Förbigå menyn
Elis Stenbacka ja Filip Rönnlund soittavat Stäinless steel -bändissä

Artikelkategorier: Nyheter

Med rockens kraft över språkgränserna

Pizzabakning, tävling i levande musik och rockgig: sådant finns på programmet när finsk- och svenskspråkiga ungdomar i Vasa samlas för att trivas tillsammans förenade av bandhobbyn.

Vid träffarna pratar var och en av ungdomarna sitt modersmål. Med är två band från Vasa stads Rockskola, vilkas medlemmar är helt finskspråkiga, och ett band från Sundom, vilkas medlemmar är svenskspråkiga. Idén är att överskrida språkgränserna samt att öka ungdomarnas kunskap om det andra inhemska språket och kulturen.

Rockskolans elever besökte Sundom UF i september, och nu kommer man från Sundom på svarsbesök till Café Kultsa 15.11. Under kvällen lagar ungdomarna mat tillsammans och banden uppträder akustiskt.

– Det här verkar vara ett helt kul projekt och tanken bakom är kul den också. Dagen i Sundom var fantastisk, och jag orkar knappt vänta på att vi får ordna motsvarande event på Kultsa, beskriver Serene Erhie från Rockskolans band Carolina Reapers.

– Kul! Det är inte varje dag det ordnas sånt här åt ungdomarna, beskriver Hannes Hartvik sina stämningar. Han är basist i bandet Stäinless steel från Sundom.

Samarbetet är en del av det riksomfattande projektet Yhdessä–Tillsammans, där finsk- och svenskspråkiga ungdomsgrupper från samma område möts och turvis ordnar evenemang för varandra. Samtidigt strävar man efter att minska eventuella negativa attityder mot språkminoriteter.

Bakom det riksomfattande projektet står Finlands Svenska Ungdomsförbund och Suomen nuorisoseurat ry.

  • I bilden: Elis Stenbacka och Filip Rönnlund spelar i bandet Stäinless steel.
  • Bild:Bengt Henriksson / Photorox

Publicerad: 07.11.2019