Tietoa koronaviruksesta

Tietoa koronaviruksesta

Ohita valikko

Luonto ja aktiviteetit

Hae kiinnostavia aiheita tyypin ja paikkakunnan valinnalla tai käytä hakusanaa ja paina lopuksi “Näytä hakutulokset”.

Valitse tyyppi
Tyhjennä rajaukset
 • Stundarsin vaellusreitit

  Stundarsintie 5, Mustasaari

  Lähtöpiste: Stundarsin museo ja kulttuurikeskus, reittien pituus 6,6 km (2 km)

  Informaatiota: Reitit on merkitty. Reittien varrella on opasteita.

  Palvelut: Levähdyspaikka, tulentekopaikka sekä käymälöitä. Stundarsissa kahvila.

  https://www.korsholm.fi/koe-ja-nae/vapaa-aikatoiminta/luonto-ja-ulkoilureitit/stundarsin-vaellusreitti/

 • Tölby kyrkstig

  Tölbyn-Vikbyntie 220, Mustasaari

  Reitin pituus: 2,1 km
  Lähtöpiste: Tölbyn–Vikbyntie 220.
  Informaatiota: Västernäsetin grillipaikalle johtava kirkkopolku on 2,1 km. Jos ei halua palata samaa reittiä, voi käydä pumppaamolla, joka sijaitsee 750 metrin päässä grillipaikasta tai kävellä tietä pitkin Vikbyn läpi takaisin lähtöpaikkaan (3,6 km). Reitti on merkitty sini-punaisilla kepeillä. Opastus sopimuksen mukaan.

  https://www.korsholm.fi/koe-ja-nae/vapaa-aikatoiminta/luonto-ja-ulkoilureitit/kyrkstigen-tolby-fi-fi/

 • Vaellusreitit Närpiössä

  Närpiö

  • Vargbergetin luontopolku 5 km ja Goljatreitti 17,8 km. Lähtö Vargbergetin vapaa-aikakeskuksesta.
  • Tjärlaxin retkeilyreitti 4,1 km, vaihtoehtoisesti lyhyempi reitti 1,7 km. Lähtö Tjärlaxin leirintäalueelta.
  • Fållbäckinpolku Ylimarkussa 7 km. Lähtö Högåsenin retkeilymajalta.
  • Erklassinpolku Pirttikylässä 2 km edestakaisin.  Lähtö hautausmaalta tai kylästä.
  • Raineåsenin retkeilypolku Storstenrösbackin muinaishaudoille Risnästräskin kohdalla ja 2,1 km järven ympäri. Lähtö pysäköintialueelta metsästysmajan jälkeen.
  • Risnästräskin polku Ylimarkussa, 0,9 km grillikodalle Risnästräskin rannalla ja 2,1 km järven ympäri. Lähtö Heiden metsätien parkkipaikalta.

  https://www.narpes.fi/fi/node/240

  Facebook

 • Valassaarten luontopolku

  Korsholm

  Valassaarten luontopolku kulkee entisen merivartioaseman pihalta Ebbskär -saaressa Storskäret -saaren eteläosan laiturille. Polun pituus yhteen suuntaan on 2,5 km.

  Valassaarten saariryhmä sijaitsee Merenkurkun ulkosaaristossa, noin 15 km Björköstä luoteeseen. Björköbyläisten aloitteesta saari rauhoitettiin lintujensuojelualueeksi vuonna 1948. Saaren vaihtelevaan luontoon voi tutustua luonto- ja kulttuuripolulla.

  Luontopolku on vain vesitse saavutettava. Saarella saa liikkua vain polkua pitkin merivartija-aseman, majakan, Båtsvikenin ja Östergårdsin välillä. Yleinen maihinnousukielto vallitsee lintujen pesimisaikana 1. toukokuuta – 31. heinäkuuta.

  https://www.luontoon.fi/merenkurkku/reittikuvaukset#valassaartenLP

 • Vikarskatin reitti

  Björköby fiskehamn, Vikarskatvägen, Mustasaari

  Rantaa myötäilevä edestakainen (5 km) reitti kalasaunalle (Finnhamnen). Reitin varrella on nk. ryssänuuneja, muistomerkkejä, vanhaa metsää, kluuvijärviä ja hienoja merimaisemia.

  https://www.mustasaari.fi/koe-ja-nae/vapaa-aikatoiminta/luonto-ja-ulkoilureitit/vikarskat-fi-fi/

 • Vitmossen vaelluspolut

  Kimovägen 101, Vöyri

  Vitmossenin vaelluspolku kulkee vaihtelevassa metsämaastossa Vöyrin Tuckorin kylän itäpuolella. Polun varrella on pronssikautisia muinaisjäännöksiä: useita röykkiökohteita sekä jyrkähköllä mäellä sijaitseva erikoinen kivi-pronssikautinen asuinpaikka, jossa on röykkiöitä ja raivanteita.

  https://www.vora.fi/ko-kulttuuri-ja-vapaa-aika/urheilu/vaellusreitit

 • Vähäkyrön retkeilyreitti

  Vähäkyrö

  nainen metsäsää

  Kyrönjoen pohjoispuolella sijaitsee Vähänkyrön laajin retkeilyalue.

  Retkeilyreiteille pääsee useammasta kohtaa ja nuotiopaikkoja sekä laavuja on useampi. Reitit ovat merkittyjä ja vaihteleva kuntoisia, osan matkaa reitit kulkevat vanhoilla metsäteillä ja osan lähes umpeenkasvaneilla poluilla. Pisin vaellusreitti jatkuu aina Isoonkyröön ja Laihialle asti. Osa reiteistä on eripituisia rengasreittejä. Alueella sijaitsee myös maastopyöräilyreitti.

  Osoitteesta Mullolantien 169 pääsee reitille, jossa sijaitsee myös 1 – 4 km pituiset kuntoradat sekä talvisin valaistut hiihtolenkit. Runsaanlumen aikana pääsee hiihtäen myös esimerkiksi Kaitajanlaavulle (n. 12 km edestakaisin) sekä Ainmaanlenkille (n. 6km). Sulan maan aikaan reittejä pitkin pääsee myös pidemmille yhtenäisille vaellusreiteille.

  Vähänkyrön luonto on monimuotoinen ja reitit kulkevat niin pelloilla, metsissä, soilla ja louhikoilla.

  Vähänkyrön – Isokyrön – Laihian reitti sisältää n. 130 kilometriä opastein merkittyä reitistöä. Lisäksi infopisteillä ja laavuilla on reitistökartat. Reitistön varrella on 18 laavua/kotaa, joissa osassa on kuivakäymälä.

  https://www.vaasa.fi/asu-ja-ela/vapaa-aika/luontovaasa/retkeilykohteet/luontokohteet/vahakyro/

 • Västerön vaellusreitit

  Unnamed Road, 66640 Vörå

  Maksamaalla sijaitseva Västerön saari on osa Vöyrin kunnasta. Alueen poikki kulkevalta luontopolulta avautuu komeat näköalat länteen Mikkelinsaarille. Täällä voit valita 3-12 kilometrin pituisia reittejä. Lähtöpisteet ovat
  Söderskatantien tai Equityntien pysäköintialueet Västerössä.

  Reitin varrella on paljon nähtävää. Vapaussodan aikana vuonna 1917 tänne tuotiin aseita ja ammuksia. Tapahtuman muistoksi on pystytetty Equity-muistomerkki. Ryssbergetin kalliot, jotka saivat nimensä venäläisten laivojen mukaan, jotka syysmyrskyssä vuonna 1714 murskautuivat kallioita vasten. Lisäksi vanhaa maankohoamismetsää, merenlahtia, fladoja ja meren rantoja.

  Reitin varrella löytyy pöytä ja penkki -yhdistelmiä, tulentekopaikkoja, kaksi taukotupaa, kuivakäymälöitä. Huom! Taukotupien tulisijat eivät ole käytössä. Tulentekopaikkoja voi käyttää, mutta reitillä ei ole puuhuoltoa.
  Söderskatanillaa on mökki joka on auki ja jossa voi yöpyä tai vain keittää kahvia. Söderskatanin niemen etelärannalla on myös Metsähallituksen laituri.

  https://www.luontoon.fi/merenkurkku/reittikuvaukset#vasteronvaellusreitti

 • Nuotiopaikka
 • Öjbergetin luontopolku

  Öjbergintie 98

  Tervetuloa vaihtelevalle vaellukselle Öjbergsmossenin suolta hiidenkirnun kautta ja pirunpellon yli Söderfjärdenin meteoriittikraatterin kitumäntyiselle reunalle.
  Öjbergetin luontopolku sijaitsee Sundomissa 9 kilometrin päässä Vaasan keskustasta. Polku on 2,5 km pitkä ja se alkaa Öjbergetin stadionalueen suurelta opastetaululta. Reitillä on 12 rastia, joilla sanoin ja kuvin kerrotaan alueen luonnosta ja historiasta.

  Täältä löytyy vanhimmat jäljet inhimillisestä toiminnasta Vaasan seudulla. Jäljet ovat peräisin kivikaudelta noin 4 000:n vuoden takaa.

  Laskettelurinteen huipulta näkötornista (+ 65 m mpy.) on laaja näköala Söderfjärdenille, Sundomin kylään, saaristoon ja Vaasan kaupungin keskustaan.  Näkötornissa on infotauluja, joissa kerrotaan, mitä eri suunnilta näkyy.

  Laskettelurinteen laelta pääsee turvallisesti kuntoportaiden pitkin alas stadionalueelle, jossa grillikota voidaan käyttää ympäri vuoden.

  Linkki opaskarttaan:

  http://www.sundom.fi/getfile.php?fid=93

   

   

  http://www.sundom.fi/fi/nahtavyyksia

 • Öjenin luontopolku

  Myrgrundintie 163, Vaasa

  Öjenin luontopolun, 4,5 km, varrella on yksitoista kohdeopastetta, joiden avulla retkeilijä voi tutustua alueen luontoon, lääkekasveihin sekä vanhoihin kansanuskomuksiin. Rengasmainen polku on helppokulkuinen, sillä maasto on vain lievästi kumpuilevaa. Polulla kulkiessa on syytä ottaa huomioon, että pitkospuut voivat olla liukkaita sääoloista riippuen. Polun kiertoaika kävellen on noin 2,5 – 3 tuntia. Palvelut: Polun varrella olevalla taukopaikalla on penkit, tulentekopaikka sekä kompostikäymälä.

  https://www.luontoon.fi/ojen