Ohita valikko
Kastelukannulla kastellaan kasvia

Noste - Flyt kuntouttava ryhmämuotoinen työtoiminta

Noste – Flyt on kaupungin ylläpitämä kuntouttavan työtoiminnan yksikkö. Toimintamuotomme on ryhmämuotoinen kuntouttava työtoiminta. Palvelu on tarkoitettu vaasalaisille pidempään työttömänä olleille henkilöille.

Toimintamme punaisena lankana on elämänhallinnan ja arjen taitojen vahvistaminen sekä kierrätys. Tavoitteemme on auttaa asiakkaitamme pääsemään työhön, koulutukseen tai työvoimapalveluihin.

Vaasan kaupunki vastaa toiminnasta 31.12.2022 saakka.

Kenelle?

Kuntouttava työtoiminta on tarkoitettu pidempään työttömänä olleille 17–64-vuotiaille työttömille työnhakijoille. Jos asiakkaan työ- ja toimintakyky eivät riitä TE-toimiston palveluihin, hänet voidaan ohjata kuntouttavaan työtoimintaan.

Miten meille tullaan? 

Kuntouttava työtoiminta on sosiaalipalvelu, joka perustuu aktivointisuunnitelmaan.

Aktivointisuunnitelman tekevät yhteistyössä asiakas, sosiaalityöntekijä/-ohjaaja ja TE-toimiston asiantuntija. Meille voi tulla myös tutustumaan Pohjanmaan hyvinvointialueen Vaasan aikuisten sosiaalityön lähettämänä.

Mikäli olet kiinnostunut osallistumaan toimintaamme, ota yhteyttä johonkin seuraavista:

 • Vaasan aikuisten sosiaalityö – Pohjanmaan hyvinvointialue info, puh. 06 218 2145 tai 06 218 2146
 • Jos sinulla on omatyöntekijä (sosiaalityöntekijä tai -ohjaaja), voit olla häneen suoraan yhteydessä
 • Pohjanmaan TE-toimistoon

Ryhmät

Meillä ryhmät toimivat maanantaista perjantaihin. Aamuryhmät toimivat klo 9–13 ja päiväryhmät 11–15.

Koska kuntouttavan työtoiminnan lain mukaan toiminnan päivittäinen kesto on oltava vähintään 4 tuntia, pidämme kellonajoista kiinni. Voit valita itsellesi sopivat ryhmät tutustumiskäynnin tai aktivointisuunnitelman laatimisen yhteydessä.

Tällä hetkellä ryhmätoimintamuotojamme ovat mm.

 • Liikuntaan ja hyvinvointiin keskittyvä Syke, Viherpeukaloissa puolestaan tutustutaan kierrätykseen ja pienimuotoiseen vihertoimintaan (mm. viljelypalstan viljely).
 • Kädentaitajille ja tuunauksesta kiinnostuneille Monitaito, puutöihin ja kunnostamiseen keskitytään Puupajassa.
 • Tietokoneen peruskäytön ja sähköisen asioinnin opettelua tarvitseville Digi alkeet. Digi/Some ja tiedotus-ryhmään osallistuvilla some- ja digiasiat ovat jo hallussa, ja ryhmä mm. päivittää Nosteen somekanavia, tekee tiedotteita ja mainoksia omista tapahtumistamme.
 • Retki-ryhmä tutustuu lähialueen mahdollisuuksiin, mm. luontokohteisiin ja nähtävyyksiin. Arki-ryhmässä opetellaan mm. pyykinpesua, siivousta, välillä ruoanlaittoa, sähköistä asiointia, yhteiskunta-asioita, asumistaitoja, stressinhallintaa ja sosiaalisia taitoja
 • Pienimuotoisiin kodin kunnostustöihin ja kiinteistöhuoltotehtäviin painottuva Äijät, kun taas Luovat toiminnot -ryhmä painottuu luovaan kirjoittamiseen, maalaukseen, kädentaitoihin ja musiikin avulla itsensä ilmaisuun.
 • Maahanmuuttajataustaisille suunnattu Suomi tutuksi -ryhmä, jossa harjoitellaan suomenkieltä ja tutustutaan suomalaiseen yhteiskuntaan ja kulttuuriin. Mimmit -ryhmässä keskustellaan, jaetaan naisten maailmaa koskettavia asioita mm. kädentaitojen lomassa (vain naisille).
 • Ruoanlaitosta ja keittiöalan tehtävistä kiinnostuneille Safka -ryhmä, jossa mahdollisuus suorittaa myös osioita kokin perustutkinnosta (yhteistyö Vamian kanssa). Siivous -ryhmässä voi perehtyä siivousalaan.
 • Puistoryhmä on määräaikainen ryhmä (toiminta syys-lokakuulle), jossa tehdään yhteistyötä Vaasan kaupungin Viheralueet-tiimin kanssa. Tehtäviin kuuluu mm. roskien ja risujen kerääminen, haravointi ja rikkaruohojen kitkeminen kaupungin puistoalueilla.
 • Suunta-ryhmä puolestaan on tarkoitettu asiakkaille, jotka ovat jo siirtymässä eteenpäin kuntouttavasta työtoiminnasta esim. työkokeiluun, työhön tai opiskelemaan. Työnhaku- ja työelämätaitojen vahvistamista, tukea ammatillisen suunnan etsimiseen sekä oppilaitos- työpaikkavierailuja.

Lisätietoja ryhmätoimintamuodoista saat omalta sosiaalityöntekijältäsi tai -ohjaajaltasi sekä Nosteen vastaavalta ohjaajalta tai oman ryhmäsi työvalmentajalta. Pyrimme kuuntelemaan asiakkaiden toiveita ja kehittämään ryhmien toimintaa asiakaslähtöisesti.

Etuudet 

Kuntouttavan työtoiminnan aikana saat pääsääntöisesti Kelan työmarkkinatukea. Lisäksi Kela maksaa kulukorvauksena 9 euroa toteutuneilta työtoimintapäiviltä.

Jos olet pois kuntouttavasta työtoiminnasta sairauden vuoksi, saat työttömyysetuuden, mutta kulukorvausta ei makseta. Myös työhaastattelu ja pääsykoe ovat päteviä syitä olla pois. Mikäli poissaolosi johtuu muista syistä, saatat menettää työmarkkinatukesi poissaolon ajalta.

Muistathan aina ilmoittaa poissaolostasi Nosteen päivystysnumeroon puh. 040 614 7133. Autamme mielellämme työttömyysetuuden hakemisessa.

Sosiaalitoimi voi myöntää matkakulut kuntouttavaan työtoimintaan osallistumisesta (pääsääntöisesti paikallisliikenteen kuukausikortin hinnan), jos matkakuluja tosiasiallisesti syntyy. Jos asut lähistöllä, ei matkakuluja ei korvata. Oma sosiaalityöntekijäsi/-ohjaajasi päättää asiasta aktivointisuunnitelman teon yhteydessä.

Asiakkuuden päättyminen

Asiakkuus Nosteessa päättyy, mikäli pääset töihin, aloitat työvoimakoulutuksen, työkokeilun tai päätoimiset opinnot. Saatat myös siirtyä kuntouttavaan työtoimintaan jonnekin muualle, mikäli niin arvioitte aktivointisuunnitelman tarkistuksen yhteydessä oman sosiaalityöntekijäsi/-ohjaajasi ja TE-toimiston kanssa.

Mikäli koet, ettet pysty osallistumaan kuntouttavaan työtoimintaan aktivointisuunnitelman mukaisesti, keskustele asiasta aina oman sosiaalityöntekijäsi/-ohjaajasi kanssa.

Ota yhteyttä

Osoite

Tarvittaessa lisätietoja Nosteen vastaavalta ohjaajalta