Information om coronaviruset

Information om coronaviruset

Förbigå menyn
Auringonlasku Saaristo

Artikelkategorier: Nyheter

På Östersjödagen firar vi havet och lär oss nytt

Havet ger oss Vasabor mycket, så varför skulle vi inte också fokusera på hur havet mår? Vasa stad deltar i den nationella Östersjödagen som i år äger rum 27.8.2020.

Östersjödagen är en årlig festdag som instiftades av John Nurminens stiftelse i syfte att nationellt uppmärksamma havet. Avsikten med Östersjödagen är att hedra havet och dela med sig av information om naturens mångfald. I år ordnas Östersjödagen torsdag 27.8.

– På Östersjödagen ordnas det olika evenemang kring temat Östersjön i Vasa. Evenemangen tar i synnerhet upp nedskräpning i stadsmiljöer och hur den påverkar havet, säger Eevamaria Paasikari, marknadsföringssakkunnig vid Vasa stad.

Invånare lockas med i ett städtalko på stränder

Vasa stad uppmuntrar alla Vasabor att delta i ett städtalko på stränder och i staden på Östersjödagen.

Städtalko på stränder och i staden på Östersjödagen kl. 12.00–19.00. Alla som deltar i talkot får handskar, sopsäckar och vid behov även plockpinnar. Redskap delas ut på tre platser. 

 1. Kronomagasinet (parkeringsplatsen närmast staden/det stenmjölsbelagda området)
 2. Parkeringsplatsen i Inre hamnen (framför Strampen)
 3. Sandparkeringsplatsen bakom Sandvikens bobollsstadion

Redskapen ska lämnas tillbaka till utdelningsplatsen med det insamlade skräpet.

Instruktioner för insamlare:

 • Håll säkerhetsavstånd till andra insamlare och personerna som delar ut redskap.
 • Använd handskar när du plockar upp skräp.
 • Om insamlaren/städteamet vill samla skräp längre bort från stranden hämtas det insamlade skräpet någon annanstans vid överenskommen tidpunkt. Kontaktuppgifterna ges i samband med utdelningen av redskap. Samla dock inte på farliga platser såsom vid motorvägen.
 • Personerna som delar ut redskap ska meddelas om farligt avfall, problemavfall och eventuella knarkkanyler. På utdelningsplatserna finns särskilda behållare för farligt avfall för kanylerna, som förstörs på ett ändamålsenligt sätt.

För mer information om städtalkot, kontakta leila.roininen(at)vaasa.fi

Delta i Östersjödagens evenemang i Vasa

Programmet för Östersjödagen uppdateras eventuellt med flera evenemang. Kolla på mer detaljerade tidtabeller från Facebook evenemanget.

Huvudbiblioteket i Vasa och biblioteket i Lillkyro ställer ut böcker som har att göra med Östersjödagens tema. Därtill visas i Kulturhuset Fanny naturfilmer ”som hedrar Östersjön genom kameralinsen”.

Vasa stads museer deltar i Östersjödagen med olika evenemang

 • Kuntsi: en avgiftsfri workshop där vi lär oss slå knopar, färglägger bilder och gör uppgifter, uppläsning av Muminböcker på finska och på svenska (i samarbete med Vasa stadsbibliotek), utställningen ByNature (normal inträdesavgift).
 • Österbottens museum: en avgiftsfri workshop där vi färglägger bilder och gör uppgifter kring temat havet, utställningen Vaasa400 och den förnyade Hedmanska våningen, förhandsinfo om det nya Terranova. Inträde till halva priset.
 • Konsthallen: en avgiftsfri workshop ”Visste du detta om vatten?” Kom och lämna din hälsning till de som lever runt Östersjön år 2121, gratis inträde till utställningarna i Konsthallen, på gång: utställningen Marionette av Christian Langenskiöld.
 • Gamla Vasa museum: Wasastjernahuset, Loukos stuga, gratis inträde, uteleksaker (styltor, käpphästbana) som får användas fritt
 • Museicaféerna betjänar kunderna som vanligt under evenemangsdagen.

På Sandö utlovas havsnära yogastunder och SUP plogging på Östersjödagen

Havet är ett viktigt element med många möjligheter för oss Vasabor. Det ger oss kraft och energi men lugnar också ner våra sinnen. Genom att respektera denna naturkraft kan vi njuta av havet även i framtiden. Välkommen att upptäcka skön och mjuk havsyoga omgiven av vårt härliga hav. Ta med egen matta.

 • Tid: to 27.8.2020 kl. 10–10.45 och kl. 17–17.45
 • Plats: nedanför scenen på Sandö, ingen förhandsanmälan
 • Instruktör: Pauliina Leppänen 040 485 15 30, pauliina.leppanen(at)vaasa.fi

Vasa SUP Station och Vasa miljöförening ordnar tillsammans SUP yoga och SUP plogging på Sandö. Vidare utlovas information om Östersjöns tillstånd och skyddandet av den. Program:

 • 16–17 SUP Plogging
 • 17:15 Matti Tuomaala berättar om Östersjöns tillstånd och skyddandet av den!
 • 18–19 SUP Plogging
 • 19–20 SUP Yoga

Antalet platser är begränsat. Reservera din plats här.
Mera information: Vasa SUP Station 044 727 9108 / vaasa(at)supstation.fi

Träff vid Kirkkolampi i Lillkyro på Östersjödagen

Välkommen att studera åtgärderna som siktar på att förbättra vattenkvaliteten i träsket Kirkkolampi och minska belastningen med näringsämnen och suspenderade ämnen i Kyro älv och Östersjön. Områdesservicechefen Suvi Aho är anträffbar på grillplatsen i Kirkkosaari kl. 10–11 (adress Kaavontönkkä). Vid regn flyttas träffen inomhus till Vähäkyrö-talo (adress Vähänkyröntie 11), till fullmäktigesalen på andra våningen.

Östersjödagen passar in i stadens strategi

Om du frågar en Vasabo vad det finaste i Vasa är, är svaret oftast havet. Havet ger oss kraft året runt, det är en del av vår vardag och laddar våra batterier.

– Östersjödagens tema passar väl i Vasa, eftersom vi samtidigt uppfyller målen i stadens energi- och klimatprogram då vi städar upp på stränderna och i stadsmiljön. Rent vatten och en trivsam stadsmiljö lockar också nya invånare till staden, konstaterar utvecklingschef Maija Alasalmi.

Läs mera om energi- och klimatprogrammet.

VASEK är med i städningsutmaningen

Också Vasaregionens Utveckling Ab VASEK utmanar vasabor och lokala företag med på städtalkot.

– Projektet CERM, som främjar cirkulär ekonomi och hållbar utveckling i Österbotten, lockar med privatpersoner, företag och organisationer att delta i talkot och samtidigt i en fototävling med temat städning av stränder i sociala medier, säger Göran Östberg, projektchef vid VASEK.

Närmare information om tävlingen finns i VASEKs hemsidor. Projektet CERM administreras av VASEK, Dynamo Närpes, Jakobstadsregionens utvecklingsbolag Concordia och Kristinestads näringslivscentral. Mer information om projektet.

Strömmingsflundror i skolor och daghem

Gymnasiet Turun suomalaisen yhteiskoulun lukio i Åbo utmanar alla Finlands skolor att äta närfiskad Östersjöfisk på Östersjödagen. Genom att äta inhemsk fisk kan vi bidra till att fosfor avlägsnas från vattendrag, vilket i sin tur minskar övergödningen av Östersjön. Stadens alla serviceenheter serverar Östersjömat under dagen.

– Vasa stad och Teese Botnia tar sig an utmaningen och serverar strömmingsflundror på Östersjödagen bland annat i grundskolor, daghem och yrkesskolor samt vid enheterna för äldrevård och på personalrestaurangerna, säger tf matservicedirektören Katja Imppola.

Vasa stad uppmanar också sin personal att ordna en friskvårdsdag i Östersjödagens anda och delta i städtalkot på stränder och i staden.

Anmäl ditt evenemang

Organisationer, föreningar och företag kan också delta i Östersjödagen med sina egna evenemang. Information om evenemanget kan läggas till på Östersjödagens nationella webbplats.

I Vasaregionen kan evenemang som är öppna för allmänheten också anmälas till Vasa stads kommunikation, viestinta(at)vaasa.fi, som lägger till dem i dagens program.

 • Brasserie & Bar Fondis deltar i Östersjödagen genom att bjuda på en portion abborre från Replot med höstliga tillbehör.

Uppdaterad: 26.8.2020
kl. 9:49

Publicerad: 27.08.2020