Förbigå menyn

Information om coronaviruset

Ryhmäliikuntatunti

Artikelkategorier: Nyheter

Morgonyoga, kettlebell och boxning på höstens gruppmotionstimmar 

Vasa stads idrottsservices motionsgrupper under hösten börjar måndag 31.8. Med motionsgrupperna kan man bekanta sig avgiftsfritt vecka 36, 31.8–4.9. 

På Vasa stads idrottsservices gruppmotionstimmar följs myndigheternas rekommendationer om säkerhetsavstånd och god handhygien. För närvarande har deltagarantalet i motionsgrupperna inte begränsats, men läget följs med.

Hälsomotionsgrupper ordnas från måndag till torsdag för män och kvinnor oavsett kondition. Delta kan såväl de som påbörjar sin motionshobby som aktiva motionärer.

På programmet står bland annat muskelkonditionsträning med kettlebell eller i motionscirkel, zumba, basgympa, stretchning, konditionsboxning och innebandy.

Gruppbeskrivningar och tider

-Nya timmar som vi erbjuder är morgon- och easyyoga, tipsar Theresa Ditzler vid Vasa stads idrottsservice.

Delta i timmarna får endast helt friska personer

I motionsgrupperna kan man delta genom att köpa ett motionskort som säljs vid Vasa simhalls kassa, på medborgarinfo i huvudbiblioteket och Lillkyros samserviceställe.  Kortet kostar 27 euro och är i kraft höstterminen. Pensionärer, arbetslösa och studerande kan skaffa kortet för 20 euro.

På alla idrottsservicens gruppmotionstimmar (hälsomotion och anpassad idrott för specialgrupper) beaktas de undantagsförhållanden som coronaviruset har orsakat genom att säkerhetsavstånd hålls. På alla timmar finns handdesinfektionsmedel och man får komma med och motionera endast om man är helt frisk. Man får inte komma till gympan om man har influensaliknande symptom.

-Vi rekommenderar att deltagarna tar med egna gympamattor och redskap. Om deltagarna använder våra redskap, finns det desinfektionsmedel, som var och en rengör sina lånade redskap med efter timmen, berättar idrottsplanerarna Tatjana Asplund och Theresa Ditzler.

Omklädningsrummet används i små grupper

Antalet deltagare i grupperna har inte begränsats utom i fråga om vattengympan för specialgrupper i Silveria.

-Ledarna svarar för att det inte finns för mycket folk i motionssalen och att säkerhetsavstånden hålls. Vi följer med situationen, och vi gör ändringar om det verkar finnas ett behov att klart begränsa antalet deltagare. Det lönar sig att följa med stadens webbplats samt idrottsservicens kanaler på de sociala medierna Facebook och Instagram, berättar Asplund.

Motionsgruppernas ledare använder inte munskydd eller visir, eftersom syreupptagningen försvåras när man rör på sig, om man har skydd för ansiktet. Deltagarna kan använda egna munskydd t.ex. i omklädningsrummet.

-Det lönar sig att alltid vara på plats i tid. Ledarna ser till att deltagarna använder omklädningsrummet i mindre grupper, alltså inte alla på en gång, betonar Asplund.

Publicerad: 28.08.2020