Olet täällä

Koe Vaasa

Punarinta

Punarinta

Erithacus rubecula

luontovaasa_punarinta_jn.jpg
Punarinta saapuu Vaasaan huhtikuussa. Kuva Jan Nyman.

 

Yleistä. Punarinta on yleinen ja viime vuosikymmeninä runsastunut varpuslintu Suomessa. Vuosittaiset kannanvaihtelut ovat suuria johtuen talvehtimisalueiden sääoloista Keski- ja Etelä-Euroopassa. Punarinta muuttaa Suomeen huhtikuusta alkaen. Sen jokeltelevaa ja kirkkaana soljuvaa laulua kuulee etenkin iltahämärissä.

  • Pituus 15 cm
  • Pesä maassa
  • Muuttaa talveksi Keski- ja Etelä-Eurooppaan, palaa Suomeen huhtikuussa
  • Ravintona hyönteiset ja madot

 

Elinympäristö. Punarinta on metsissä viihtyvä lintu. Sen tapaa varmimmin tuoreista kuusimetsistä laskuojien tai purojen varsilta. Punarintojen elinpiiri voi sijaita myös sekametsässä tai rantalehdossa. Vain kaikkein karuimmilta mäntykankailta ei punarinnan voimakasäänistä laulua kuulu. Punarintoja pesii myös asutuksen tuntumassa omakotitaloalueilla. Varmat paikat lajin löytymiseen sijaitsevat Pilvilammella, Risön kuusikoissa sekä Öjenillä.

Esiintyminen Vaasassa. Punarinta on metsien yleislaji. Se on havaittu yli 200 atlasruudulla tutkimusvuosien aikana. Lintuatlaksen aikana tehdyissä tarkemmissa lintulaskennoissa Vaasassa punarintoja on todettu pesivän noin 10 paria neliökilometrin kokoisella alueella.

luontovaasa_punarinta_rodhake_pesintaindeksikartta.jpg
luontovaasa_pesimaindeksi_legenda.jpg