Olet täällä

Tietoa kaupungista

Luonto

Tervetuloa tutustumaan Vaasan luontoon!

 

unescovaasansaaristokivijaakkosalo640x280.jpg


Ainutlaatuinen Merenkurkun saaristo

Merenkurkun saaristo on Suomen ainoa luontokohde UNESCO:n maailmanperintöluettelossa ja kuuluu yhdessä Korkean rannikon kanssa maailmanlaajuiseen yhteisöön, joka koostuu yhteensä 46:sta meriin liittyvästä maailmanperintöalueesta.

Muodostamme yhteisen luonnonperinnön Ruotsin Korkean Rannikon kanssa. Maailmanperintöarvon saimme siksi, että täällä maankohoamisilmiö tulee parhaiten esille koko maailmassa.

Merenkurkun saaristolla on ainutlaatuinen geologinen arvo, sillä täällä maankohoamisnopeus on yksi maailman suurimmista. Merenkurkun saaristo on yhdessä Korkean Rannikon kanssa avainalue maankohoamisen prosessien ymmärtämisessä, jotka ovat aiheutuneet jääkauden jäätikön sulamisesta.

Merenkurkun saaristossa on ainutlaatuisia jääkautisia muotoja, kuten De Geer- moreenit ja Ribbed-moreenit, jotka tekevät alueen maisemasta vaihtelevaa.

Koe Merenkurkku www.merenkurkku.fi

Merenkurkun luontokeskus Terranova

Pohjanmaan museon yhteydessä toimii luontokeskus Terranova. Terranova kertoo Merenkurkun alueella tapahtuvasta maankohoamisesta, Merenkurkun luonnosta, luonnonsuojelualueista sekä antaa tietoja alueen luontoharrastus- ja luontomatkailutarjonnasta.

Vaasan luonto ja retkikohteet

LuontoVaasa-sivuilta saat tietoa Vaasan luonnosta, linnuista ja retkeilykohteista.