Förbigå menyn

Information om coronaviruset

barn

Artikelkategorier: Nyheter

Stugsommaren erbjuder trevligt program för barnfamiljer på bibliotekens gårdar

Publicerad: 11.6.2021

Under stugsommaren finns det program som riktar sig till barnfamiljer och småstugor som har inretts av barn med sina olika berättelser. Verksamheten ordnas en gång i veckan på gårdarna till huvudbiblioteket, Brändö bibliotek och Lillkyro bibliotek 16.6–6.8.2021.

Stugsommaren är ett nytt evenemang för barnfamiljer 16.6–6.8.2021. På gårdarna till tre bibliotek ordnas ett en timme långt evenemang på förmiddagarna kl. 10–11. På onsdagar sker det i huvudbiblioteket, på torsdagar i Lillkyro bibliotek och på fredagar i Brändö bibliotek. Om det regnar försiggår evenemanget inomhus.

Olika gånger kan man delta i t.ex. sagoyoga, äventyr med kamera och penna och familjeorientering eller målande eller traditionslekar, lyssna på sagor eller musik som framförs av sommarartisterna.

-Man kan sticka sig en eller stanna under hela programmet, ta med en egen filt samt tillsammans njuta av den trevliga stämningen, säger kulturpedagog Sanna Asikainen på Vasa stads kultur- och bibliotekstjänster.

Stugsommarens program är gratis och det behövs ingen förhandsanmälan. Det önskas att barnen deltar i programmet i sällskap med en vuxen. Stugsommaren har både invigning och avslutning i de tre biblioteken.

Se programmet

Vasabarn berättade och inredde småstugor

På bibliotekens gårdar har stugor av dockhusstorlek ställts upp, och de har inretts och dekorerats av familjer och daghemsbarn från Vasa. De har också hittat på olika berättelser om stugorna och deras invånare.

Korta berättelser kan man lyssna på t.ex. med telefonen med en QR-kod och de kan också läsas vid stugorna, som finns på bibliotekens gårdar från mitten av juni till slutet av augusti.

Lyssna på Stugsommarberättelserna (på finska)

Ett evenemang som gjorts i samarbete

Stugsommaren är ett evenemang som ordnats av flera parter tillsammans. Av stadens aktörer produceras programmet av biblioteks- och kulturtjänsterna, familjecentret, det förebyggande familjearbetet Peppi och enheten för hälsofrämjande. Med är också 4H, Trafikskyddet, Brändö invånarförening och Palosaaren Pisarat samt violinambassadör Satu Sundén.

För helheten svarar Vasa stads biblioteks- och kulturtjänster, familjecentret och det förebyggande familjearbetet Peppi, sysselsättningsservicen och enheten för rehabiliterande arbetsverksamhet Noste – Flyt som upprätthålls av staden samt grönområdesenheten.

I verksamheten iakttas gällande restriktioner om samlingar och anvisningar om coronaviruset. I programmet får man inte delta, om barnet eller en familjemedlem har symtom på luftvägssjukdom. Det rekommenderas att de som hör till en riskgrupp i fråga om coronaviruset av hälsoskäl inte deltar i programmet.