Förbigå menyn
Varldens lyckligaste finalister och Maria Veitola

Artikelkategorier: Nyheter

Hela Finland kan nu rösta på världens lyckligaste person − se på videoserien om Maria Veitolas besök i Vasa

Publicerad: 15.9.2021

Uppdaterad: 14.9.2021

Journalisten Maria Veitola besökte Vasaregionen i augusti för att fördjupa sig i lyckan på världens lyckligaste plats. Veitola träffade tre personer som bor i Vasaregionen och som hittades genom en efterlysning och nominerades till den lyckligaste personen i världen. På basis av Maria & världens lyckligaste-videoserien, som har sammanställts från besöken, kan alla rösta på den av trion som de tycker är den lyckligaste på webbsidan varldenslyckligastestad.fi.

I videoserien fördjupar sig journalisten Maria Veitola i lyckan på Vasaregionen genom att besöka Maija Mäki, Anni Ruostekoski och Sebastian da Costa. Baserat på filmerna kan finländarna rösta på vem av trion som är lyckligaste i världen.

– Var och en av dem har sina berättelser och insikter om ett lyckligt liv, men jag tror att trion förenas av det att de har ett extraordinärt samband med sig själva. De förlitar sig på det faktum att man kan och får göra saker i livet som utgår från det innersta, Veitola förundrar.

Veitola besökte Mäki, Ruostekoski och da Costa i augusti. De hade blivit nominerade för  den lyckligaste personen i världen bland mer än 100 inskrivna och som hade angetts. I den efterlysningen som publicerades i maj begränsades sökandet efter världens lyckligaste person till Vasaregionen, eftersom Vasa siktar på att bli den lyckligaste staden i världens lyckligaste land. Vasabornas lycka har utvecklats sedan hösten 2020, handlett av lyckoprofessorn Markku Ojanen.

– Vad är betydelsen av familj, natur, hemkänsla och värderingar för lycka? Kan man lära sig att bli lycklig eller kan man föra den vidare till sina barn? Autentiska och djupgående reflektioner dyker upp i videoserien. Du kan rösta lyckligast i världen till exempel enligt det att vems video griper dig, fascinerar eller inspirerar mest. Var och en av oss upplever ju lyckan annorlunda, säger Leena Forsén, Vasa stads kommunikationschef.

– Forskningarna tyder på att goda gärningar ökar lyckan. Sökandet efter den lyckligaste personen är Vasas gåva för alla finländare. Vi vill, via de insikter som kan hittas i dessa berättelser, öka finländarnas lycka samt förändra den traditionella tanken att man inte borde visa sin lycka eller lycklighet, berättar Forsén.

Den lyckligaste avslöjas i oktober i Strömsö

Man kan rösta på världens lyckligaste person på adressen varldenslyckligastestad.fi. Röstningen avslutas den 2 oktober och Vasas forskningsresa når sin kulmen i evenemanget En kväll full av lycka som arrangeras i den idylliska Strömsö-villan.  Lycklighetskväll som arrangeras på Vasas 415:e födelsedag kan följas live på den välbekanta hemsidan varldenslyckligastestad.fi och på Vasa stads Instagram-konto.

– Naturligtvis har lyckan huvudrollen i webbsändningen med Maria Veitola. Finaltrion Anni, Maija och Sebastian samt professor Markku Ojanen diskuterar med Maria insikterna om vårt gemensamma äventyr och hurdan är lycklig och smidig vardag i Vasa regionen, säger Mari Kattelus, marknadsföringschef på Vasaregionens Utveckling Ab VASEK.

– Men huvudfrågan i evenemanget  Lycklighetskväll och i vår forskning är vad vi tillsammans har lärt oss om lycka. Vi i Vasaregionen vill att så många människor som möjligt ska vara så lyckliga som möjligt, konstaterar Kattelus.

Den som röstas till den lyckligaste personen i världen kommer att ha livstids tillgång till Vasa stads kultur- och idrottstjänster.

Bekanta dig med finalister och rösta på din favorit!