Information om coronaviruset

Information om coronaviruset

Förbigå menyn

Artikelkategorier: Nyheter

Unga dokumenterar en annorlunda sommar

Sommarskribenterna är en del av YoungVaasa-bloggen, där Vasaunga får skriva om sin egen sommar, om aktuella saker, vad de tänker och drömmer.

Bloggen är en del av servicen vid Reimari, Vasa stads informations- och rådgivningstjänst för unga.

Det är frivilligt att skriva i bloggen, och vilken ung person som helst kan bli sommarskribent. Sommarskribenterna är ett strålande sätt att uttrycka sig och i bästa fall till och med påverka ungas ärenden. Texterna i bloggen har nämligen väckt mediernas intresse – till och med utanför Vasa.

Jesse Kurunsaari, som är 15 år och har jobbat inom Vasa stads ungdomsservice som sommarjobbare vid Reimari under juni, var med och skrev coronadagbok tidigare på våren, och i sommarjobbet på ungdomsservicen kunde han delta med sommarskribenterna också från arbetets sida.

Man kan starta skrivandet med mycket låg tröskel, eftersom det går att skriva texter antingen med eget namn eller anonymt, säger Jesse uppmuntrande.

Sommarskribenterna är också ett bra sätt att lära sig språk, eftersom texterna kan skrivas både på finska, svenska och engelska. Till exempel Jesse har skrivit postningar på alla tre språk.

Isac Sjövall, 19, skriver på svenska i bloggen och han tycker att skrivandet är ett bra sätt att gestalta sina tankar, fastän ämnena ansluter sig till ett helt vanligt liv.

I sommarskribenterna-bloggen görs publiceringar måndagar, onsdagar och fredagar kl. 19. Där finns säkert texter som man kan känna igen sig i och som kan vara intressanta att läsa också efter flera år.

Samtal i en podcast i juli

I juli publicerar sommarskribenterna också en podcast med nya avsnitt varje onsdag. Varje avsnitt har ett eget tema, såsom till exempel sommarplaner eller framtidsdrömmar och -mål. I podcasten deltar bland andra Aatu Puisto, 17, som grundade en egen firma då sommarjobbet försvann på grund av pandemisituationen.

– Jag hoppas att så många som möjligt lyssnar på avsnitten. Det är roligt att dela med sig av sina erfarenheter, speciellt om man med hjälp av dem kan uppmuntra och motivera andra unga, konstaterar Aatu.

Publicerad: 01.07.2020