Du är här

Om Vasa

Sommarjobbare bloggar

Sommarjobbare bloggar

Sommar i Alvar-tjänsten

Hej! Jag är Ilona Kangas, 23, hälsovårdarstuderande vid Vasa yrkeshögskola. Den här sommaren har jag fått vara vårdarvikarie i Alvar-tjänsten inom stadens hemvård. Alvar-tjänsten gör virtuella besök hos hemvårdsklienter. Hemma hos klienten har en pekplatta installerats, dit vårdaren kan ringa vid en överenskommen tid. Genom bildtelefonen ser man efter hur klienten mår och sköter till exempel medicineringen eller ger råd om mätning av blodtrycket och mycket annat enligt respektive klients behov.

Verkligt goda sidor med Alvar-tjänsten är att man under samtalens gång hinner utbyta tankar med klienten, samtala om dagens nyheter eller varför inte minnas barndomens somrar. Vi är för närvarande en handfull Alvar-vårdare, vilket gör att man snabb blir bekant med klienterna.

Jag är tacksam för att jag genast efter mitt första studieår fick ett arbete inom min egen bransch och i en alldeles ny arbetsbeskrivning som ännu utvecklas. Min sommar här har lärt mig mycket om bemötande av klienter, handledning, registrering, samarbete med olika aktörer och om stadens hemvårdsorganisation. Det har varit lätt att vända sig till arbetskamraterna i alla ärenden som man har funderat över.

Utöver vårdarsamtalen har jag fått använda min kreativitet vid innehållsproduktionen och fått hålla sessioner i Alvar-studion och i stadens omgivningar för klienterna. Tillsammans med klienterna har vi till exempel sett på naturvideor, spelat önskemusik och varit på besök på sommarteater.

Det har varit fint att få vara med och se hur teknikutvecklingen byggs ut så att äldre får nytta av och service genom den, vilket stöder deras egen aktivitet hemma. På hösten är jag tillbaka i skolbänken!

ilona_kangas.jpg

 

Trevligt att återvända till Vasa för att fotografera

Här från andra sidan skärmen skriver Sami Peltoniemi, en 21 årig studerande inom internationell handel. Jag började som sommar-some-ambassadör på Vasa stad i augusti, och är den sista av tre, vilket ökar på utmaningarna att hitta på nya idéer. Denna sommar har jag redan hunnit göra två andra arbeten. Först som medelsanskaffare och sedan som sammansättare av ramsängar i Kauhava.

Ursprungligen kommer jag från Laihela, men flyttade senaste höst till Vasa p.g.a. studier. Under fritiden tycker jag om musik samt att spela olika spel och fotografera. Jag idkar även motion och besöker såväl gym som joggingspår. Bäst av allt så här sommartid är ändå att cykla och simma i det vackra Brändö.

Tidigare har jag redan samlat på mig rikligt med fotograferingserfarenhet. Under armétider började jag fotografera med systemkamera, då jag blev fotografman. Där lärde jag mig konstant nytt och jag motiverades av viljan att bli den bästa fotografmannen. Jag gjorde även några undervisningsvideon.Nåväl, efter armén hoppade jag direkt tillbaka på skolbänken och har man sett på maken, en fotografs plats blev ledig vid Vamok, och jag beslutade söka denna och blev även vald. Detta höll jag på med vid sidan om studierna. I februari grundade jag även en firma, så att jag även kan ta emot betalande kunder och jag har skött om ett par klientarbeten.

Jag förväntar mig nya utmaningar, mångfald och framom allt nya erfarenheter med denna arbetsuppgift. Detta kunde vara sådant jag gör i framtiden, eftersom marknadsföring är mycket intressant.

Sami Peltoniemi

 

Sarianna förväntar sig goda diskussioner över sommaren

Sarianna Kallio-Könnö jobbar på Kuntsis museum för modern konst över sommaren. Den 21 åriga museiassistenten var redan som barn intresserad i skolans utflykter till museer.

Sarianna kommer från Björneborg och har via några svängar börjat studera ekonomi i Vasa. Staden kändes dock hemtrevlig, eftersom även andra familjemedlemmar har studerat i Vasa.

Konst har alltid varit nära Sariannas hjärta, så hon sökte arbetsplatsen direkt då en möjlighet till det gavs. Nu trivs hon på Kuntsi redan för andra sommaren i rad.

- Jag väntar ivrigt på att bemöta kunder och alla diskussioner. Utställningarna väcker tankar, berättar Sarianna.

sarianna_kallio-konno.jpg

 

Kommunikationsassistent årsmodell 2018

Vid kaffekoppen skriver Nea Koivisto, en 22 årig kommunikationsassistent. Ursprungligen kommer jag från Karleby, därifrån vägarna för ca 3 år sedan förde mig till Vasa för att studera kommunikation. Detta är min första sommar i Vasa och jag väntar ivrigt på vad det kommer att medföra. Vas verkar vara en underbar sommarstad med sina havsstränder och cafén. Min fritid spenderas till största delen i samband med musik och fotboll, trots att långa kvällspromenader och kaffestunder med goda vänner är god motvikt till vardagen.

Min femte arbetsvecka startade just och arbetsuppgifterna har varit mycket varierande. I tillägg till meddelanden och some-uppdateringar har jag utfört intervjuer och skrivit artiklar till stadens informationstidning. Följande månader kommer säkert att vara intressanta och fyllda av de mest olika evenemang. Även fotografering är nära mitt hjärta och jag har redan i flera skeden fått greppa tag om kameran.

Mångsidighet är precis det som gör detta arbete verkligt intressant och därtill även det att det finns tillstånd att brainstorma och komma med idéer. Nämnas kan även att en positiv arbetsmiljö är ett definitivt plus.

Trevlig inledning på veckan åt allihopa!

nea_pienennetty.jpg

 

Lärande arbetsuppgifter och fotboll av hög kvalitet

Vasaburna Pauliina Laukkanen, 22, arbetar som sommarjobbare i sekreterartjänsterna fram till slutet av augusti. Pauliina som studerar statslära och internationell politik på Turun yliopisto återvänder gärna till sin hemstad för sommaren.

- Vasa är en bekant och energisk stad, konstaterar Pauliina.

Av sommarjobbet förväntar hon sig mångsidiga och lärande arbetsuppgifter, eftersom hon denna sommar fungerar som flera personers vikarie. Pauliina gläder sig över det lokala evenemangsutbudet och för en fotbollsintresserad stiger U19 EM-slutturneringen som en av Vasasommarens höjdpunkter.

pauliina_2.jpg