Förbigå menyn

Information om coronaviruset

Leila Roininen sekä Raija ja Vesa Bono seisovat juuri istutetun kirsikkapuun juurella

Artikelkategorier: Nyheter

60 körsbärsträd pryder Metviksparken

För att fira Vasas födelsedag 2.10 fick stadsborna föreslå en födelsedagspresent åt sig själva: med ett anslag som reserverats för ett försök med inkluderande budgetering genomförs en körsbärspark, som var Vasaborna Raija och Vesa Bonos förslag. Träden har nu planterats i Metviksparken i väntan på våren.

På Brändösidan av Metviksparken har man planterat sammanlagt 60 körsbärsträdsplantor, sex olika sorter.

– Sammanlagt planterades 20 rosablommande bergkörsbärsträd som är bekanta från många foton. I parken planterades träd med både ätliga körsbär och prydnadskörsbär, säger grönområdeshortonom Leila Roininen.

Bergkörsbäret och det amerikanska häggkörsbäret är prydnadskörsbär och ätliga sorter är skuggmorell, fanal och surkörsbär.

– Man ser nog skillnad mellan de ätliga och de oätliga körsbären. Prydnadskörsbären har små fröliknande bär, säger Roininen.

Man har valt flera sorter för att parken ska vara mångsidig och för att så många plantor som möjligt ska börja växa ordentligt. Roininen tror att Vasaborna kan få njuta av körsbärsblommor redan nästa vår om plantorna klarar sig bra över vintern.

En körsbärspark skänker glädje för en lång tid

Vi frågade i september av Vasaborna i en nätenkät om de hade någon liten dröm i sin närmiljö som de önskade att skulle förverkligas. Staden hade reserverat 5 000 euro för att förverkliga invånarnas idéer genom ett försök med inkluderande budgetering.

Valet föll på en körsbärspark som var Vasaborna Raija och Vesa Bonos förslag.

– En körsbärspark skänker Vasaborna jämlikt glädje och lycka långt in i framtiden, berättar Raija och Vesa Bono om sin idé. De kom till Metviksparken för att följa med planteringen.

Paret som bor i Vikinga går ofta på promenader längs Metviksstranden.

– Det här är ett fint område redan nu, och det kommer att bli alldeles underbart när körsbärsträden blommar, beskriver Raija Bono.

Ursprungligen var det meningen att ett planteringstalko för allmänheten skulle ordnas, men på grund av coronasituationen planterades träden av stadens grönområdesenhet.

Publicerad: 28.10.2020