Olet täällä

Lapintiira

Koe Vaasa

Lapintiira

Sterna paradisaea 

 

luontovaasa_lapintiira_at.jpg
Lapintiira. Kuva Aaro Toivio.

 

Yleistä. Lapintiiran muuttomatka on lintumaailman pisimpiä. Syksyisin Suomessa pesivät linnut suuntaavat kohti Etelä-Afrikkaa ja siitä edelleen Etelämantereelle asti. Näin lapintiiran muuttomatkan pituudeksi saattaa tulla jopa yli 30 000 km vuodessa. Lapintiira on myös pitkäikäinen lintu, joka saattaa elää noin 20-vuotiaaksi. Voidaan siis todeta lapintiiran olevan todellinen ilmojen valtias. Lapintiira on Euroopan Unionin lintudirektiivin suojeltava laji.

  • Pituus noin 35 cm
  • Pesä maassa
  • Talvehtii Afrikassa ja Etelämantereella
  • Ravintona kalat

 

Elinympäristö. Lapintiiran esiintyminen Suomessa on kaksijakoinen. Se pesii Lapin sisävesistöissä ja etelämpänä vain Suomen rannikkovesillä. Esiintymisen painopiste on ulkosaaristossa, jossa se pesii yhdyskuntina saarilla ja luodoilla. Usein yhdyskunnissa saattaa pesiä myös kalatiiroja, naurulokkeja ja kalalokkeja.

Esiintyminen Vaasassa. Lapintiira on levinneisyydeltään Vaasan rannikolla kalatiiraa yleisempi. Lapintiira havaittiin pesimäaikana noin 160 selvitysruudun alueella. Laji on asuttanut tasaisesti koko rannikon sisäsaaristosta ulkosaariston uloimpia luotoja myöten. Suojelusyistä levinneisyyskartaa ei julkaista.