Förbigå menyn

Information om coronaviruset

Artikelkategorier: Nyheter

Vasa äldreråd premierade för förtjänstfullt arbete år 2020

Publicerad: 12.3.2021

Vasa äldreråd premierade 11.3.2021 med diplom för förtjänstfullt arbete inom äldreomsorgen VPS Naapuriapu samt Raimo Vahtera, medlem i Vaasan Eläkeläiset ry, för det frivilligarbete som han gjort bland seniorer i Vaasan kansalliset seniorit ry:s datateknikklubb.

Vaasan Palloseuras Naapuriapu

Vaasan Palloseuras Naapuriapu hjälpte under coronapandemivåren 2020 personer som hörde till riskgrupperna samt seniorer i deras vardag. I hjälpen ingick bl.a. att gå till butiken, apoteket och att hjälpa till med vårstädningen av gården.

VPS Naapuriapu baserade sig helt på frivillighet och hjälp erbjöds gratis runtom i Vasa. Till det frivilliga gänget hörde spelare från representationslaget, juniorligans familjer, föräldrar, supportrar, föreningens arbetstagare och tränare.

Sara Sillanpää och Satu Nieminen

Raimo Vahtera, medlem i Vaasan Eläkeläiset ry

Raimo Vahtera, medlem i Vaasan Eläkeläiset ry, har länge deltagit i frivilligarbetet bland seniorer. Han har redan i cirka 10 års tid hållit den populära digifotograferingsklubben för seniorer samt Nätklubben, där seniorerna har fått lära sig att använda dator. Han har besökt olika föreningar och introducerat pensionärer i användningen av dator samt i flera år utbildat flera mentorer åt föreningen, som hjälper till i datorundervisningen.

Vahtera fotograferar och spelar in på video Seniorcentrets, Äldrerådets och pensionärsföreningarnas gemensamma evenemang och uppträder regelbundet som musiker vid olika pensionärsföreningars tillställningar och i servicehus.

Raimo Vahtera

Vaasan kansalliset seniorit ry:s datateknikklubb

Vaasan kansalliset seniorit ry:s datateknikklubb har förutom den egna föreningens medlemmar även hjälpt andra Vasaseniorer, då de ska lära sig att använda tjänster som förutsätter datateknikfärdigheter, vilket dagens samhälle förutsätter. I datateknikklubben finns åtta seniorer som känner till området och som fungerar som stödhandledare och hjälper seniorerna i användningen av datorer, pekplattor och smarttelefoner.

Klubbmedlemmarna har också ordnat datateknikkurser i samarbete med Vaasa-opisto samt hållit populära infon om datatekniska möjligheter i huvudbibliotekets Drama-sal. Medlemmarna i datateknikklubben har lyckats sänka tröskeln för äldres deltagande på så sätt att deltagandet har gjorts lätt och information ges i  lättillgänglig form.

Seppo Tuominen och Pentti Mäenpää

Vasa äldreråd premierar varje år personer för förtjänstfullt arbete inom äldreomsorgen

– Ett stort tack till dem som år 2020 förtjänstfullt skött uppgifter inom äldreomsorgen för deras viktiga hjälp, vill medlemmarna i Vasa äldreråd framföra.

Traditionellt premierar Vasa äldreråd årligen på seniorfesten i oktober, personer som på ett förtjänstfullt sätt har hjälpt seniorer, men på grund av coronaviruspandemin har tillställningen hållits i mindre format med beaktande av rådande mötesrestriktioner.

Äldrerådet inbegär årligen förslag på en grupp eller person som förtjänar att uppmärksammas för att ha förbättrat Vasaseniorers välfärd. Bland dessa förslag väljer äldrerådet de som premieras. Förslag kan vem som helst lämna in. År 2020 inlämnades åtta förslag.

Bilder: Raimo Vahtera och Senni Korhonen