Olet täällä

Rautiainen

Koe Vaasa

Rautiainen

Prunella modularis

luontovaasa_linnut_lintulajeja_metsien_yleislajit_rautiainen_jka.jpg
Rautiainen on pieni harmaanruskea varpuslintu. Kuva Jouni Kannonlahti

 

Yleistä. Rautiainen on metsälaji, jonka pesimäkanta on lisääntynyt viimevuosina hieman. Vaikka laji on kohtalaisen yleinen pesimälintu, se on silti useimmille ihmisille vieras lintu. Rautiainen on höyhenpuvultaan harmaanruskea pienikokoinen varpuslintu, joten se sulautuu hyvin metsän kätköihin. Laji on lisäksi arka ja piilotteleva eikä näyttäydy helposti. Rautiaisen havaitsee parhaiten sen hennosta laulusta, jota esitetään korkealta kuusenlatvasta aamuvarhaisella.

  • Pituus 16 cm
  • Pesä matalalla pensaassa tai kuusennäreessä, joskus maassa kasvillisuuden suojassa
  • Talvehtii Keski- ja Etelä-Euroopassa
  • Ravintona hyönteiset, siemenet ja marjat

 

Elinympäristö. Rautiainen pesii tuoreissa kangasmetsissä, sekametsissä ja kuusitaimikoissa. Pesä rakennetaan yleensä pieneen kuusennäreeseen tai katajapensaaseen. Pesä voi sijaita usein myös maassa aluskasvillisuuden suojassa. Rautiaisen pesän löytäminen on vaikeaa. Atlaskartoituksissa lajin pesiä löytyi vain alle kymmenen. Pesintä varmistui useimmin lentopoikuehavainnoista.

Esiintyminen Vaasassa. Rautiainen on tavattu pesimäaikaan huhti-heinäkuussa noin 150 atlasruudun alueelta. Rautiainen pesii metsäalueilla. Se puuttuu pesimälajistosta Gerbyn saaristosta sekä laajoilta peltoalueilta.

luontovaasa_rautiainen_jarnsparv_pesintaindeksikartta.jpg
luontovaasa_pesimaindeksi_legenda.jpg