Du är här

1.10.2018 - 13:22

66 kandidater deltar i ungdomsfullmäktigevalet

Nuorisovaltuuston pj Antonio Teca ja varapj Roosa Rantala 2018
Ett stort antal Vasaungdomar anmälde sig som kandidater i ungdomsfullmäktigevalet i Vasa. Sammanlagt 66 ungdomar inleder nu sitt valarbete inför valet som hålls i början av november.

Kandidatlistan för ungdomsfullmäktigevalet finns här. Valet ordnas 6–7.11. Rösträtt har alla 13–20-åringar i Vasa, och röstningen sker i skolorna och på ungdomsgården Kultsa.

- Jag är väldigt nöjd med antalet kandidater som är större än vid förra valet för två år sedan, glädjer sig koordinatorn för ungdomsärenden Aino Niskala från Vasa stads ungdomsservice.

I Vasa hörs de ungas röst

Representanterna för ungdomsfullmäktige har närvaro- och yttranderätt vid nämndernas sammanträden. Ledamöterna har i uppgift att göra de ungas röst hörd, ta ställning till aktuella ärenden och lämna in initiativ och ställningstaganden. Stigen för påverkan har varit på tapeten inom Vasa stads ungdomsservice i flera år redan.

- Inom exempelvis pilotprojektet Ungas Future har de unga fått utveckla sitt bostadsområde med ett anslag på 15 000 euro. Och nu har ungdomar som deltagit i försöket ställt upp som ungdomsfullmäktigekandidater, säger Niskala.

Pengar till ungdomarna för egeninitierat hobbyutövande

Mandatperioden 2017–2018 har ungdomsfullmäktige även fått  mötesarvorden för representanterna.

- Från början av år 2019 börjar ungdomsfullmäktige dela ut pengar till ungdomar för att möjliggöra egeninitierat hobbyutövande. Fullmäktige har även satsat på synligheten i sociala medier, och olika evenemang på fritiden och i skolorna har gjort fullmäktige till en naturlig del av ungdomarnas vardag, säger Niskala.

Till ungdomsfullmäktige väljs 22 ordinarie ledamöter och tio ersättare. Val ordnas vartannat år.

Relaterade artiklar: 

Senaste