Förbigå menyn
Wasaline steel cutting -seremonia 16.9.2019

Artikelkategorier: Nyheter

Byggandet av den nya färjan för Kvarken inleddes

Bygget av den nya färjan, som ska trafikera mellan Vasa och Umeå, inleddes i dag den 16 september vid skeppsvarvet Rauma Marine Constructions med en traditionell stålskärningsceremoni.

Bolaget Kvarken Link, som har bildats av Vasa stad och Umeå kommun, äger den nya färjan med en kapacitet på 800 passagerare och fraktkapacitet på 1500 meter för bilar. Den nya färjan ersätter nuvarande Wasa Express på våren 2021.

– Jag har den stora glädjen att ta del av denna historiska milstolpe. Bakom den ligger hårt arbete och jag vill tacka alla som gjort en insats för projektet så här långt, säger ordföranden för Kvarken Links styrelse, Vasas stadsdirektör Tomas Häyry.

Världens mest miljövänliga färja

Den passagerar-bilfärja som kommer att trafikera mellan Vasa och Umeå blir den mest miljövänliga RoPax-färjan i världen. Färjan utrustas med ett elektriskt hybridsystem med batterier och fyra högeffektiva Wärtsilä 31DF-motorer, som drivs med flytande naturgas eller biogas. Tack vare den nya tekniken minskar koldioxidutsläppen med 50 % jämfört med den nuvarande färjan.

– Vår färja kommer att vara exceptionell. Den är utrustad med den senaste och mest pålitliga tekniken. Den är den mest miljövänliga av de passagerar- och fraktfärjor som byggs just nu, betonar Wasalines verkställande direktör Peter Ståhlberg.

Köpesumman för färjan är cirka 120 miljoner euro.

Wasaline uusi alus

Publicerad: 16.09.2019