Information om coronaviruset

Information om coronaviruset

Förbigå menyn
Nuori

Artikelkategorier: Nyheter

Staden uppmuntrar Vasaungdomar att bli sommarföretagare

Vasa stad genomför i samarbete med 4H-föreningen en kampanj i syfte att uppmuntra ungdomar till företagande i sommar.

Det har varit svårt för många ungdomar att hitta sommarjobb på grund av undantagssituationen till följd av coronapandemin. I kampanjen Min Egen Chef – sommarjobb som 4H-företagare (Oma Pomo – kesätyö 4H-yrittäjänä) beviljas tio Vasaungdomar i åldern 15–20 år 200 euro i understöd, som de kan använda för att starta upp egen företagsverksamhet. Med understödet kan ungdomarna exempelvis köpa eller hyra verktyg, låta trycka broschyrer eller göra reklam för det egna företaget i sociala medier.

– Företaget räknas som fritidsverksamhet som var och en gör i sin egen takt. Ett eget 4H-företag är ett sätt att tjäna in pengar men det är ingen näring utan främst en möjlighet att testa hur det är att arbeta som företagare, säger Helena Nurmikoski från Vasa stads sysselsättningsservice.

I många kommuner har unga 4H-företagare hittat mångsidiga arbetsuppgifter exempelvis som hundskötare, trädgårdsarbetare eller barnvakt.

– Ett eget 4H-företag är en bra möjlighet att ta reda på om företagande är något för en själv. Allt är möjligt och man kan forma om sitt fritidsintresse till ett sommarjobb där man garanterat trivs, uppmuntrar Nurmikoski.

Verksamheten inleds med 4H-föreningens företagarutbildning den 1–5 juni. Efter utbildningen, som delvis ges på distans, kan ungdomarna testa företagandet tryggt och under handledning. Ett antal företag i Vasa har lovat bidra till verksamheten med företagsfaddrar och handleda de utvalda unga företagarna.

– Det gäller att anmäla sig så snabbt som möjligt per e-post till vaasa@4h.fi, för antalet kursdeltagare är begränsat, påminner Nurmikoski.

Ansökningsvillkor för understödet Sommarjobb som 4H-företagare

  • Den sökande är Vasabo i åldern 15–20 år.
  • Den sökande deltar i en 4H-företagarkurs, varefter hen lämnar in en fritt formulerad ansökan senast den 30 juni 2020 kl. 15.00.  Som bilaga till ansökan ska en affärsplan för det egna företaget lämnas in. Ansökan ska undertecknas och skickas till Alkula Gård, Gripstigen 1, 65380 Vasa.
  • Understödet på 200 euro betalas i regel ut i två rater (i juni och i september).
    Den första raten betalas ut när den unga företagaren lämnar in en etableringsanmälan för 4H-företag, ett avtal om handledning och sin affärsplan. Den andra raten betalas ut när den unga företagaren lämnar in sin verksamhetsberättelse med ekonomirapport samt sin timbokföring. De som beviljas understöd får separata instruktioner om utbetalningen.
  • Understöd beviljas i första hand nya 4H-företagare. Om den sökande redan har ett 4H-företag som grundats tidigare ska hen i ansökan uppge hur hen tänker utveckla företagets verksamhet.
  • Understöd kan sökas för perioden 1.6–30.9.2020 och det är personligt.

Publicerad: 25.05.2020