Förbigå menyn

Information om coronaviruset

Kustaanlinnan uimaranta

Artikelkategorier: Nyheter

I vattenproven från Gustavsborgs badstrand påträffades inte blågrönalg

I vattenprovet som togs i morse hittades inte längre någon blågrönalg. Redan igår var vattnet påtagligt klart. Därmed är vattnet återigen baddugligt.

Vid Gustavsborgs badstrand i Vasa upptäcktes små mängder blågrönalg 14.7.2020 och folk avråddes från att bada i vattnet. I de prov som togs på badvattnet idag påträffades inte längre någon blågrönalg.

Algläget vid stränderna kontrolleras dagligen under badsäsongen, men situationen kan förändras snabbt till och med under en och samma dag.

– Hälsotillsynen tar gärna emot anmälningar om blågrönalg från badare, som själva kan försöka lista ut om det är fråga om blågrönalg genom att till exempel ta upp alg från vattnet med hjälp av en pinne. Om algen fastnar på pinnen är den inte blågrönalg. Blågrönalgen bryts ner i vattnet när man rör vid den och kan inte tas upp som en enhetlig massa, säger Vasa stads hälsoingenjör Ilona Peurala.

Ett vindstilla och varmt väder ökar blomningen av blågrönalg

I början av sommaren kan man se stora mängder av pollen på vattenytan vid badstränderna, som man dock inte ska förväxla med blågrönalg. När det blåser kan algmassorna försvinna från stranden relativt snabbt och blandas i vattenmassan. Om man mot slutet av sommaren upptäcker grönaktig alg vid stranden kan det vara fråga om blågrönalg.

– Eftersom träden inte längre blommar så mycket under sensommaren är det oftast fråga om någon algblomning som flyter på ytan i badvattnet, säger Peurala.

Det rekommenderas att man inte badar i vatten där det förekommer blågrönalg. Vattnet får inte heller användas som tvätt- eller bastuvatten. Också när man låter sin hund bada vid en för hundarna avsedd badstrand gäller det att kontrollera att det inte finns blågrönalg i vattnet. Man får inte låta hunden dricka vatten med blågrönalg. Hälsotillsynen kontrollerar inte vattenkvaliteten vid badstränderna för hundar eller vid privata badstränder.

Följande vattenprov tas vid badstränderna enligt normal kontrollpraxis under vecka 30, det vill säga nästa vecka.

Ytterliga information: terveysvalvonta(at)vaasa.fi

Publicerad: 16.07.2020