Information om coronaviruset

Information om coronaviruset

Förbigå menyn
piktogrammi

Artikelkategorier: Nyheter

Ställ reservförrådet i ordning – Vasa piloterar utbildningar om hushållens beredskap

I slutet av oktober inleds i Vasa, Seinäjoki och Karleby 72 timmar-utbildningar som är öppna för alla och fokuserar på hushållens beredskap. Man bör vara redo att klara sig hemma på egen hand i minst 72 timmar vid en störningssituation.

72 timmar-utbildningarna är två timmar långa utbildningar där man får råd om egen beredskap och diskuterar beredskapen inför olika störningssituationer. Till exempel ett längre strömavbrott kan leda till en situation där tjänster som erbjuds av samhället blir störda eller till och med avbrutna.

– Man bör klara sig hemma på egen hand i minst 72 timmar vid en störningssituation. Det skulle vara bra om det fanns mat och läkemedel hemma för minst tre dygn. Det skulle också vara viktigt att känna till beredskapens grunder, dvs. att veta till exempel var man får korrekt information i en störningssituation och hur man klarar sig i en kallnande bostad, säger expert Sirpa Suomalainen från Räddningsbranschens Centralorganisation i Finland.

Utbildning även för anställda

– Vasa, Seinäjoki och Karleby är de tre första städerna i Finland där man kommer att erbjuda utbildning i den här omfattningen också till en del av kommunens anställda. Jag är speciellt glad över att temat upplevs här vara så viktigt att till exempel i Vasa har en del av stadens anställda möjlighet att besöka 72 timmar-utbildningen på arbetstid, säger Suomalainen.

I Finland finns redan över 300 frivilliga utbildare för 72 timmar-utbildningen, men Vasa, Karleby och Seinäjoki hör till de första städerna som är med och ordnar utbildningen.

– Vi vill främja iordningställandet av reservförråd. Vi har dryftat temat tillsammans med Österbottens räddningsverk och Räddningsbranschens Centralorganisation i Finland. När Vasa blir en av pilotstäderna för 72 timmar-utbildningen kan vi bättre än tidigare ge våra invånare konkret information om hur man ska förbereda sig inför olika störningssituationer och varför, säger Vasa stads säkerhetskoordinator Seppo Mäenpää.

Alla är välkomna att lära sig om hushållens beredskap!

I Vasa, Karleby och Seinäjoki ordnas flera avgiftsfria 72 timmar-utbildningar som är öppna för allmänheten. Alla som är intresserade av egen beredskap är varmt välkomna. Man behöver inte anmäla sig på förhand. 72 timmar-utbildningarna ordnas av Räddningsbranschens Centralorganisation i Finland.

72 timmar -utbildningar i Vasa:

29.10 kl. 18-20 Länsimetsän koulu, på finska

30.10 kl. 18-20 Träffpunkt Huudi,  på finska

31.10 kl. 18-20 Palosaaren koulu, på finska

5.11 kl. 18-20, Isolahden koulu, på finska

6.11 kl. 11-13 Venny salen, huvudbiblioteket, på finska

6.11 kl. 18-20 Venny salen, huvudbiblioteket, på finska

7.11 kl. 11-13, Venny salen, huvudbiblioteket, på finska

7.11 kl. 11-13 Venny salen, huvudbiblioteket, på svenska

8.11 kl. 18-20 Kuula-institutets auditoriet, på finska

9.11 kl. 18-20 Ungdomscafé Café Kultsa, på finska

11.11 kl. 17-19 Sundom bibliotek, på svenska

12.11 kl. 18-20 Variskan koulu, på finska

Utbildningarna kommer att finnas även i evenemangskalendern events.vaasa.fi

Bekanta dig med Vasa stads broschyr Hemförrådet i skick här. (PDF)

 

Ytterligare information:

www.spek.fi

www.72tuntia.fi

 

Publicerad: 22.10.2019