Förbigå menyn
Mia Huhta Vaasan kaupunginorkesteri

Artikelkategorier: Nyheter Vasa stadsorkester

Sopranen Mia Huhta är ny intendent för Vasa stadsorkester

Musikmagister Mia Huhta har valts till intendent för Vasa stadsorkester.  Huhta är en erkänd och premierad operasångerska och sopran som har uppträtt både i Finland och på internationella arenor.

Intendenten leder Vasa stadsorkesters verksamhet och ansvarar för planeringen av orkesterns repertoar och användningen av resurser.  Hen ansvarar för i synnerhet ekonomi- och personalledningen samt för planeringsprocessen gällande konsertproduktioner tillsammans med de konstnärliga ansvarspersonerna. Mia Huhta är musikmagister och studerar som bäst till ekonomie magister.

– Jag är enormt tacksam över att kunna arbeta med den genre som kombinerar kärlek, passion, människor och skönhet. Jag ser fram emot samarbetet med olika aktörer och möjligheten att möta och tillsammans bygga upp en energisk stad där det bor lyckliga människor.

Vasa stads kultur- och idrottsnämnd beslutade om valet av intendent på sitt möte 5.11. Till Huhtas styrkor hör expertis inom klassisk musik och omfattande internationella nätverk.

– Hon är även villig att utveckla ledarskaps- och verksamhetsmodellerna samt gynna gruppdynamik och jämlikhet i sitt arbete, säger Vasa stads bildningsdirektör Christina Knookala, som var med i intervjugruppen.

Huhta arbetar i nuläget som chef för sångavdelningen på Finlands nationalopera och -balett. Hon har även arbetat som intendent hos Joensuu stad och som kulturplanerare hos Raseborgs stad.

Tjänsten som intendent var utlyst under tiden 9.9–27.9 och den söktes av 11 personer.  Behörighetsvillkor var lämplig högre högskoleexamen och god förmåga att i tal och skrift använda finska och svenska.  Den sökande förutsattes även ha förmanserfarenhet inom kulturbranschen och kännedom om det nationella och internationella musiklivet.

Tjänsten tillsätts fr.o.m. 1.2.2020. Stadsorkesterns nuvarande intendent Merja Tyynelä går då i pension.

Publicerad: 06.11.2019