Olet täällä

Koe Vaasa

Silkkiuikku

Silkkiuikku

Podiceps cristatus

 

luontovaasa_silkkiuikku_2_at.jpg
Silkkiuikku. Kuva Aaro Toivo.

 

Yleistä. Silkkiuikku on Suomen yleisin uikkulintu. Sen pesimäkannat ovat lisääntyneet viimeisten vuosikymmenten aikana. Silkkiuikku on kokosukeltaja. Se pyydystää taitavasti pikkukaloja sisäjärvien ja merenlahtien rantavesistä. Lajin keväiset soidinmenot ovat monimutkaisia rituaaleja käsittäviä. Lajin puuhia onkin mielenkiintoista seurata.

  • Pituus noin 50 cm
  • Pesii ruovikoissa, pesä usein kelluva lautta kasvillisuuden suojissa
  • Muuttaa talveksi Länsi-Eurooppaan ja Välimerelle
  • Ravintona pääosin pikkukalat

 

Elinympäristö. Silkkiuikku pesii rehevillä sisäjärvillä ja merenlahdilla. Karuilta kirkasvetisiltä järviltä laji puuttuu. Silkkiuikku rakentaa pesänsä kelluvaksi lautaksi, joka kiinnitetään ruovikon tai kaislikon reunaan kiinni. Laji munii toukokuussa 3-6 munaa ja poikaset kuoriutuvat kesä-heinäkuussa. Ensimmäisinä elinviikkoinaan uikunpoikaset hakeutuvat aika ajoin emojensa selkähöyhenyksien suojaan lämmittelemään.

Esiintyminen Vaasassa. Sundominlahti ja Gerbyn saaristo ovat silkkiuikun esiintymisen painopistealueita Vaasassa. Hyvien elinympäristöjen läheisyyteen saattaa muodostua usean kymmenen parin pesimäyhdyskuntia. Esimerkiksi Sundominlahdella pesi pienellä alueella vuonna 2004 noin 60 paria.

luontovaasa_silkkiuikku_skaggdopping_pesintaindeksikartta.jpg
luontovaasa_pesimaindeksi_legenda.jpg