Förbigå menyn

Specialguidning på Stundars

Soldattorpsguidning och byggnadskonservator Anni Lehtimäki på plats

Välkommen på en specialguidning till museets äldsta byggnad, Soldattorpet från slutet av 1700-talet. Tillsammans med guide Karl David Långbacka får du höra om hur soldaten i Rote nr 128 i Närpes Compagnie bodde och levde sitt liv i torpet. En indelt soldat brukade sin jord i fredstid, men hur var framtiden för soldatänkan ifall maken inte återvände från ett krig eller helt enkelt rymde?

Indelningsverket var det militära system som skulle förse svenska riket med manskap och som byggde på att tre till fem hemman gick samman i en rote för att rusta en soldat och förse honom med ett torp, nödiga uthus, ett halvt tunnland åker, vanligen i byns utmark. I Österbotten infördes indelningsverket med långa tänder först år 1733 – varför tog det så länge här? De indelta soldaterna formade så småningom en ny social klass och medförde även ett helt nytt namnskick som vi har än idag. När soldaten inte var inkallad i militärtjänst var han skyldig att mot vanlig daglön arbeta hos sina rotebönder.

Soldattorpet är flyttat till Stundars från Runsor och är byggnadshistoriskt mycket intressant med bland annat öppna väggbänkar, en gråstenshäll och några unika 1700-tals föremål som ”kakkstolen” och vaggan.

Guidningen startar kl. 12 och 14 vid museiområdets entré.

Byddnadskonservator Anni Lehtimäki informerar om traditionell målning av österbottniska hus. På museiområdet bekantar vi oss med tillverkning, målning och den traditionella rödmyllans egenskaper. Du får bekanta dig med historia och färgsättning för målning av byggnader. På samma gång kan du också få tips till ditt eget husmålningsprojekt.