Information om coronaviruset

Information om coronaviruset

Förbigå menyn
lapset luistelee

Artikelkategorier: Nyheter

Ny applikation visar aktuell information om skidspårens, isarnas och backarnas skick

Med hjälp av en ny applikation får man nu aktuell information om tillståndet för de skidspår, skridskoområden och slalombackar som Vasa stad underhåller. De som sköter idrottsplatserna uppdaterar informationen direkt i den nya applikationen med sina telefoner.

Spår, is och backsituationen

Användaren ser den aktuella situationen: t.ex. var det finns ett nyligen omskött skidspår, som lämpar sig för skidåkning i klassisk stil, eller om närmaste skridskoisbana har plogats. Också de skidspår som senare under vintern dras upp på havsisen samt de officiella pulkbackarna har märkts ut på kartan.

– De som sköter om idrottsplatserna uppdaterar informationen i applikationen med sina egna telefoner. På detta sätt fås uppgifterna i applikationen i samband med att idrottsplatserna sköts och underhålls, berättar arbetschef Jari Kiveliö som svarar för idrottsplatserna.

I samma applikation finns också uppgifter om de skidspår som Vaasan Latu ry underhåller vid Molnträsket samt om var stadens officiella pulkbackar finns.

För objekten meddelas också rutternas längd och belysning

På sidorna presenteras objektens skötselsituation och skötseltidpunkt.

– Skötselsituationen berättar t.ex. om underhållet av skidspåret redan har påbörjats eller om spåret lämpar sig för fri eller klassisk stil. Skötseltidpunkten berättar i form av datum när objektet senast har skötts, berättar Martti Vaali som är lägesdatasakkunnig.

I fråga om skidspåren och isområdena får man också fram en förteckning, där det senast skötta skidspåret eller isområdet kan ses överst. I kartorna på sidan finns också annan information om objekten, såsom rutternas längd, tiden då belysningen är på, skötselklass samt uppgifter om eventuellt omklädningsrum eller tak på isområdena.

Applikationen fungerar bäst med dator, men den skalar sig också skäligen väl för den lilla skärmen på en mobil.

– För mobilanvändare finns det i beskrivningen i sidans vänstra kant länkar där kartorna kan öppnas i större format under en egen flik och på så sätt bättre användas i mobilen, berättar Vaali.

Publicerad: 20.12.2019