Du är här

4.10.2018 - 13:10

I Tikanojas konsthem visas verk av de älskade bröderna von Wright

Veljekset_Bröderna von Wright
I Tikanojas konsthem öppnas 6.10 utställningen Bröderna von Wright som lyfter fram brödernas mångsidiga produktion. Utställningen har producerats av konstmuseet Ateneum. Utöver fågelmålningar visas bland annat landskapsmålningar, stadsbilder, vetenskapliga illustrationer, stilleben och porträtt. På utställningen kan man se närmare 90 verk och den visas fram till 3.2.2019

Konstnärsbröderna Magnus (1805–1868), Wilhelm (1810–1887) och Ferdinand (1822–1906) von Wright från Savolax är kända för i synnerhet sina verk med fågelmotiv. Magnus och Ferdinand hörde också till sin tids mest betydelsefulla landskapsmålare i vårt land. Den mellersta brodern Wilhelm gjorde karriär i Sverige och koncentrerade sig främst på vetenskapliga illustrationer.

Brödernas intresse för naturen vaknade redan i barndomshemmet på herrgården i Haminanlaks nära Kuopio. Jaktturerna som de gjorde tillsammans med fadern inspirerade till ett intresse för teckning. Förutom fåglarna som de jagat tecknade och målade de även akvareller av traktens landskap.

Karakteristiskt för brödernas konst är avbildningarnas detaljrika, vetenskapliga noggrannhet, men samtidigt förmedlar de en speciell kärlek till naturen.

Med finns verk som sällan visas offentligt

Amanuens Anna Franck från Vasa stads museer berättar att utställningen visar många verk som hör till privata samlingar och som sällan har förevisats offentligt.

- Utställningen är också ett bra tillfälle att samtidigt bekanta sig med både konstens och naturvetenskapens historia, tillägger Franck.

I många av utställningens verk har Haminanlaks och dess omgivning avbildats. Dessa verk vittnar om i synnerhet Ferdinands förhållande till sin hembygd, men utgör samtidigt exempel på ett skickligt landskapsmåleri.

Förutom landskapen visas avbildningar av gården med djuren samt herrgårdsvyer. På utställningen får man också se Magnus stadsbilder från 1800-talets Helsingfors.

På fågelmålningarna finns ståtliga rovfåglar, vattenfåglar med glänsande fjädrar och bekanta småfåglar avbildade, men vid sidan av dessa visas också fågelarter som är mer sällsynta i Finland. Dessutom har ett urval av Wilhelms vetenskapliga illustrationer av fiskar och fåglar sammanställts till utställningen.

På utställningen visas också stilleben och porträtt.

Kurator för utställningen är amanuens Anne-Maria Pennonen från konstmuseet Ateneum. Ateneums huvudsamarbetspartner är Helsingin Sanomat, KPMG och HOK-Elanto.

Evenemang

Guidningar för allmänheten hålls söndagarna 21.10, 18.11, 16.12 och 20.1 kl. 13 på svenska och kl. 14 på finska. 

Du kan komma och bekanta dig gratis med utställningen lördag 8.12, då även Kuula-institutets elever håller en konsert i Tikanojas konsthem.

Onsdag 9.1.2019 har Tikanojas konsthem öppet till kl. 20. Ateneums amanuens Anne-Maria Pennonen håller kuratorsrundan kl. 18 med temat Bröderna von Wright i gränslandet mellan vetenskap och konst.

 

Bild: Ferdinand von Wright: Den första överraskningen (1880). Finlands nationalgalleri/Konstmuseet Ateneum, samling Herman och Elisabeth Hallonblad. Foto: Finlands nationalgalleri/Hannu Pakarinen.

Senaste