Ohita valikko

Tietoa koronaviruksesta

Digilukio

Oma tietokone

Opiskelu aikuislinjalla on suureksi osaksi tietokoneella tehtävää etä- ja verkko-opiskelua. Kotikäytössä toimii melkein millainen kone tahansa, mutta koulun sähköisissä kokeissa on mukana oltava oma kannettava tietokone (Windows, Linux, Mac). Koneen ei tarvitse olla uusi tai nopea. Tärkein asia on se, että koneen voi käynnistää USB-muistitikulta. Kokeissa käytettävä Abitti-järjestelmä ladataan muistitikulta, jolloin kaikilla osallistujilla on samanlainen ohjelmisto eikä koneessa olevia tiedostoja pääse käyttämään kokeen aikana.

Koneessa on oltava muistitikulle perinteinen USB-liitin (tai sitten sovitin USB-C liitännästä tavalliseksi USB:ksi).

al_muistitikku
Muistitikku ”tavallisella” USB-A -liitännällä
al_USB_Type_C
Sovitin USB-C -> USB. Alkuperäinen kuva:  commons.wikimedia.org/wiki/File:USB_OTG_Type_C.jpg

Jos olet hankkimassa uutta kannettavaa konetta, sivulla www.abitti.fi/fi/ohjeet/tietokoneen-hankinta/ on virallisia ohjeita. Ne ovat aika epämääräisiä, koska mallit muuttuvat niin nopeasti. Yleensä tavallisimmat Windows- tai Mac-koneet toimivat, joskus vähän vanhemmat paremmin kuin aivan uudet mallit. Jotkut tietokoneliikkeet mainostavat erikseen abittitestattuja koneita, ja ainakin myyjän pitäisi tietää yhteensopivuudesta.

Jotkut koneet käynnistyvät muuten oikein Abittiin, mutta koneen jokin laite ei ole yhteensopiva. Se ei aina ole suuri ongelma: jos koneen hiirtä vastaava kosketuslevy ei toimi, siihen voi liittää ulkoisen usb-liitäntäisen hiiren. Jos taas langaton verkko ei toimi, kokeessa koneeseen voi kytkeä verkkokaapelin, mikäli koneessa on verkkoliitin (ethernet-liitin). Jos verkkoliitintäkään ei ole, tarvitaan taas sovitin (usb -> ethernet).

al_ethernet
Langallisen verkon ethernet-liitäntä ja -kaapeli

Kaikkien lisälaitteiden on oltava langallisia, esimerkiksi bluetooth-hiirtä tai kuulokkeita ei saa käyttää. Koulun kurssikokeet voi suorittaa langattomassa verkossa, mutta yo-kokeet vain langallisessa.

Monissa kokeissa tarvitaan kuulokkeita (kielten kuuntelut, tai videot esimerkiksi reaaliaineiden kokeissa).

Käyttäjätunnus

Opiskelijat saavat Vaasan kaupungin atk-tukipalveluiden hallinnoiman käyttäjätunnuksen ja salasanan. Samalla tunnuksella pääsee kaikkiin koulun verkkopalveluihin (Wilmaan, sähköpostiin ja Moodle-kurssisivustoihin). Käyttäjätunnus on tavallisesti muotoa etunimi.sukunimi, jos tämä tunnus on vapaana. Oma sähköpostiosoite on etunimi.sukunimi@student.vaasa.fi.

Salasanan vaihtaminen tapahtuu sähköpostiohjelmassa:

1) Kirjaudu sähköpostiin (outlook.com/edu.vaasa.fi)

2) Klikkaa ylärivistä löytyvää valikkokuvaketta (9 pistettä)

al_salas_01

3) Jos aukeavasta Sovellukset-listasta ei löydy ”Vaihda salasana”-linkkiä, klikkaa kohtaa Kaikki sovellukset

al_salas_02b

4) Listan alaosasta löytyy linkki Vaihda salasana, klikkaa sitä.

al_salas_03b

5) Kun klikkaat kuvaketta, pääset vaihtamaan salasanasi. Kirjoita

  • käyttäjätunnus (muotoa etunimi.sukunimi@student.vaasa.fi)
  • vanha salasana
  • uusi salasana (vähintään 8 merkkiä)
  • uusi salasana uudestaan tarkistuksen vuoksi
  • klikkaa Submit/Lähetä

al_salas_04

Salasana on nyt vaihdettu.

 

Wilma

Aikuislinjalla on käytössä Wilma-ohjelmisto. Sen tärkeimmät toiminnot ovat viestintä opiskelijoiden ja opettajien välillä, koulun ajankohtaiset tiedotteet sekä omien arvosanojen selaaminen.

Wilma löytyy osoitteesta vaasa.inschool.fi. Käyttäjätunnus ja salasana samat kuin koulun sähköpostissa, tunnus kirjoitetaan muodossa etunimi.sukunimi (ilman @student.vaasa.fi-loppuosaa). Salasanaa ei voi muuttaa Wilmassa, vaan se tapahtuu sähköpostissa.

Wilman etusivulta näkee jo ilmoitukset tulleista viesteistä sekä uusimmat tiedotteet. Wilma-sovelluksen voi asentaa myös kännykkään IOS-, Android- ja Windows phone -laitteille. Virallinen sovellus löytyy puhelimien sovelluskaupasta, esim. hakemalla julkaisijaa Visma. Tarkempia ohjeita linkissä https://help.starsoft.fi/?q=node/13710

Kaikkia Wilman toimintoja voi rauhassa kokeilla. Ne löytyvät Wilman valikoista:

al_wilma

Kapealla näytöllä osa valikoista on piilossa. Ne saa näkyviin kuvakkeesta, jossa on kolme viivaa (ks. kuva yllä, lisää valikoita).

Tärkeimmät valikot ovat Viestit, Tiedotteet ja Opinnot (tiedot omista arvosanoista).
Valikosta ilmoitusasetukset voit tarkistaa, että kanslian tiedoissa on oikea sähköpostiosoite (oltava aina varalla henkilökohtainen sähköposti). Samalla voit valita sivulla olevasta kohdasta Välittömät ilmoitukset toiminnon, jossa uusista viesteistä tai tiedotteista tulee ilmoitus sähköpostiisi.

Sähköposti

Kaupungin sähköposti löytyy osoitteesta outlook.com/edu.vaasa.fi. Kirjautuminen samalla tavalla kuin Wilmaan tms.

al_outlook1

Ensimmäisellä kerralla ohjelma kysyy aikavyöhykettä. Helsinki löytyy kohdasta +2.

Opettajien sähköpostiosoite on muotoa etunimi.sukunimi@edu.vaasa.fi.

 

Moodle

Moodleen pääsee osoitteella moodle.eforum.fi. Jos kirjaudut Moodleen ensimmäistä kertaa, lue tarkasti tämän sivun alaosassa olevat ohjeet.

Moodlen kirjautumissivu on alla olevan kuvan näköinen. Kirjautuminen tapahtuu klikkaamalla kuvaketta vasemmalla (Minulla on EDU-tunnus -tekstin alla).

Moodle kirjautumissivu

Jos koneella on jo aikaisemmin kirjauduttu Moodleen, varmistetaan seuraavaksi käyttäjätunnus. Jos tämä on ensimmäinen kerta, sen joutuu kirjoittamaan.

al_moodlekirjautuminen2

Lopuksi päästään varsinaiseen kirjautumiseen. Lisätään salasana:

al_moodlekirjautuminen3

Sen jälkeen päästään Moodlen aloitussivulle.

Voit ilmoittautua itse haluamiisi kursseihin. Tarvitset avainkoodin (kansliasta tai opettajalta, ja ne jaetaan myös ilmoittautumisen yhteydessä).

Ensimmäinen kirjautuminen

HUOM: Kun kirjaudut Moodleen ensimmäistä kertaa, joudut ensin profiilisivulle, johon täytetään sähköpostiosoite muodossa etunimi.sukunimi@edu.vaasa.fi:

al_moodle_alussa1

Klikkaa sitten sivun alareunassa (vieritä sivua tarvittaessa) olevaa Tallenna tiedot -painiketta. Moodle ilmoittaa lähettävänsä varmistuksen sähköpostiisi. Paina Jatka-painiketta, avaa oma student-sähköpostisi ja klikkaa sinne tulleessa Moodle-aiheisessa viestissä olevaa linkkiä. Sen jälkeen pääset Moodlessa eteenpäin (klikkaa tarvittaessa vielä Tallenna tiedot). Tämä täytyy siis tehdä vain kerran.

Ensimmäisellä kerralla etusivu saattaa olla täynnä muiden koulujen kursseja. Sivun alaosasta löytyy Vaasan lyseon lukion aikuislinja sekä kurssien hakutoiminto. Jatkossa etusivu näyttää ne kurssit, joihin olet ilmoittautunut.

 

Sähköiset kokeet

Koulun sähköisissä kokeissa käytetään joko kustantajien koejärjestelmiä tai ylioppilastutkintolautakunnan rakentamaa abitti-koejärjestelmää. Oma kannettava tietokone (+ latauslaite ja yleensä kuulokkeet) on otettava mukaan kokeisiin.

Kustantajien kokeet tehdään opiskelijan koneen nettiselaimella, eivätkä ne vaadi muuta kuin toimivan langattoman verkkoyhteyden.

Abitti-järjestelmä vaatii koneen käynnistämisen muistitikulta. Katso myös alla oleva video: