Ohita valikko

Luonto ja aktiviteetit

Hae kiinnostavia aiheita tyypin ja paikkakunnan valinnalla tai käytä hakusanaa ja paina lopuksi “Näytä hakutulokset”.

Valitse tyyppi
Tyhjennä rajaukset
 • Vaellusreitit Närpiössä

  Närpiö

  • Vargbergetin luontopolku 5 km ja Goljatreitti 17,8 km. Lähtö Vargbergetin vapaa-aikakeskuksesta.
  • Tjärlaxin retkeilyreitti 4,1 km, vaihtoehtoisesti lyhyempi reitti 1,7 km. Lähtö Tjärlaxin leirintäalueelta.
  • Fållbäckinpolku Ylimarkussa 7 km. Lähtö Högåsenin retkeilymajalta.
  • Erklassinpolku Pirttikylässä 2 km edestakaisin.  Lähtö hautausmaalta tai kylästä.
  • Raineåsenin retkeilypolku Storstenrösbackin muinaishaudoille Risnästräskin kohdalla ja 2,1 km järven ympäri. Lähtö pysäköintialueelta metsästysmajan jälkeen.
  • Risnästräskin polku Ylimarkussa, 0,9 km grillikodalle Risnästräskin rannalla ja 2,1 km järven ympäri. Lähtö Heiden metsätien parkkipaikalta.

  https://www.narpes.fi/fi/node/240

  Facebook

 • Valassaarten luontopolku

  Korsholm

  Valassaarten luontopolku kulkee entisen merivartioaseman pihalta Ebbskär -saaressa Storskäret -saaren eteläosan laiturille. Polun pituus yhteen suuntaan on 2,5 km.

  Valassaarten saariryhmä sijaitsee Merenkurkun ulkosaaristossa, noin 15 km Björköstä luoteeseen. Björköbyläisten aloitteesta saari rauhoitettiin lintujensuojelualueeksi vuonna 1948. Saaren vaihtelevaan luontoon voi tutustua luonto- ja kulttuuripolulla.

  Luontopolku on vain vesitse saavutettava. Saarella saa liikkua vain polkua pitkin merivartija-aseman, majakan, Båtsvikenin ja Östergårdsin välillä. Yleinen maihinnousukielto vallitsee lintujen pesimisaikana 1. toukokuuta – 31. heinäkuuta.

  https://www.luontoon.fi/merenkurkku/reittikuvaukset#valassaartenLP

 • Valsbergin retkeilyreitti

  JJC2+MW Valsberg

  Pituus vajaat 3 km. Reitin varrella on paljon nähtävää, kuten luola, pirunpeltoja ja muinaismuistoja. on Grillipaikalla myös näköalapaikka.

  Lähtö: Övermark hembygdsgård, tai Bergvägen 34. Molemmissa paikoissa on laatikko, jossa on kartat, mutta Hembygdsgårdenin kohdalla on enemmän parkkipaikkoja. Hembygdsgårdenin koordinaatit: ETRS-TM35FIN N: 6955016 E: 223288

  https://visitnarpes.fi/fi/kategorier/vaellus

 • Velkmossa retkeilypolku

  Ribackvägen 94, Närpiö

  Velkmossa retkeilypolku Pirttikylässä 9 km edestakaisin.
  Lähtö Velkmossan kylätalon kohdalla, tien toisella puolella, koordinaattit: ETRS-TM35FIN N: 6971020 E: 215932

  https://visitnarpes.fi/fi/kategorier/vaellus

 • Vikarskatin reitti

  Björköby fiskehamn, Vikarskatvägen, Mustasaari

  Rantaa myötäilevä edestakainen (5 km) reitti kalasaunalle (Finnhamnen). Reitin varrella on nk. ryssänuuneja, muistomerkkejä, vanhaa metsää, kluuvijärviä ja hienoja merimaisemia.

  https://mustasaari.fi/koe-ja-nae/vapaa-aikatoiminta/luonto-ja-ulkoilureitit/vikarskat

 • Vitmossen vaelluspolut

  58W4+JM Tuckur

  Viitoitus Kuckuksentie 1148 alkaen (koordinaatit: 63.196587, 22.306571)
  Pituus: 3 ja 4 km. Lähtö muinaistalolta.

  Lähde retkelle Vitmossenin kauniiseen luontoon katselemaan entisöityjä kivi- ja pronssikauden taloja. Vaelluspolku kulkee vaihtelevassa metsämaastossa Vöyrin Tuckorin kylän itäpuolella.

  Vaella pronssikauden reittiä pitkin ainutlaatuiseen asuinpaikkaan, hautajäännöksineen. Tämä on yksi vanhimmista löydetyistä asuinpaikoista Suomessa vanhemmalta pronssiajalta. Tutustu myös useisiin selkeisiin talojen perustuksiin ja terasseihin mainitulta ajalta. Nämä muinaisjäännökset sijaitsivat pronssikaudella merenpoukamassa, joka ulottui Vöyrin eteläosaan saakka.

  Katso kartta.

  https://www.vora.fi/ko-kulttuuri-ja-vapaa-aika/urheilu/vaellusreitit

 • Vähäkyrön retkeilyreitti

  Vähäkyrö

  nainen metsäsää

  Kyrönjoen pohjoispuolella sijaitsee Vähänkyrön laajin retkeilyalue.

  Retkeilyreiteille pääsee useammasta kohtaa ja nuotiopaikkoja sekä laavuja on useampi. Reitit ovat merkittyjä ja vaihteleva kuntoisia, osan matkaa reitit kulkevat vanhoilla metsäteillä ja osan lähes umpeenkasvaneilla poluilla. Pisin vaellusreitti jatkuu aina Isoonkyröön ja Laihialle asti. Osa reiteistä on eripituisia rengasreittejä. Alueella sijaitsee myös maastopyöräilyreitti.

  Osoitteesta Mullolantien 169 pääsee reitille, jossa sijaitsee myös 1 – 4 km pituiset kuntoradat sekä talvisin valaistut hiihtolenkit. Runsaanlumen aikana pääsee hiihtäen myös esimerkiksi Kaitajanlaavulle (n. 12 km edestakaisin) sekä Ainmaanlenkille (n. 6km). Sulan maan aikaan reittejä pitkin pääsee myös pidemmille yhtenäisille vaellusreiteille.

  Vähänkyrön luonto on monimuotoinen ja reitit kulkevat niin pelloilla, metsissä, soilla ja louhikoilla.

  Vähänkyrön – Isokyrön – Laihian reitti sisältää n. 130 kilometriä opastein merkittyä reitistöä. Lisäksi infopisteillä ja laavuilla on reitistökartat. Reitistön varrella on 18 laavua/kotaa, joissa osassa on kuivakäymälä.

  https://www.vaasa.fi/asu-ja-ela/vapaa-aika/luontovaasa/retkeilykohteet/luontokohteet/vahakyro/

 • Västerön vaellusreitit

  Unnamed Road, 66640 Vörå

  Maksamaalla sijaitseva Västerön saari on osa Vöyrin kunnasta. Alueen poikki kulkevalta luontopolulta avautuu komeat näköalat länteen Mikkelinsaarille. Täällä voit valita 3-12 kilometrin pituisia reittejä. Lähtöpisteet ovat
  Söderskatantien tai Equityntien pysäköintialueet Västerössä.

  Reitin varrella on paljon nähtävää. Vapaussodan aikana vuonna 1917 tänne tuotiin aseita ja ammuksia. Tapahtuman muistoksi on pystytetty Equity-muistomerkki. Ryssbergetin kalliot  saivat nimensä venäläisten laivojen mukaan, jotka syysmyrskyssä vuonna 1714 murskautuivat kallioita vasten. Lisäksi vanhaa maankohoamismetsää, merenlahtia, fladoja ja meren rantoja.

  Reitin varrella löytyy pöytä ja penkki -yhdistelmiä, tulentekopaikkoja, kaksi taukotupaa, kuivakäymälöitä. Huom! Taukotupien tulisijat eivät ole käytössä. Tulentekopaikkoja voi käyttää, mutta reitillä ei ole puuhuoltoa.
  Söderskatanillaa on mökki joka on auki ja jossa voi yöpyä tai vain keittää kahvia. Söderskatanin niemen etelärannalla on myös Metsähallituksen laituri.

  https://www.luontoon.fi/merenkurkku/reittikuvaukset#vasteronvaellusreitti

 • Waterloo-reitti

  Strandvägen 3681, Korsnäs

  Metsässä

  Waterloo-reitti alkaa Waterloon pururadalta, joka sijaitsee Strandvägenin varrella Korsnäsin ja Molpen välissä (Strandvägen 3681).

  Reitti ulottuu Waterloon alueen ja rannikolla sijaitsevan Lisasgrynnanin väliin. Waterloo on kaunis vaellusreitti, jossa maasto on vaihtelevaa. Yhdellä levähdyspaikoista on myös geokätkö.

  Reitti on noin 7,3 km (3,66 km yhteen suuntaan).

  Waterloo-alueella on myös DiscGolf-rata, kuntoportaat ja boulerata.

  Lataa kartta täältä.

  https://www.korsnas.fi/bibliotek-kultur-fritid/vandringsleder/

 • Yleiset tulentekopaikat Vaasassa

  Vaasa

  Nuotiopaikka
 • Öjbergetin luontopolku

  Öjbergintie 98

  Tervetuloa vaihtelevalle vaellukselle Öjbergsmossenin suolta hiidenkirnun kautta ja pirunpellon yli Söderfjärdenin meteoriittikraatterin kitumäntyiselle reunalle.
  Öjbergetin luontopolku sijaitsee Sundomissa 9 kilometrin päässä Vaasan keskustasta. Polku on 2,5 km pitkä ja se alkaa Öjbergetin stadionalueen suurelta opastetaululta. Reitillä on 12 rastia, joilla sanoin ja kuvin kerrotaan alueen luonnosta ja historiasta.

  Täältä löytyy vanhimmat jäljet inhimillisestä toiminnasta Vaasan seudulla. Jäljet ovat peräisin kivikaudelta noin 4 000:n vuoden takaa.

  Laskettelurinteen huipulta näkötornista (+ 65 m mpy.) on laaja näköala Söderfjärdenille, Sundomin kylään, saaristoon ja Vaasan kaupungin keskustaan.  Näkötornissa on infotauluja, joissa kerrotaan, mitä eri suunnilta näkyy.

  Laskettelurinteen laelta pääsee turvallisesti kuntoportaiden pitkin alas stadionalueelle, jossa grillikota voidaan käyttää ympäri vuoden.

  Linkki opaskarttaan:

  http://www.sundom.fi/getfile.php?fid=93

   

   

  http://www.sundom.fi/fi/nahtavyyksia

 • Öjenin luontopolku

  Myrgrundintie 163, Vaasa

  Öjenin luontopolun, 4,5 km, varrella on yksitoista kohdeopastetta, joiden avulla retkeilijä voi tutustua alueen luontoon, lääkekasveihin sekä vanhoihin kansanuskomuksiin. Rengasmainen polku on helppokulkuinen, sillä maasto on vain lievästi kumpuilevaa. Polulla kulkiessa on syytä ottaa huomioon, että pitkospuut voivat olla liukkaita sääoloista riippuen. Polun kiertoaika kävellen on noin 2,5 – 3 tuntia. Palvelut: Polun varrella olevalla taukopaikalla on penkit, tulentekopaikka sekä kompostikäymälä.

  https://www.luontoon.fi/ojen

 • Öjskatsleden

  Österhankmontie 912, 66560 Mustasaari

  Pituus: Reitin pituus on 5,1 kilometriä, edestakaisin 10,2 kilometriä.
  Reittimerkintä: Reitti on merkitty luontoon sinisin pistein ja nuolin.

  Lähtö: Reitti alkaa kylän pohjoispäästä Tåningin talolta (63.2454251, 21.9258751).
  Pysäköintimahdollisuus on jakokunnan venesatamassa Kalkmagasinetilla (63.2449409, 21.9296705).

  Näin löydät paikalle: Aja Österhankmontietä ja käänny oikealle Österhankmontie 900:n kohdalla, jossa on opasteet pysäköintipaikalle ja muistomerkille. Aja 100 metriä eteenpäin, eli satamaan saakka, ja pysäköi sinne. Kävele takaisin Österhankmontielle ja kävele vielä 100 metriä eteenpäin samaa tietä, jota ajoit. Reitti alkaa vasemmalta puolelta. Lähtöpaikassa on kartta ja ohjeet.

  Palvelut: Reitin varrella on taukopaikka, jossa on laavu. Reitin lopussa on grillipaikka ja penkkejä.

  Ylläpitäjä: Bengt Sandström (reitti) ja Österhankmo samfällighet r.f. (pysäköintipaikka ja grillipaikka).

  https://mustasaari.fi/koe-ja-nae/vapaa-aikatoiminta/luonto-ja-ulkoilureitit/ojskatsleden