Olet täällä

Ajankohtaista

Koe Vaasa

Ajankohtaista

13.2.2017

Suomen luonnonsuojeluliitto esittelee Suomen itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi 100 ainutlaatuista luontohelmeä. Luonnon helmet löytyvät verkko-osoitteesta www.sll.fi. Kampanjan kohteet on valittu eri puolelta Suomea ja ne esittelevät monipuolisesti erilaisia luontotyyppejä. Kaksi näistä luontohelmistä sijaitsee Vaasassa pyöräilyetäisyyden päässä torilta. Pyöräretken suunnaksi voi ottaa Öjenin kuusimetsät tai Gerbyn Haukinevan maankohoamisrannikon suo-ja metsäalueen.

Nyt kun aurinko alkaa lämmittää ja päivät pitenevät, on oikea hetki lähteä ulos ympäröivään luontoon. Vähälumisena talvena liikkuminen metässä on helppoa jo tähän aikaan vuodesta. Öjenin ja Gerbyn luontokohteetlöydät LuontoVaasan sivuilta. Lisätietoa Suomen luontohelmistä on myös sivuilla http://100luontohelmea.fi/helmi/ojen ja http://100luontohelmea.fi/helmi/passkaret.

luontovaasa_aktuellt_februari_2017_ojen_2_2014_jn.jpg
Öjen. Kuva Jan Nyman.

 

5.10.2016

Kesä on vaihtunut syksyyn, joten eläinten on aika sopeutua ilma viilenemiseen ja päivien lyhenemiseen.  Eläimet valmistautuvat talven tuloon monin eri tavoin. Monilla lajeilla kesäturkki muuttuu tuuheammaksi ja paksummaksi talviturkiksi, esimerkiksi metsäjäniksellä turkki tihentyy kaksinkertaisesti kesän ja talven välillä. Useimmat nisäkkäät vaihtavat turkkia sekä keväällä että syksyllä, hirvieläimet kuitenkin vain kesällä. Monet linnut sekä nisäkkäät aloittavat syksyllä syömisen talvea varten, jotta niille muodostuu ruumista suojaava rasvakerros. Osa eläimistä myös varastoi ruokaa talven varalle.

Syksyyn kuuluu myös muuttolintujen lähtö etelään, ensimmäiset muuttolinnut lähtevät jo kesäkuussa ja viimeiset vasta joulukuussa. Lokakuussa syysmuutto on vilkasta muun muassa rastailla ja vesilinnuilla. Kaikki linnut eivät kuitenkaan lähde muualle talvehtimaan, joten niille voi lumen tultua laittaa halutessaan ruokaa esille. Sopivaa ravintoa ovat esimerkiksi auringonkukan siemenet ja suolaton tali. Tärkeää on kuitenkin muistaa, että jos ryhtyy ruokkimaan lintuja talven tultua, täytyy sitä jatkaa kevääseen saakka.

Toivottavasti kaunis ja lämmin syksy jatkuu ja saamme nauttia ulkoillen upeasta luonnon väriloistosta.

20.6.2016

Kesäkuu on lintujen vuodenkierrossa eräillä lajeilla jo ensimmäinen syksyn kuukausi. Näin on eri­tyi­sesti kah­laa­­­jalinnuilla, joiden naaraat lähtevät syysmuutolle heti poikasten kuoriutumisen jälkeen kesäkuussa. Kah­laa­jien pesinnässä muninta ja haudonta ovat naaraiden vastuulla, kun taas poikasten hoitaminen jää lähes kai­kil­­la kah­laa­jilla yksinomaan koiraan huoleksi. Kun poikaset on saatu siivilleen heinäkuussa, on koiraiden vuo­ro läh­teä syys­muutolle. Nuoret kahlaajanuorukaiset ovat joukon viimeisiä, niiden syysmuutto on elo-syys­kuus­­­sa. Ke­­vääl­lä paluu pesimäseuduille tapahtuu kahlaajillakin kaikilla samaan aikaan eli huhti-tou­ko­kuus­sa.

luontovaasa_ajankohtaista_kesakuu2016_liro_jn.jpg
Kahlaajat aloittavat syysmuuton jo kesäkuussa, kuvassa liro. Kuva Jan Nyman.

 

5.4.2016

Tänä vuonna kevään ensimmäiset muuttolinnut saapuivat jo maaliskuun puolella. Ensimmäisten joukossa tu­li­vat pulmuset, vihervarpuset ja töyhtöhyypät. Nyt huh­ti­kuussa muutto on jo hyvässä vauhdissa. Uusia lajeja muuttaa Suomeen päivittäin ja lintujen määrät kasvavat nopeasti. Metsis­sä laulavat jo peipot sekä punarinnat ja ensimmäisiä rastaita odotellaan. Pelloilla ja muilla avomailla levähtävät laulujoutsenet, kurjet ja meri- ja met­sähanhet. Kevään erikoisuus tähän mennessä on ollut Suomessa vain muuttoaikoina nähtävän lyhytnokkahanhen isot muuttoparvet. Vaasassa Söderfjärdenin pelloilla ruokaili parhaimmillaan yli 300 yksilöä.

Nyt kannattaa suunnata luontoretkelle, sillä nähtävää ja kuultavaa löytyy metsistä, pelloilta ja sulapaikkojen läheisyydestä. Vielä ehtii hyvin, sillä muuttolintujen kevätmuutto jatkuu kesäkuun alkuun asti.

luontovaasa_ajankohtaista_huhtikuu2016_pulmunen_jn.jpg
Pulmunen. Kuva Jan Nyman

 

23.2.2016

Vuosi vaihtui ja toi mukanaan epävakaisen sään. Olemme saaneet nauttia muutamista harvoista aurinkoisista talvipäivistä, palella hyytävissä pakkaskeleissä sekä liukastella sateen kastelemilla peilijäillä. Yhdysvalloissa tehtyjen koko maapalloa koskevien lämpötilamittausten mukaan tammikuu oli mittaushistorian lämpimin. Suomessa lämpöennätys ei kuitenkaan rikkoutunut. Syy lämpimään talveen on ollut ilmastonmuutoksen ohella erityisen voimakkaasti Suomenkin sääoloihin vaikuttanut El Nino -sääilmiö. El Ninon odotetaan kuitenkin heikkenevän kevään mittaan ja lämpötilan normalisoituvan. Leutojen säiden ja vesisateiden johdosta jäät ovat heikenneet nopeasti, eikä merelle enää kannata mennä. Sen sijaan talvesta voi nauttia esimerkiksi hiihtäen ja metsäretkiä tehden. Kannattaa ottaa ilo irti tällä hetkellä vallitsevista hienoista talvipäivistä.

onkilahdenkatu_jn.jpg

16.12.2015

Vuosi lähenee loppuaan ja on aika valmistautua joulun viettoon.  Joulun aikana on hyvä hetki irrottautua arjesta ja nauttia mukavista luontoelämyksistä. Luonto näyttäytyy tällä hetkellä pimeänä, mutta jo hetken kuluttua saamme nauttia aurinkoisista pakkaspäivistä.

Kulunut vuosi toi mukanaan muutoksia LuontoVaasan sivustolle, niiden saadessa uuden ilmeen ja osoitteen. Kiitämme lähettämistänne palautteista ja pyrimme kehittämään sivustoa edelleen.

LuontoVaasa sivuston ylläpitäjät toivottavat kaikille oikein hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta 2016!

luontovaasa_ajankohtaista_2015joulucrop_ll.jpg
Kuva: Laura Luomala

 

17.11.2015

Marraskuussa syksy on jo pitkällä ja luonnossa ajankohta näkyy lintumaailman hiljentymisenä. Suurin osa Suomessa pesivistä muuttolinnuista on jo kaukana etelän mailla. Kuitenkin osa pohjoisen ha­vu­met­sä­vyö­hyk­keen lajeista vaeltaa loppusyksyn ja talven aikana uusille asuinseuduille. Näitä lintuja kutsutaan va­el­lus­lin­nuik­si. Suurin osa Suomessa pesivistä vaelluslinnuista löytyy tikkojen, varisten, tiaisten ja peippolintujen hei­mos­ta. Syksyisin vaeltavia lajeja ovat mm. pyrstötiainen, sinitiainen, kuusitiainen, närhi, pähkinähakki ja pik­ku­kä­py­lintu. Vaelluslinnut lähtevät hakemaan uusia asuinalueita tai parempia ruokamaita. Ku­lu­va­na syk­synä liik­keellä on ollut erityisen paljon palokärkiä ja käpytikkoja. Talven aikana käpytikan saattaakin saa­da lin­tu­lau­dan tai ruokintapaikan vakiovieraaksi.  

luontovaasa_ajankohtaista_2015loka_kapytikka.jpg

Käpytikka. Kuva Jan Nyman.

 

6.10.2015

Yöllinen luonto osa 2

Syksyn tullen voit metsäisillä alueilla nähdä hirven tai sen sukulaisen, Suomen pienimmän hirvieläimen, metsäkauriin. Hirvi on maamme suurikokoisin hirvieläin ja voit nähdä sen liikkeellä aamu- ja iltahämärän aikoihin. Erityisesti nuoret havu- ja sekametsät ovat hirven tyypillisintä elinympäristöä. Metsäkauris on sukulaistaan selkeästi pienempikokoinen ja sen voit tunnistaa valkoisesta hännästään, joka ei juuri erotu muusta karvapeitteestä. Tyypillisiä alueita nähdä metsäkauris ovat viljelysalueiden metsäreunat. Sekä urospuoliset hirvet että metsäkauriin kasvattavat miehisyytensä merkiksi sarvet, jotka putoavat talven aikana.

Ilta- ja yöaikaan liikkuu myös kettu, joka on sopeutunut elämään kaikenlaisessa elinympäristössä. Paikoittain ketun voi nähdä jopa kaupungin reuna-alueilla. Ketun tunnistaa useimmiten punaruskeasta turkistaan sekä valkoisesta hännänpäästä.

 

luontovaasa_ajankohtaista_2015syys_hirvi_at.jpg

Hirvi aamuhämärässä. Kuva: Aaro Toivio

 

25.8.2015

Yöllinen luonto osa 1

Nyt, kun illat hämärtyvät aikaisemmin, on hyvä mahdollisuus tarkkailla yöllisten eläinten elämää. Kaupungin puistoissa ja puutarhoissa viihtyvät niin siilit kuin rusakotkin, kun maaseudun rauhassa asuu metsäjänis. Rusakolla on selkeästi pidemmät korvat sekä niiden hännän yläpuoli on läpi vuoden musta, kun metsäjäniksen tunnistaa valkoisesta hännästä niin kesällä kuin talvellakin. Siili voi viihtyä samassa pihapiirissä useammankin vuoden ja suosimia elinalueita ovat puistojen sekä puutarhojen lisäksi myös pientalojen piha-alueet. Mikä sinulla on hieman sekä onnea että kärsivällisyyttä, voit nähdä monin paikoin myös yöaikaan hyönteisiä jahtaavia lepakoita. Lepakot välttävät aukeita alueita, mutta katuvalojen ja puiden ympärillä voit nähdä lepakoiden liitelevän illan hämärtyessä.  Vaasan alueella lepakkolajeista voit useimmiten nähdä väritykseltään tumman pohjanlepakon lentämässä pihoissa tai teiden varsilla. Pohjanlepakko on Suomen yleisin lepakkolaji.

Syksyn tullen on hyvä muistaa, että autoilijan on vaikea havaita pimeällä liikkuvaa ulkoilijaa. Heijastin on hyvä kiinnittää syksyisten, pimenevien iltojen alkaessa riippumaan vapaasti polven korkeudelle. Parhaiten autoilija havaitsee sinut, jos kiinnität heijastimen tien puoleiselle sivullesi. Muistathan, että mitä useampaa heijastinta käytät, sitä paremmin autoilija havaitsee ulkona liikkujan. 

luontovaasa_ajankohtaista_2015aug_rusakko_melaniemi_11.8.2011.jpg
Rusakon voit tavata niin puistoissa kuin pihoissakin, aivan ihmisasutuksen läheisyydessä.

 

Uudistunut LuontoVaasa

LuontoVaasa-sivusto on uudistunut samaan aikaan, kun Vaasan kaupungin sivut ovat saaneet uuden ilmeen ja uusia ominaisuuksia. LuontoVaasa-sivuston tarkoituksena on, kuten aiemminkin, innostaa liikkumaan luonnossa. Uudet sivut toimivat myös mobiililaitteilla ja nyt onkin helpompaa kuin koskaan saada tietoa Vaasan luonnosta myös ulkona liikkuessasi. Lähde ulos, kuuntele lintuja ja löydä uusia, kauniita paikkoja Vaasassa!Toivottavasti pidät uusitusta LuontoVaasa-sivustosta. Sivut ovat vielä työn alla ja otamme mielellämme palautetta vastaan.

luontovaasa_ajankohtaista_2015juni_lampi_9.7.2009_hk.jpg
Vaasan upeat ulkoilualueet tarjoavat asukkaille virkistäytymismahdollisuuksia läpi kesän. Kuva: Hanna Kalliomäki