Förbigå menyn
Kesäartistit_sommarartister

Artikelkategorier: Nyheter

Sommarartisterna gläder vasaborna redan nionde sommaren

I år är Emma Dahl, Emma Katajamäki, Nikolas Siika-aho och Joona Keturi Vasa stads sommarartister. Trots sina unga år är de redan erfarna och kunniga musiker.

Emma Dahls huvudinstrument är violin, som hon har spelat i 10 år vid Kuula-institutet. Tidigare har hon uppträtt bl.a. vid unga solisters konserter tillsammans med stadsorkestern samt via Kuula-institutet vid fester och evenemang.

Emma Katajamäki har spelat ukulele i tre år och hon säger själv att hon har sjungit så länge hon kan minnas. I somras var hon promenadsällskap till åldringar och underhöll sina kunder genom att spela och sjunga. Emma har också varit med i olika musikaler vid Vasa studentteater Rampen och vid Vaasan kaupunginteatteri.

Nikolas Siika-aho började spela gitarr hösten 2016 och har uppträtt som medlem i bandet Speechless Valley sedan våren 2017. Bandet fick ett stipendium vid evenemanget Mikkelin Sounds 2018. Nikolas komponerar också egna låtar.

Joona Keturis instrument är gitarren, som han har spelat i 10 år. Joona spelar i gruppen Pholexia grundad vid Rockskolan, som upprätthålls av Vasa stads ungdomsservice. Pholexia deltog i år, i likhet med Speechless Valley, i Feasta-mönstringen och fick där ett sporrande pris.

Emma Dahl, Nikolas Siika-aho och Joona Keturi går ännu i gymnasiet. Emma Katajamäki flyttar i höst till Helsingfors och börjar jobba, och hon hoppas att hon kan börja spela teater där.

Sommarartisterna uppträder tillsammans och var för sig

Sommarartisterna kan man lyssna på bl.a. vid Vaasa Picnic, som ordnas vid lunchtid varje torsdag ända till Konstens natt. Platsen är gården till Verkstad Upseeri, som upprätthålls av Österbottens socialpsykiatriska förening, på kasernområdet.

Sommarartisterna musicerar också för åldringarna på avdelningarna och i småhemmen vid stadens servicehus. På detta sätt får även seniorerna njuta av sommarens kulturutbud.

Sommarartisterna kan man också lyssna på vid pop-up-uppträdanden t.ex. på torget eller på andra håll i staden. Vidare planerar de roliga jippon av olika slag för att pigga upp stadsbornas sommar.

Företag och andra parter kan boka en sommarartist för att pigga upp stämningen på kontoret eller till exempel för att överraska de anställda med en musikföreställning på lunchen eller kaffepausen. Förfrågningar om sommarartister kan göras på adressen kulttuurikeskus@vaasa.fi eller tfn 0400 668 197.

Publicerad: 17.06.2019