Olet täällä

30.11.2017 - 10:26

Kuorolaulun ystäviä hemmotellaan jälleen ensi keväänä

Svanholm Singers
Vaasan Kuorofestivaali järjestetään ensi keväänä 9.-13. toukokuuta jo 26. kerran. Laulu- ja kuoromusiikin kansainvälinen suurtapahtuma tarjoaa jälleen monipuolista ohjelmistoa tuhansille musiikin ystäville.

Festivaalille odotetaan lähes sataa kuoroa niin Suomesta kuin ulkomailtakin. Pääesiintyjät ovat palkittuja kuoroja ja yhtyeitä.

- Viisipäiväisen festivaalin aikana nähdään ja kuullaan jälleen upeita konsertteja Vaasassa sekä lähiympäristössä, iloitsee festivaalin tuottaja Toni Sjöblom Vaasan kaupungin kulttuurikeskuksesta.

Nuoria kuoroja ja yhtyeitä

Sjöblom kertoo, että esimerkiksi Musta lammas, Spira Ensemble ja Ilo Ensemble ovat kaikki 2010-luvulla perustettuja.

Yli kahdenkymmenen ammattimuusikon ilmaisuvoimainen a cappella -kuoro Musta lammas groovaa ja soi tiukasti yhteen bändin tavoin. Ida Olsosen johtama kuoro voitti kesäkuussa 2017 Tanskassa Aarhus Vocal Festivalin kuorokilpailun ja innovatiivisimman sovituksen palkinnon.

Kamarikuoro Spira Ensemblen ohjelmisto painottuu lähinnä klassiseen kuoromusiikkiin ja uuteen musiikkiin. Kuoron taiteellisena johtajana toimii musiikin tohtori Kari Turunen. Spira Ensemble sai kesäkuussa 2015 Tampereen Sävel -kuorokatselmuksessa korkeimman mahdollisen tunnustuksen eli Grand Prix -palkinnon. Erityistä kiitosta Spira Ensemble sai kuoron ja johtajan musiikillisesti vahvasta tulkinnasta sekä hienosta ja tasaisesta soinnista.

Ilo Ensemblen musiikki on kansanmusiikkiin pohjaavaa.Yhtye valloittaa lämpimällä soinnillaan ja välittömällä lavaesiintymisellään, jossa myös improvisaatiolla on sijansa. Kesällä 2017 Tampereen Sävelen kansainvälisen lauluyhtyekilpailun voittaneen viisihenkisen yhtyeen intohimona on rekilaulu.

Toivo Kuulan suurteos Stabat mater kuullaan ensimmäistä kertaa Vaasassa

Toivo Kuulan kuolemasta on ensi vuonna kulunut 100 vuotta. Tämän kunniaksi järjestetään Kuula 100 -konsertti, jonka pääteoksena esitetään ensimmäistä kertaa Vaasassa Suomen musiikin merkkiteoksiin kuuluva Kuulan Stabat mater sekakuorolle ja orkesterille. Konsertissa esiintyvät Anna-Maria Helsingin johdolla Tampereen Filharmoninen Kuoro sekä Vaasan ja Seinäjoen kaupunginorkesterit yhdessä. Myös Studentkören Pedavoces osallistuu konserttiin a cappella –osiolla.

Tampereen Filharmoninen Kuoro on noin 90 laulajan suurkuoro, joka on vankistanut asemaansa korkealuokkaisena oratoriokuorona. Kuoron ohjelmistoon kuuluvat isot orkesteriteokset ja a cappella -produktiot.

Ruotsalaista huippuosaamista

Etelä-Ruotsin Lundista tuleva Svanholm Singers on noussut yhdeksi Ruotsin merkittävimmistä mieskamarikuoroista. Kuoro on voittanut ensimmäisen palkinnon useilla kansainvälisillä kuorofestivaaleilla ja kiertääkin ahkerasti konsertoimassa Euroopassa sekä Japanissa. Jo viisi levyä julkaissutta kuoroa johtaa Sofia Söderberg.

Kraja on ruotsalainen neljän nuoren naisen muodostama lauluyhtye. Kraja on julkaissut neljä levyä, joista kahdella ensimmäisellä keskittyi erityisesti ruotsalaiseen kansanmusiikkiin. Nelikon sovitukset ovat herättäneet paljon huomiota ja Krajasta onkin tullut yksi kansainvälisesti tunnetuimmista ruotsalaisista kansanmusiikkiyhtyeistä.

Kuoroille jälleen myös workshoppeja

Suomen kuoromaailman kärkinimiin kuuluva Kari Turunen pitää Kuoroharjoitus -workshopin. Siinä käsitellään muun muassa sitä mikä on kuoroharjoitusten rooli koko toiminnassa, mitä harjoituksissa tehdään ja miten niistä saadaan innostavat ja tehokkaat.

Workshopissa Rytmimusiikin laulaminen kuorossa -työkalulaatikko Ida Olsonen kertoo Mustan lampaan harjoitteluprosessista. Koko kuoro on mukana ja tarjoaa esimerkkejä. Osallistujilla on mahdollisuus äänenavaukseen ja he saavat laulaa kuoron mukana Mustan lampaan ohjelmistoa. Workshop sopii niin kuoronjohtajille, yksittäisille laulajille kuin koko kuorolle.

Kuorot voivat ilmoittautua festivaalille 1.11.2017–31.1.2018 ja lipunmyynti konsertteihin alkaa 15.2.2018.

 

Lisätietoja: www.vaasachoirfestival.fi

Löydät meidät facebookista: www.facebook.com/vaasachoirfestival

Liput: www.netticket.fi

 

Kuva: Svanholm Singers, kuvaaja Emil Langvald

Uusimmat