaan toisiimme ja uuteen kieleen (EAB301/IAB301/RAB301/SAB301/VEB301)

Kurssilla tutustutaan opiskeltavan kielen asemaan maailmassa ja hahmotetaan uuden kielen suhde opiskelijoiden aiemmin opiskelemiin tai osaamiin kieliin. Harjoitellaan vuorovaikutusta arkeen liittyvissä tilanteissa ja niissä tarvittavia viestintästrategioita sekä opetellaan tärkeimpiä kohteliaisuuteen liittyviä ilmauksia.

2. Matkalla maailmassa (EAB302/IAB302/RAB302/SAB302/VEB302)

Kurssilla harjoitellaan selviytymistä erilaisissa matkustamiseen liittyvissä sosiaalisen kohtaamisen tilanteissa ja tavanomaisissa asiointitilanteissa. Opetellaan lisää kompensaatiokeinojen ja muiden viestintästrategioiden käyttöä.

3. Elämän tärkeitä asioita (EAB303/IAB303/RAB303/SAB303/VEB303)

Kurssilla harjoitellaan vuorovaikutustaitoja eri viestintäkanavia käyttäen. Aihepiirit ja tilanteet liittyvät nuorten jokapäiväiseen elämään, ihmissuhteisiin ja verkostoihin, kiinnostuksen kohteisiin, vapaa-ajan viettoon ja harrastuksiin.

4. Monenlaista elämää (EAB304/IAB304/RAB304/SAB304/VEB304)

Kurssilla kiinnitetään huomiota sosiaalisten koodien mahdollisiin eroavuuksiin vuorovaikutuksessa. Harjoitellaan pienimuotoista kirjallista viestintää. Kurssin aihepiirit käsittelevät viestintää kulttuurien välisissä kohtaamisissa Suomessa ja ulkomailla.

5. Hyvinvointi ja huolenpito (EAB305/IAB305/RAB305/SAB305/VEB305)

Kurssilla opetellaan eri viestintäkanavia käyttäen toimimista keskustelijana ja toista kuuntelevana kielenkäyttäjänä erilaisissa vuorovaikutustilanteissa. Harjoitellaan taitoa muotoilla mielipiteitä ja käydä merkitysneuvotteluja arkipäiväiseen elämään liittyvistä asioista. Tutustutaan erilaisiin hyvinvointiin, ihmissuhteisiin ja elämänvaiheisiin liittyviin teksteihin ja harjoitellaan keskustelemaan niihin liittyvistä asioista. Pohditaan myös teknologian ja digitalisaation tuomia muutoksia vuorovaikutukselle ja hyvinvoinnille.

6. Kulttuuri ja mediat (EAB306/IAB306/RAB306/SAB306/VEB306)

Kurssilla vahvistetaan monilukutaitoa. Tutustutaan kohdekielisen kielialueen tai -alueiden kulttuuri-ilmiöihin ja medioihin ajankohtaisesta ja nuoria kiinnostavasta näkökulmasta.

7. Opiskelu, työ ja tulevaisuus (EAB307/IAB307/RAB307/SAB307/VEB307)

Kurssilla kiinnitetään huomiota viestinnän kulttuuriseen sopivuuteen. Aihepiirit liittyvät kouluun, myöhempään opiskeluun ja työelämään sekä nuorten tulevaisuudensuunnitelmiin.

8. Yhteinen maapallomme (EAB308/IAB308/RAB308/SAB308/VEB308)

Kurssilla jatketaan keskusteluharjoituksia ja kerrataan kielitietoa opiskelijoiden tarpeiden mukaan. Tutustutaan mahdollisuuksiin osallistua kansainväliseen yhteistyöhön. Aihepiirit nousevat luonnosta, erilaisista asuinympäristöistä sekä kestävästä elämäntavasta.

Soveltavat kurssit

10. Ylioppilaskirjoituksiin valmentava kurssi (EAB310/IAB3120/RAB310/SAB310/VEB310)

Kurssilla valmistaudutaan ylioppilaskirjoituksiin kertaamalla keskeiset kielioppirakenteet, syventämällä tekstin ja puheen ymmärtämisen taitoja sekä täydentämällä kirjallisen tuottamisen taitoa. Harjoitellaan ylioppilaskirjoitusten erilaisia testitapoja. Kurssi arvostellaan suoritusmerkinnällä.

11. Monikielisyys opinnoissa ja työelämässä (EAB311/IAB311/RAB311/SAB311/VEB311)

Kurssilla tutustutaan monikielisiin ja monikulttuurisiin toimintaympäristöihin niin paikallisesti kuin
laajemminkin. Opiskelijat raportoivat oppimastaan yhdessä sovitulla tavalla. Kurssi arvostellaan
suoritusmerkinnällä.

12. eTandem (EAB312/IAB312/RAB312/SAB312/VEB312)

Etätandem-kurssi, jolla opiskellaan erilaisia tehtäviä tehden toisen äidinkieltä ja kulttuuria sähköpostin, kännykän ja muiden välineiden avulla.

13. Ystävyyskouluvaihto Kielin Humboldt-Schulen kanssa (SAB313)

Opiskelijavaihto ystävyyskoulumme Kielin Humboldt-Schulen kanssa toteutetaan vuosittain. Vaihtoon voivat osallistua kaikki 1. ja 2. vuosikurssin opiskelijat. Tavoitteena on, että opiskelija pääsee tutustumaan omakohtaisesti saksalaiseen kulttuuriin ja elämänmenoon majoittumalla isäntäperheessä ja osallistumalla koulunkäyntiin ja vapaa-aikaan yhdessä saksalaisnuorten kanssa. Vastaavasti opiskelijamme toimivat isäntinä kieliläisten vastavierailun aikana huolehtimalla vieraiden majoittamisesta perheissä ja osallistumalla vierailuohjelman suunnitteluun ja toteuttamiseen. Opiskelijat myös valmistelevat ja pitävät vaihdon aikana suomalaista koulutusta ja esim. nuorisokulttuuria esitteleviä lyhyitä (suullisia tai kirjallisia) esityksiä.
Opiskelija saa ystävyyskouluvaihdosta SAB313-kurssin kurssimerkinnän osallistuttuaan vaihto-ohjelmaan sekä Saksassa että Suomessa ja laadittuaan vaihtokokemuksistaan lyhyen kirjallisen raportin.

14. Saksan leirikoulu (SAB314)

Saksankieliseen Keski-Eurooppaan suuntautuvan leirikoulun tavoitteena on tutustua monipuolisesti alueen kulttuuriin, historiaan ja nykypäivään. Leirikoulun teemat voivat vaihdella matkakohteittain (esim. roomalaisten perintö, keskiaikainen arkkitehtuuri, nykytaide). Matkakohteena voi olla yhtä lailla suurkaupunki kuin yksi tai useampi kulttuurihistoriallisesti merkittävä pienempi paikkakunta tai maailmanperintökohde. Leirikoulun aikana opiskelijat pitävät ennakkoon valmisteltuja lyhyitä suullisia esityksiä vierailukohteista ja kirjoittavat matkapäiväkirjablogia.

Latina, B3-oppimäärä (LAB3)

Syventävät kurssit

1. Ikkunat auki antiikkiin (LAB301)

Antiikin Italiaa ja roomalaisia sekä latinan kieltä lähestytään nykyajan näkökulmasta. Perehdytään latinan kielen vaiheisiin.

2. Antiikin elämää (LAB302)

Tutustutaan yksityiseen ja julkiseen elämään sekä työntekoon antiikin aikaisessa kaupungissa.

3. Tietoa, taitoa ja taruperintöä (LAB303)

Tutustutaan roomalaisten harrastuksiin, roomalaisnuorten kasvatukseen ja koulunkäyntiin sekä antiikin kreikkalais-roomalaiseen tarustoon.

4. Rooman historian vaiheita (LAB304)

Tutustutaan pääpiirteittäin Rooman varhaishistoriaan ja siihen liittyviin taruihin, Rooman historian käännekohtiin ja Rooman kehittymiseen maailmanvallaksi.

5. Merkittäviä roomalaisia (LAB305)

Tutustutaan joihinkin Rooman historian kannalta merkittäviin henkilöihin.

6. Kulttuuriperintömme (LAB306)

Tutustutaan antiikin kulttuurin eri alueisiin ja tarkastellaan niiden merkitystä kulttuuriperinnössämme.

7. Viestejä menneisyydestä (LAB307)

Tarkastellaan antiikin kirjallisuuteen liittyviä tekstejä viestinnän näkökulmasta. Tutkitaan, mitä tekstit voivat kertoa roomalaisten elämästä ja suhtautumisesta elämän eri ilmiöihin.

8. Latinaa kautta vuosisatojen (LAB308)

Tutkitaan muokattujen tekstien ja helppojen autenttisten tekstinäytteiden avulla, miten latinaa on käytetty eri aikoina myöhäisantiikista meidän päiviimme asti.

Aasian ja Afrikan kielet, B3-oppimäärä

Syventävät kurssit

1. Tutustutaan toisiimme ja uuteen kieleen

Tutustutaan opiskeltavan kielen asemaan maailmassa ja hahmotetaan uuden kielen suhde opiskelijoiden aiemmin opiskelemiin tai osaamiin kieliin. Harjoitellaan vuorovaikutusta arkeen liittyvissä tilanteissa ja niissä tarvittavia viestintästrategioita sekä opetellaan tärkeimpiä kohteliaisuuteen liittyviä ilmaisuja. Tutustutaan vähitellen kirjoitusmerkkeihin ja harjoitellaan niiden tunnistamista ja lukemista.

2. Matkalla maailmassa

Kurssilla harjoitellaan selviytymistä erilaisissa sosiaalisen kohtaamisen tilanteissa ja tavanomaisissa asiointitilanteissa. Opetellaan lisää viestintästrategioiden ja erilaisten kompensaatiokeinojen käyttöä. Tutustutaan myös joihinkin sosiaalisen kohtaamisen ei-kielellisiin piirteisiin. Harjoitellaan kirjoittamaan lisää (yksinkertaistettuja) merkkejä ja suppeita viestejä. Tutustutaan mahdollisuuksien mukaan siihen, kuinka kieltä kirjoitetaan tietokoneella.

3. Elämän tärkeitä asioita

Kurssilla harjoitellaan vuorovaikutustaitoja eri viestintäkanavia käyttäen. Käsitellään aihepiirejä ja tilanteita, jotka liittyvät nuorten jokapäiväiseen elämään, ihmissuhteisiin ja verkostoihin, kiinnostuksen kohteisiin, vapaa-ajan viettoon ja harrastuksiin. Harjoitellaan lukemaan yhä enemmän yleisimpiä kirjoitusmerkkejä. Opetellaan käyttämään kirjoitusmerkkisanakirjoja. Harjoitellaan yksinkertaistettujen kirjoitusmerkkien kirjoittamista ja omien lyhyiden kirjoitusmerkeillä kirjoitettujen tekstien tuottamista turvautuen tarpeen mukaan tieto- ja viestintäteknologiaan.

4. Kulttuurikohtaamisia

Kurssilla kiinnitetään huomiota sosiaalisten koodien eroavuuksiin. Aihepiirit käsittelevät viestintää erilaisissa kohtaamistilanteissa Suomessa ja ulkomailla. Kirjoitusmerkkien käyttöä lisätään vähitellen. Hyödynnetään sekä perinteisiä että sähköisiä sanakirjoja ja sanastoja tekstien kirjoittamisessa ja lukemisessa.

5. Hyvinvointi ja huolenpito

Kurssilla opetellaan eri viestintäkanavia käyttäen toimimista keskustelijana ja toista kuuntelevana kielenkäyttäjänä erilaisissa vuorovaikutustilanteissa. Harjoitellaan taitoa muotoilla mielipiteitä ja käydä merkitysneuvotteluja arkipäiväiseen elämään liittyvistä asioista. Tutustutaan erilaisiin hyvinvointiin, ihmissuhteisiin ja elämänvaiheisiin liittyviin teksteihin ja harjoitellaan keskustelemaan niihin liittyvistä asioista. Pohditaan myös teknologian ja digitalisaation tuomia muutoksia vuorovaikutukselle ja hyvinvoinnille.

6. Kulttuuri ja mediat

Kurssilla painotetaan luetunymmärtämis- ja kuullunymmärtämisstrategoiden harjoittelua. Tutustutaan kohdekielisen kielialueen tai -alueiden kulttuuri-ilmiöihin ja medioihin ajankohtaisesta ja nuoria kiinnostavasta näkökulmasta. Jatketaan kirjoitusmerkeillä kirjoitettujen omien tekstien tuottamista sekä käsin kirjoittaen että tieto- ja viestintäteknologiaa hyödyntäen.

7. Opiskelu, työ ja tulevaisuus

Kurssilla kiinnitetään huomiota viestinnän kulttuuriseen sopivuuteen. Aihepiirit liittyvät kouluun, myöhempään opiskeluun ja työelämään sekä nuorten tulevaisuudensuunnitelmiin.

8. Yhteinen maapallomme
Kurssilla jatketaan keskusteluharjoituksia ja kerrataan kielitietoa opiskelijoiden tarpeiden mukaan. Tutustutaan mahdollisuuksiin osallistua kansainväliseen yhteistyöhön. Aihepiirit nousevat luonnosta, erilaisista asuinympäristöistä sekä kestävästä elämäntavasta.