Förbigå menyn
Ryhmäliikuntatunti

Artikelkategorier: Nyheter

Morgonyoga, kettlebell och boxning på höstens gruppmotionstimmar   

Publicerad: 31.8.2021

Vasa stads idrottsservices motionsgrupper under hösten börjar måndag 6.9.

Gruppbeskrivningar och tider

Hälsomotionsgrupper ordnas från måndag till torsdag för män och kvinnor oavsett kondition. Delta kan såväl de som påbörjar sin motionshobby och de som redan är aktiva motionärer.

På programmet finns bland annat muskelkonditionsträning med kettlebell eller i motionscirkel, zumba, helt vanlig konditionsjumpa, stretchning, konditionsboxning och innebandy.

-Vår nya timme för hösten är Dancemix-timmen. På timmen blandas olika danstyper ihop med svängande musik, tipsar idrottsplanerare Siv Aro på Vasa stads idrottsservice.

Delta i timmarna får endast helt friska personer

I motionsgrupperna kan man delta genom att köpa ett motionskort som säljs vid Vasa simhalls kassa, på medborgarinfo i huvudbiblioteket och Lillkyros samserviceställe.  Kortet kostar 54 euro och är i kraft höstterminen. Pensionärer, arbetslösa och studerande kan skaffa kortet för 40 euro.

På alla idrottsservicens gruppmotionstimmar (hälsomotion, seniormotion och anpassad motion för specialgrupper) beaktas de undantagsförhållanden som coronaviruset har orsakat genom att säkerhetsavstånd hålls och ansiktsmask rekommenderas varmt.  På alla timmar finns handdesinfektionsmedel och man får komma med och motionera endast om man är helt frisk. Man får inte komma till gympan om man har influensaliknande symptom.

-Vi rekommenderar att deltagarna tar med egna gympamattor och redskap. Om deltagarna använder våra redskap, finns det desinfektionsmedel, som var och en rengör sina lånade redskap med efter timmen, berättar idrottsplanerare Tatjana Asplund.

Omklädningsrummet används i små grupper

Ledarna svarar för att det inte finns för mycket folk i motionssalen och att säkerhetsavstånden hålls.

– Vi följer med situationen, och vi gör ändringar om det verkar finnas ett behov att klart begränsa antalet deltagare. Det lönar sig att följa med stadens webbplats samt idrottsservicens kanaler på de sociala medierna Facebook och Instagram, berättar Asplund.

Motionsgruppernas ledare använder inte munskydd eller visir, eftersom syreupptagningen försvåras när man rör på sig, om man har skydd för ansiktet. Deltagarna kan använda egna munskydd t.ex. i omklädningsrummet.

-Det lönar sig att alltid vara på plats i tid. Ledarna ser till att deltagarna använder omklädningsrummet i mindre grupper, alltså inte alla på en gång, betonar Asplund.