Förbigå menyn

Information om coronaviruset

Katu Vaasassa

Färdtjänst för äldre

Vi ordnar färdtjänst för äldre i Vasa med tre seniorbussar. Med färdtjänsten vill vi stöda äldre så att de ska kunna uträtta ärenden utanför hemmet.

Servicen berör alla 65 år fyllda, och rätten behövs inte ansökas. Färdtjänstservicekorten samt begränsningarna för antalet resor och bruttoinkomster finns inte längre.

Servicen är en del av kollektivtrafiken, som förverkligas enligt från dörr till dörr -principen med hjälp av låggolvsminibussar. Taxiservicen är inte ett alternativ till färdtjänsten enligt socialvårdslagen.

Seniorbussen trafikerar vardagar kl. 8.00–16.30. Bussen trafikerar på lördagar kl. 9.00–17.30, förutom i Lillkyroområdet.

Bussen trafikerar inte på söndagar, vardagshelger, midsommardagen eller juldagen. Seniorbusservicen är avsedd för resor inom Vasa stad för uträttande av ärenden. Från Lillkyro går seniorbussar på tisdagar och torsdagar till Vasa centrum eller Laihela.

Rutterna

Tisdagar: Tervajoki järnvägsstation kl. 11.00 – körrutt via Lillkyro – Övre Torget i Vasa kl. 12.00 – paus – Övre Torget Vasa kl. 14.00 – körrutt via Lillkyro – Tervajoki järnvägsstation kl. 15.00

Torsdagar: Lillkyro hälsostation kl. 11.30 – Laihela busstation kl. 12.00 – paus – Laihela busstation kl. 14.00 – Lillkyro hälsostation kl. 14.30

Tidtabellerna och rutterna överenskoms med chauffören. Ifall bussen är fullbokad, berättar chauffören den tidigast möjliga tidpunkten för när färdtjänstbeställningen kan förverkligas. Chauffören bistår vid behov vid på- och avstigning.

Betalning av resan

Självrisken som ska betalas i seniorbussen är den samma som engångsavgiften i en buss, för närvarande 3,20 € / resa. Vid övergång från en zon till en annan (Lillkyro – Vasa/Laihela) är priset 5,20 €.

Kontanter kan användas som betalningsmedel och betalningen kan även utföras med en resebiljett för Vasas lokaltrafik. t.ex. ett veterankort. Bank- eller kreditkort fungerar inte i bussarna.

Veteraner är berättigade till gratis färdtjänst, liksom personliga assistenter som utsetts för resenärerna.

Betalning med Waltti-kortet

Du kan betala i Seniorbussen med det nationella Walttikortet, som även används i Vasa lokaltrafiks bussar.

Med Waltti-kortet återstår en självriskandel på endast 1,33 €. Vid övergång från en zon till en annan är priset 4,20 €. Ett nytt Waltti-kort kostar 5 €.

Kortet kan lösas ut och laddas på följande ställen:
Wasa Citybus kontor, Övre Torget 4
Medborgarinfon, Biblioteksgatan 13
Lillkyro samservicepunkt, Lillkyrovägen 11
Webbutiken: kauppa.waltti.fi/sv/

Det går att ladda värde- och säsongsbiljetter på Waltti. Det värde som laddas på kortet har ingen utsatt brukstid.

Waltti-kortet är personligt, så t.ex. ett par kan inte använda samma kort när de åker skilt, men med värdekortet kan man betala resan för en medpassagerare. Personbeteckningen länkas till kortet och därför kan ingen annan resa med det förutom kortets innehavare.

Det personliga kortet kan stängas om det kommer bort, dvs. upphittaren kan inte resa med någon annans kort. Även icke-använda resor och värden överförs till det nya kortet, då det gamla stängs vid ett av serviceställena. Läs mer om Waltti-kortet.

Kontaktuppgifter

Ta kontakt

Bussen beställs via chaufförerna, gärna en dag på förhand eller senast en timme före behovet. Vid bokningen av resan behöver chauffören resenärens namn, platsen där resenären plockas upp, destinationen och eventuella medföljare samt de hjälpmedel som används (rullstol, rollator).

Inom Vasa stad: Seniorbussen 1: tfn 044 380 7071 eller Seniorbussen 2 tfn 044 380 7072

I Lillkyroområdet samt resor från Lillkyro till Vasa och Laihela centrum: tfn 044 380 7073

Ytterligare information om Seniorbusservicen: Servicerådgivare, tfn 06 325 2560 vardagar kl. 9–11 och kl. 12–14.30