Information om coronaviruset

Information om coronaviruset

Förbigå menyn
Ilmakuva

Artikelkategorier: Nyheter

Stadsstyrelsen beslutade om samarbetsförhandlingar

Stadsstyrelsen beslutade vid sitt möte måndagen den 15 juni att samarbetsförhandlingar, som gäller hela personalen vid Vasa stad, ska inledas.

Bokslutsprognosen för år 2020 är 3,6 miljoner euro. För att täcka det uppkomna underskottet måste staden få ett resultat på minst 13,3 miljoner euro i år. I detta nu saknas det 9,7 miljoner euro till målet, och det föreslås att högst hälften av summan (4,85 miljoner euro) ska täckas med besparingar som fås via samarbetsförhandlingar.

– Besparingar eftersträvas i första hand genom permitteringar. I augusti får stadsstyrelsen fundera också på andra åtgärder, såsom att förlänga upphandlingsförbudet till slutet av året, berättar ekonomi- och strategidirektör Miia Äkkinen.

Utgångspunkten är att permitteringarna gäller alla sektorer. För närvarande innebär det sparbehov som inriktas på personalutgifterna (4,85 milj. euro) kalkylmässigt en oavlönad tid på cirka 13 dagar per arbetstagare i år.

Också pandemisituationen följs fortsättningsvis med. Ifall den skärps på nytt, kan vi råka i en situation där en del av stadens verksamheter och enheter måste stängas och serviceutbudet minskas.

– Om så blir fallet, kommer vi i samarbetsförfarandet att förhandla också om personallösningar som sammanhänger med begränsningar i undantagstillståndet, berättar personaldirektör Tuulikki Kruhse-Poutanen.

Publicerad: 15.06.2020