Du är här

Upplev Vasa

Klassisk balett

Den undervisning som ges på dansavdelningen är den fördjupade lärokursen inom den grundläggande konstundervisningen. Dansundervisningen är uppdelad i studier i tidig ålder, grundstudier och fördjupade studier.
Varvastossuissa jonossa
 
Studierna i tidig ålder är avsedda för barn i åldern 4-7 år och kallas barndans. Inom dansens grundstudier och fördjupade studier är huvudämnet i huvudsak klassisk balett och biämnet nutidsdans. De elever som förbinder sig till de fördjupade studierna får också färdigheter att söka till yrkesstudier i dans. Undervisningen ges enligt en fastslagen läroplan. Den öppna avdelningen erbjuder i mån av möjlighet undervisning för dansintresserade över 16 år och äldre (även vuxna).

Eleverna till dansavdelningen antas utan tester. En ny elev kan också söka direkt till grundstudierna, varvid läraren bedömer elevens nivågrupp. Det är kontinuerlig anmälan till barndans, till övriga studier är ansökningstiden mars eller andra tider som meddelas skilt. Du kan fylla i blanketten här.

Målet för undervisningen är att stöda barnet och den unga att växa och glädjas i rörelsen och dansen. Dessutom är målet att ge kunskaps-mässiga färdigheter i konstdans. Den genomgripande tanken är att undervisningen utvecklar i positiv anda färdigheter att ägna sig åt och framföra dans på ett mångsidigt sätt.

Balettlektionen består av övningar på stång och golvet, med vilket inlärs dansuttryck i den klassiska balettens stil. Övningarna utvecklar bl.a. styrka, smidighet, balans och kroppskontroll. På lektionerna inlärs även den klassiska balettens tradition och praxis. I biämnet nutidsdans kombineras traditionell modern dans och jazzdansteknik med de inriktningar som finns i denna tids konstdans. Skapande uppgifter och improvisation skapar en stark bas för att lära sig även andra dansstilar.

Grundstudier i klassisk balett

Grundstudierna i klassisk balett framskrider enligt år och nivå.

  Undervisningstid per vecka Terminsavgift*
Balettstart 60 min + 60 min 255,00
Nivå I 60 min + 60 min 255,00
Nivå II 60 min + 75 min 255,00
Nivå III 75 min + 75 min + 60 min biämne 284,00 + biämne 107,00
Nivå IV 90 min + 90 min + 60 min biämne 284,00 + biämne 107,00

 

 

När grundstudierna avslutats erhåller eleverna avgångsbetyg för grundstudier i dansens fördjupade lärokurs.

Fördjupade studier i klassisk balett

När de fördjupade studierna avslutats erhåller eleverna avgångsbetyg för hela den fördjupade lärokursen i dans. Studierna kan i regel avslutas vid 19 års ålder.

                                      Undervisningstid per vecka Terminsavgift*
Nivå I (tid 1 år) 90 min + 90 min + 75 min biämne 327,00 + biämne 107,00
Nivå II (tid 2 år) 90 min + 105 min + 75 min biämne 327,00 + biämne 107,00
Nivå III (tid 2-3 år) 90 min + 105 min + 75 min biämne 327,00 + biämne 105,00

 

Familjerabatter och frielevplats

Familjerabatter beviljas på basen av anhållan från den högsta avgiften (hel avgift) till den lägsta (max. 50%) Rabatterna gäller inte elever på den öppna avdelningen. I Kuula-institutet finns också möjlighet till partiell eller hel frielevplats.

Specialstudier i konst – Taikonakademin

Vill du få dina dansstudier tillgodoräknade inom andra stadiets utbildning som upprätthålls av Vasa stad? Tag kontakt med din studiehandledare och Kuula-institutets rektor.

*Ändringar möjliga.

Klassinen baletti