Olet täällä

Koe Vaasa

Lajivalmennus

Lajivalmennus lukuvuonna 2017-2018

Lajivalmennus on urheiluseurojen toteuttamaa ja Vaasan kaupungin kasvatus- ja opetustoimen koordinoimaa toimintaa, jossa aamuharjoittelu on keskitetty yhteiseen ajankohtaan. Harjoittelu on pääsääntöisesti valinnaisaine, mutta järjestelyt ovat koulusta riippuen erilaisia. Toiminnassa ovat mukana kaikki Vaasan, Mustasaaren ja Laihian yläkoulut, sekä 10 urheiluseuraa. Lajivalmennuksessa on lukuvuosittain mukana noin 200 oppilasta yläkoulun 8. ja 9. luokka-asteilta. Toiminta on osa Vaasanseudun urheiluakatemian toimintaa ja valtakunnallista urheiluakatemiaohjelmaa.

Toimintaperiaatteet:

 • Toiminta on suunnattu huippu-urheilu-uralle tähtääville nuorille
 • Valmennus on seuravalmennusta tukevaa toimintaa
 • Lajivalmennus on seurajohtoista (seura järjestää valmennuksen ja harjoittelupaikan)
 • Toiminta tarjoaa opiskelijoille tukipalveluita, kuten henkistä valmennusta, ura-suunnittelua, lääkäriyhteyden ja terveystarkastuksia

Toiminnan järjestämisen tavoitteet:

 • Urheilun ja opiskelun yhdistäminen
 • Koulujen ja seurojen kasvattamisyhteistyö
 • Nuorisovalmennuksen osaamisen kehittäminen
 • Lisätä harjoitusmääriä päiväaikaan

Harjoitusajat:

 • 9-luokkalaiset, tiistai klo 8.00-9.30
 • 8-luokkalaiset, keskiviikko klo 8.00-9.30
 • Jousiammunnassa, taitoluistelussa, lentopallossa sekä yleisvalmennuksessa kaikki harjoittelevat tiistaina, pesäpallossa harjoitellaan keskiviikkona.
 • Vasa IFK + WFA harjoittelevat tiistaisin ja keskiviikkoisin klo 7.30-8.45.

Valmennusryhmät:

Jalkapallo, jääkiekko, salibandy, uinti, lentopallo, pesäpallo, taitoluistelu, jousiammunta sekä yleisvalmennus.

Koulujen järjestelmät:

Vaasan suomenkielisissä kouluissa (Vöyrinkaupunki, Variska, Merenkurkku) valmennus on sekä 8. että 9.luokkalaisilla valinnaisaineena (2vvt), joka arvioidaan numeroarvosanalla. Mustasaaren keskuskoulussa valmennus on sekä 8. että 9.luokkalaisilla valinnaisaineena (1vvt), joka arvioidaan hyväksytty-hylätty merkinnällä. Vaasan ruotsinkielisissä yläkouluissa (Borgaregatan ja Övningsskola) valmennus menee osittain tai kokonaan opetuksen kanssa päällekkäin. Tällöin opiskelijan tulee anoa lupa olla poissa koulusta ja suorittaa mahdollisesti harjoituksen alle jääneiden aineiden opinnot itseopiskeluna. Muiden koulujen järjestelmistä lisätietoja antavat valmennustoiminnan koordinaattori Jaakko Saarinen tai koulun rehtori.

Vaasanseudun urheiluakatemia:

Urheiluakatemiat ovat urheilijan polun perustukiratkaisu ja muodostavat suomalaisen huippu-urheiluverkoston rungon. Vaasanseudun Urheiluakatemia on yhteistyöverkosto ja palvelukokonaisuus Vaasanseudun huippu-urheilijoille. Urheiluakatemia mahdollistaa yhtäaikaisen opiskelun ja huippu-urheilun.

Miten jatkaa toiminnassa yläkoulun jälkeen:

Yläkoulun jälkeen haetaan mukaan toisen asteen akatemiatoimintaan, jota järjestetään Vaasassa ja Vöyrillä. Vaasan urheilupainotuksen tavoitteena on antaa aktiivisesti urheileville, huippu-urheiluun tähtääville opiskelijoille mahdollisuus ammatillisten- tai lukio-opintojen ohella harjoitella mahdollisimman täysipainoisesti. Vaasassa urheilupainotus kattaa uinnin, jalkapallon, jääkiekon, taitoluistelun ja salibandyn. Mukana olevat saavat ohjattua valmennusta. Huippu-urheilijoille on myös oma opetussuunnitelma. Urheilupainotusta toteuttaa Vaasan toisen asteen koulutusorganisaatio (Vasa gymnasium, Vaasan ammattiopisto, Vaasan Lyseon lukio).

Vöyrillä valmennustoimintaa järjestävät Vörå Idrottsgymnasium sekä Folkhälsan Utbildning. Vuodesta 2015 alkaen nämä kaksi koulutusyksikköä ovat olleet sijoitettuna saman katon alle muodostaen Campus Norrvallan. Urheilulukiolla toimintaa järjestetään seuraavissa lajeissa: jalkapallo, hiihto, yleisurheilu, suunnistus ja golf. Urheilukurssit kuuluvat urheilulukion opetussuunnitelmaan. Folkhälsan utbildning tarjoaa monenlaisia opintomahdollisuuksia, kuten esimerkiksi liikunnanohjaajan perustutkinnon tai hierojan ammattitutkinnon. Opintojen yhteydessä voi jatkaa harjoittelua jalkapallossa, yleisurheilussa, hiihdossa ja suunnistuksessa. Harjoittelu tapahtuu kouluaikana ja se järjestetään yhdessä Vöyrin yhteislukion/urheilulukion kanssa. 

Toisen asteen toimintaan hakeminen tapahtuu yhteishaun kautta erillisellä lomakkeella helmikuussa.

Lisätietoja:

Jaakko Saarinen
puh. 0400-983993
e-mail. jaakko.saarinen(a)vaasa.fi