Information om coronaviruset

Information om coronaviruset

Förbigå menyn

Artikelkategorier: Nyheter

I konstcirkeln på Bruksgården njuter seniorerna av kreativitet

Under ledning av akvarellkonstnären Juha Lesonen har det under hösten hållit en konstcirkel på Bruksgården, en enhet inom serviceboende för seniorer. Önskan skulle vara att utöka verksamheten till övriga enheter inom serviceboende.

– Det här har varit ett pilotprojekt på Bruksgården. Syftet är att få finansiering så att vi nästa år kan få konstcirkelverksamheten till stadens övriga servicehus. Juha Lesonen kan även hålla konstcirkeln på svenska, säger koordinatorn för välfärdstjänster Susanna Pessi-Håkans.

”En konstnärssjäl inom var och en”

– Att måla är aktiv verksamhet där alla själva målar sitt eget konstverk. Alla deltagare har hittat konstnärssjälen i sig, säger Pessi-Håkans entusiastiskt.

Konstcirkeln på Bruksgården hölls fyra gånger, och varje gång deltog 6-7 invånare och 2-3 vårdare. Lesonen har gjort det förberedande arbetet, t.ex. satt ut papper på underlagen och lagt fram penslar och färger. Bland motiven har funnits en blomma, ett ängs- och skogslandskap, en snögubbe och en ängel.

– Vi målar cirka 45 minuter i konstcirkeln. En deltagare sa så fint: ”Så mycket egen, fin skog och på mindre än en timme”, ler konstcirkelns ledare, akvarellisten Lesonen.

Välmående av att måla

– Det här har säkert fått deltagarna att må bra och de har samtidigt fått konst till sitt hem, säger Lesonen glatt.

Lesonen håller även andra konst- och målarklubbar på sina pensionsdagar.

– Jag har ritat sedan jag var en liten pojke.  Under arbetsåren räckte tiden inte till för att måla, så jag började måla aktivt när jag gick i pension år 2006.  Först testade jag oljefärger, sedan pastellfärger och akrylfärger.  Jag visste direkt att det var min grej när jag testade akvarell, berättar Lesonen om sin konstnärskarriär.

Den sista konstcirkeln hölls 5.12 i lokalerna i Bruksgårdens gamla hus.

På bilden: Juha Lesonen

Publicerad: 10.12.2019