Olet täällä

Koe Vaasa

Lampi

Lampi

 

luontovaasa_luonto_luontotyypit_lampi_metsalampi_jn_2008.jpg
Metsälampi. Kuva: Jan Nyman.

 

Metsälammet lisäävät metsäluonnon monimuotoisuutta. Monin tavoin lammet ovat tärkeitä kalojen kutupaikkoja ja niillä on usein rikas linnusto. Koska lammet ovat matalia ja suojaisia, vesi lämpenee aiemmin kuin meri keväällä ja suuria määriä muun muassa ahvenia, särkiä ja haukia voi kulkea pitkin ojia lisääntyäkseen. Kudun jälkeen aikuiset kalat kulkevat alueelta pois ja kesän loputtua ne seuraavat sitä ikäluokkaa, joka sai kasvaa lammen suojaisassa vedessä.

Pienten lampien ympärillä olevat rannat ovat usein vetisiä ja voi olla mahdotonta päästä veden äärelle. Heteiköllä viihtyvät karpalo yhdessä sarojen kanssa. Sammaleisiin sekä kuivempiin mätäksiin voivat männyt sekä koivut juurtua. Jos rannoilla kasvaa järviruokoa tai osmankäämiä, kertoo se siitä että vesi on ravinteikkaampaa ja että kasvillisuudella on toinen koostumus. Matalakasvustoisilla rannoilla viihtyvät kurjet ja usein on joka lammella oma joutsenpari. Muita lintuja, jotka pesivät metsälampien tuntumassa ovat tavi, telkkä, sinisorsa ja metsäviklo.

Metsälammet ovat suhteellisen harvinaisia Vaasassa. Isommat sisäjärvet puuttuvat kokonaan ja pienempiä lampia esiintyy pääasiallisesti Sundomin saaristossa. Metsälammet ovat kauneimmillaan syksyllä, kun heteikkö on syysväreissä ja karpalot ovat kypsiä.