Förbigå menyn

Information om coronaviruset

Ihmisiä katsomassa konserttia

Artikelkategorier: Nyheter

Konstens natt ordnas torsdagen 6.8

I årets program ingår utöver traditionella uppträdanden även webbinnehåll. Vi vill uppmuntra alla Vasabor att delta i Konstens natt i år på ett tryggt men roligt sätt.

Konstens natt Goes Picnic

Köp picknickprodukter från något Vasacafé eller -restaurang och styr stegen till Vasas parker och stränder för en trivsam Konstens natt Goes picnic-dag. Du kan också låna med dig ett brädspel från stadsbiblioteket och på så sätt delta i Hela Vasa Spelar-evenemanget. I evenemanget kan du också delta via spelstunderna på nätet.

Konserten på Sandö som börjar kl. 18.00 bjuder också på picknickstämning då Wasa Groove Unit Big Band spelar modern jazz. Efter konserten kan du stanna kvar och titta på Filmcenter Botnias utomhusbio som börjar kl. 21.30.

Filmförevisning ordnas även kl. 21.30 på Yrkesakademins i Österbotten campus: Kungsgården, Kungsgårdsvägen 30 A i Gamla Vasa. Mer information finns på Konstens natt -webbsida.

Under Konstens natt offentliggörs även väggmuralen på Vasa Övningsskolas yttervägg, som har målats enkom för detta evenemang.

Konstinrättningar

Vasa stadsorkester uppträder i Rewell Center kl. 18-21. Orkestern uppträder i fyra mindre ensemblen, då stämningsfulla och även svängiga toner utlovas bl.a. finländsk och argentinsk tango.

Konstinrättningarna såsom Vasa stads museer och Wasa Teater ordnar mera traditionella program i sina lokaler.

  • I museerna pågår sommarutställningar och de är öppna kl. 15-22. Besökarna får gå runt i museerna på egen hand eller så kan man delta i museijakten. På plats finns guider som man kan diskutera konst med. Guidade rundturer ordnas inte.
  • På Tikanoja konsthems innergård kan man betrakta Aija Valtonen-Loukos och Niina Sivéns ljusinstallation hela kvällen långt in på den skymmande natten.
  • Vid Kuntsis museum ordnas en basar med försäljning av museiprodukter kl. 15-21.
  • På Wasa Teaters innergård ordnas bl.a. stand up, musikuppträdanden, lopptorg k 15–20 www.wasateater.fi/feature/konstens-natt-2020/

Stadsbornas delaktighet

I år har man sökt frivilliga stadsbor som är intresserade att delta i Konstens natt-evenemangets arrangemang och några frivilliga har också tagit emot utmaningen.

Föreningarna deltar liksom alltid tidigare men i år deltar de i större utsträckning i form av videohälsningar. Några föreningar deltar i årets Konstens natt med att dekorera biblioteksparken eller ordnar program eller workshoppar i mindre format på olika håll i staden. Mera information finns på Konstens natt -webbsida.

Stadsborna har möjlighet att plantera en rönn i Gustavsborgs skog (Sanmarksgatan). Stadens grönområdesenhet är på plats kl. 12-16 och delar ut plantor, visar planteringsplatsen och hjälper till att plantera samt har med sig de planteringsredskap som behövs. Delta till exempel med ditt arbetsgäng, en daghemsgrupp, ett kompisgäng eller bara ensam. Du kan själv sköta rönnen och följa med hur den växer under kommande år.

Webbinnehåll och kanaler

Konstens natt i Vasa avviker från tidigare år, eftersom det utöver live-föreställningar också finns mycket innehåll på webben med i år. Yle Pohjanmaa strömmar Human Designs musikspektakel som ges på stadshuset i Vasa med början kl. 21. Det kan endast ses på webben. I föreställningen ingår bl.a. kören Upstairs Singers och flamencodansare samt en ljusshow. Se föreställningen här 6.8 kl. 21

På programmet finns jippon, installationer och bildorientering. I form av webbinnehåll erbjuds bl.a. virtuella spelkvällar, livesändningar och inspelningar som du kan följa med exempelvis från hemsoffan. Inspelningar och live-sändningar finns på Konstens natt -webbsida.

Bildorientering är en tävling som Vasa stads kulturtjänster och Vasas företagare har gjort i samarbete och som arrangeras 3-6.8.2020. Deltagarna i tävlingen ska söka vissa namngivna företag i Vasaområdet.  På bildorienteringens Facebook-sida och Vasa kulturtjänsters Instagram-konto finns bilder som ger tips.

Publicerad: 06.08.2020