Förbigå menyn
Wasa graffitilandian logo rakennuksen seinässä

Artikelkategorier: Nyheter

Nöjesparken förvandlades till en jättelik gatukonstutställning: Wasa Graffitilandia Winter Edition öppnas 26.11!

Publicerad: 23.11.2021

Wasa Graffitilandia är en omfattande, på gatukonst fokuserande konstutställning, som har byggts i före detta nöjesparkens utrymmen. Utställningen som öppnas i slutet av november har förnyats och utgör en helhet som sträcker sig även till utrymmena inomhus.

Utställningen, som första gången förverkligades i sommar med hjälp av frivilliga, blev färdig från idé till att utställningen öppnades på åtta veckor. Under sommaren hann cirka 12 000 personer besöka utställningen. Wasa Graffitilandia Winter Edition öppnas 26.11 och är öppen till 9.1.2022.

För arrangemangen vid Wasa Graffitilandia svarar i sin helhet Vasaföreningen Katukulttuuri ry.

–  På den delvis förnyade vinterutställningen Winter Edition, kan man förutom de gamla utrymmena även se helt nya utrymmen inomhus, vilka tidigare inte har visats, berättar föreningens representant Aku Siik.

Väggmålningar, installationer, skulpturer och uv-konst

Nöjesparkens väggar har både nybörjare och mer erfarna graffitiskapare prytt, vilket har resulterat i ett överraskande och kollektivt lapptäcke. Graffiti- och bildkonstnärerna har valts med öppen ansökan.

– För första gången deltar utländska konstnärer, Raphe från Frankrike, har gjort ett arbete tillsammans med Viv Magia. Med finns också ett arbete av den samiska graffitikonstnären Sámi Hustler, som i sina arbeten tar upp den kolonialism som samerna upplever i Finland, berättar Siik.

Utöver graffitin och väggmålningar finns det på området även installationer, statyer och uv-konst samt en butik och ett café.

Det största verket på utställningen är en väggmålning på åtta meter, som LAINE.K5 och Poppamaija har gjort.

En skattjaktsliknande och nostalgisk erfarenhet

Enligt evenemangsarrangörerna har erfarenheten från Wasa Graffitilandia-besöken varit mångskiftande, för i konstintroduktionen blandas många nostalgiska minnen från nöjesparken som stängdes år 2015.

Det lekfulla konstarrangemanget skapar också ett intryck av en skattjakt.

– Målet med Wasa Graffitilandia är att skapa kollektiv kultur och konst i Österbotten samt att göra konsten tillgängligare genom att ta den till en unik och i sig intressant miljö. Konstnärer i alla åldrar och på alla nivåer deltog i byggandet av Graffitilandia, vilket förstärker vårt budskap om att konst och kultur tillhör alla, beskriver Sandra Marins från Katukulttuuri ry.

Med museikort till Graffitilandia

I november 2021 blev Wasa Graffitilandia ett av de museikortsobjekt som Museiförbundet har godkänt.

– Det här är ett jättefint erkännande för små DIY-utövare liksom för gatukonsten i det stora hela. När sådana utövare som vi tas med, blir museer och gallerior tillgängligare. Vi tror att vi på det här sättet kan för vår del utvidga konstkonsumentfältet, berättar Marins.

Katukulttuuri ry har hyrt området, som har stått tomt, av nöjesparkens före detta ägare Puuharyhmä Oy som fortsättningsvis har ett gällande arrendeavtal om området med Vasa stad.

Vasa stad stöder ordnandet av evenemanget genom att i mån av möjlighet hjälpa till bland annat med planeringen och marknadsföringen av evenemanget.

Wasa Graffitilandia:

Ansu Airas: x<\3