
Rätt att få klient- och patientuppgifter
Dokument och datasystem som innehåller klient- eller patientuppgifter används för att sköta klient- och patientrelationer i den omfattning som arbetsuppgifterna förutsätter.
Förverkligandet av dataskyddet övervakas regelbundet av de dataskyddsansvariga.
Alla som jobbar inom social- och hälsosektorn undertecknar i början av arbetsförhållandet en användnings- och sekretessförbindelse gällande uppgifter och datasystem. Varje arbetstagare förbinder sig till dataskyddsanvisningarna inom social- och hälsosektorn samt ett bra databehandlingssätt.
Du har rätt att få tillgång till dina egna klient- och patientuppgifter. Du har även rätt att använda dig av granskningsrätten till de uppgifter som har lagrats om dig i olika register. På detta sätt kan du även försäkra dig om att de insamlade uppgifterna är korrekta.
Med part avses en person, vars rätt, förmån eller skyldigheter det i myndigheten behandlade ärendet berör. Denne person har rätt att begära uppgifter, som har kunnat påverka behandlingen av det ärende som berör hen.
Klient- och patientuppgifter
Du har rätt att veta varifrån dina uppgifter skaffas, vad uppgifterna används till och hur de överlåts.
Klientdata inom social- och hälsovården är sekretessbelagd.
För förverkligandet av vården upprätthålls ett personregister med klient- och patientuppgifter. Klient- och patientuppgifterna förvaras enligt de ikraftvarande bestämmelserna.
Logguppgifter
Du har rätt att få uppgifter om vem som har använt sig av klient- och/eller patientuppgifter som berör klienten samt åt vem motsvarande uppgifter har överlåtits. Du bör även få kännedom om vad som fungerat som grund vid användning eller överlåtande av uppgifterna.
Ifall du har orsak att misstänka missbruk av dina uppgifter, har du rätt att begära en utredning om vem som använt patient- och/eller klientuppgifter som berör dig (logguppgifter). Begäran om uppgifter är avgiftsfria. Logguppgifter som är äldre än två år överlåts inte, ifall det inte finns särskilda orsaker att göra det. Du får inte överlåta vidare eller använda de logguppgifter denne för annat ändamål.
Den anlides uppgifter
Sekretessskyldigheten och integritetsskyddet förutsätter även efter att en person dött (patientlagen 785/1992 13§). De uppgifter som lagrats i fråga om hälso- och sjukvården under personens levnadstid kan i enskilda fall överlåtas till den person, som behöver uppgifterna för att utreda sina viktiga förmåner eller rättigheter eller också för förverkligande av dessa till delar som uppgifterna är nödvändiga för att förmånerna eller rättigheterna ska förverkligas (t.ex. testamentsärenden).
De överlåtna uppgifterna får inte användas eller överlåtas vidare för andra än ovan nämnda bruksändamål. Begäran görs skriftligt.
Dataskyddsbeskrivningar och blanketter för begäran
Patientregister (pdf)
Hem- och anstaltsvård (pdf)
Barn- och familjesocialarbete (pdf)
Service för barn och familjer (pdf)
Socialservice och vårdtjänster för vuxna (pdf)
Vuxensocialarbete (pdf)
Begäran om granskning av patientregisterdata (pdf)
Begäran om granskning av socialvårdens personuppgiftsregisterdata (pdf)
En parts begäran om att ta del av en handling (hälsovårdsservicen) (pdf)
En parts begäran om att ta del av en handling (socialservicen) (pdf)
Ansökan om överlåtande av uppgifter om en avliden (pdf)
Rättelseyrkande till registerinformation (pdf)
Begäran om logguppgifter (pdf)
Kopieringsavgifter (pdf)
-
Du har rätt att få tillgång till dina egna klient- och patientuppgifter. Du har även rätt att tillämpa din rätt till insyn om du vill veta, vilka uppgifter som lagrats om dig i olika register. På detta sätt kan du även försäkra dig om att de insamlade uppgifterna är korrekta.