Information om coronaviruset

Information om coronaviruset

Förbigå menyn
Allsångstillställningar

Artikelkategorier: Nyheter

Seniorerna får sjunga för full hals

Bergcentrets tillställningar, som är öppna för alla, är populära träffpunkter för seniorerna. På allsången utlovas enkla sånger för alla slags röster, och på frågesporten får hjärnan gymnastik.

Allsångstillställningarna leds av frivilliga ledare, sångaren Liisa Vettenranta och dragspelaren Johannes Lepola (på bilden). Vettenranta poängterar att sångerna är enkla och att alla kan delta i tillställningarna.

— Här får man sjunga för full hals! Man måste inte heller ha gehör, men vi sjunger så att svetten lackar! skrattar Vettenranta.

De erfarna artisterna har åkt omkring på olika tillställningar och evenemang, men upphör inte att beundra dem som deltar i allsången på Bergcentret.

— Publiken här är helt fantastisk! De inspirerade deltagarna ger energi för det här jobbet, säger Vettenranta beundrande.

Staden arrangerar tjänster med låg tröskel

Anna-Liisa Mäenpää, 90, besöker allsångstillställningarna regelbundet. Det är lätt att delta och man behöver inte anmäla sig i förväg. Det räcker att man dyker upp. För Anna-Liisa, som bor på Bergcentret, är alla slags gemensamma tillställningar viktiga.

— Jag deltar eftersom jag tycker om att sjunga och umgås med andra. Jag har varit med här redan i åtta år.

Frågesporten bjuder på utsökta nötter för hjärnan att knäcka

I Bergcentrets festsal möts man varannan vecka också för att pigga upp sig med frågesport. Det viktigaste med frågesporten är hjärngymnastiken, men även små priser delas ut.

Det äkta paret Eini och Toivo Toikkanen började delta i frågesporten när de flyttade till Bergcentret för drygt två år sedan. För paret Toikkanen innebär frågesporten ett trevligt tidsfördriv och utmanande hjärngymnastik.

— Frågorna omfattar hela skalan, ibland är de rentav svåra. Mitt favoritämne är sport, säger Toivo Toikkanen.

Det egna intresset ledde henne till att bli frivillig frågesportsledare

När Heli Eriksson hade gått i pension saknade hon något att göra i vardagen och då tipsade  systern henne om frivilligarbete. Eriksson hade alltid tyckt om frågesporter och ville glädja också andra pensionärer med dem.

— De som deltar i frågesporterna har nog blivit bekanta. Här är det lätt att lära känna andra och man ser fram emot att träffa dem, funderar Eriksson.

Frågorna i enfrågesport är 30–50 till antalet och ämnena varierar från politik till geografi och tv-program.

— Till exempel frågor som gäller dialektord är populära.

 

  • Alla Vasabor som har fyllt 65 år är välkomna på allsången och frågesporten.
  • Tillställningarna ordnas i Bergcentret på adressen Berggatan 2–4.
  • Information om tillställningar och evenemang som är öppna för alla finns i Vaasan Ikkunat-tidningens menot-spalt under punkten Seniorit.

På Vasa stads sidor finns också gruppverksamhet för äldre.

 

Publicerad: 19.11.2019