Förbigå menyn

Information om coronaviruset

Lapset leikkii

Artikelkategorier: Nyheter

Fler besökare önskas till de öppna daghemmen

Till de öppna daghemmen som upprätthålls av Vasa stad önskar man mera besökare. Verksamheten vid det öppna daghemmet i Korsnäståget var hotad på grund av det ringa besökarantalet men verksamheten fortsätter tillsvidare med nämndens för fostran och utbildning beslut för att man ska hitta nya besökare.

Verksamheten i de öppna daghemmen är avsedd för alla Vasabarn som är under skolåldern och för deras föräldrar och vårdnadshavare. Verksamheten är avgiftsfri och man kan delta i den utan förhandsanmälan.

– Den öppna småbarnspedagogiken erbjuder familjer möjlighet att träffa andra familjer som är i samma situation, då både barn och vuxna har sällskap av varandra och kan göra saker tillsammans, berättar direktören för småbarnspedagogik Anne Savola-Vaaraniemi.

I Vasa finns fyra öppna daghem: i Gerby, Roparnäs, Korsnäståget samt i centrum (Vaahteramäen avoin päiväkoti).

Lek, sång och sällskap

För nämnden för fostran och utbildning framfördes i augusti att Korsnästågets öppna daghem skulle stängas eftersom besökarantalet har varit litet sedan förra hösten. Om besökarantalet inte ökar funderar man på nytt om det öppna daghemmets fortsättning senare.

I det öppna daghemmet bl.a. leker, sjunger, pysslar, gympar, målar, bakar man och gör utflykter tillsammans.

Korsnästågets öppna daghem har en specialitet och det är en motionsinriktad äventyrsbana. Vi har  öppna och ljusa utrymmen, där man kan t.ex. motionera och ändå hålla de säkerhetsavstånd som coronavirussituationen förutsätter.

Klubben är ett bra alternativ

Utöver öppen verksamhet finns det i daghemmen klubbar för 3-5-åriga barn som inte är på daghem eller hos familjedagvårdare. Till Korsnästågets och Roparnäs öppna daghem är även 2,5-åriga barn välkomna.

– Till Korsnästågets klubb vill man nu få fler deltagare och även i de andra öppna daghemmens klubbar finns det plats. Klubbarna som är avgiftsfria är ett bra alternativ för barn som vårdas hemma och behöver regelbunden gruppverksamhet, säger Savola-Vaaraniemi.

Till klubben kan man anmäla sig också mitt under verksamhetsperioden.

Den öppna småbarnspedagogiken är en planmässig och målinriktad verksamhet som baserar sig på planen för småbarnspedagogik.

Publicerad: 23.09.2020