Du är här

16.2.2018 - 16:51

”Jägarna – Fem berättelser” tävlar om segern i Serie-Finlandia

Mika Lietzén foto Sonja Ahola
Mika Lietzéns seriealbum Jägarna – Fem berättelser, som utgivits av Vasa stads museer, är nominerat till hederspriset Serie-Finlandia. Priset beviljas för ett inhemskt förtjänstfullt seriealbum och det delas ut 23.3 vid seriefestivalen Tampere Kuplii.

Anmälda var totalt 54 seriealbum, av vilka en av Tampere Kuplii ry tillsatt jury på fyra personer valde tio till finalen. Juryn konstaterade att albumens nivå igen en gång var hög och valet var svårt.

Årets pristagare väljs av emeritusprofessor i astronomi Esko Valtaoja. Prissumman är 5 000 euro. Priset delas nu ut för elfte gången.

Ett nytt perspektiv på Jägarna-utställningens teman

Jägarna – Fem berättelser utgavs i samband med öppningen av Jägarna-utställningen på Österbottens museum senaste höst. Seriealbumet öppnar nya perspektiv kring utställningens teman, men fungerar även som ett självständigt verk.

I jägarnas historier ryms entusiasm, äventyrslust och romanser, men också osäkerhet, hemlängtan och rädsla. Även med döden gör man bekantskap.

Albumets upphovsman Mika Lietzén berättar att historierna och deras huvudpersoner är fiktiva, men att de efterliknar verkliga historiska händelser.

- Jägarnas historia är liksom andra soldaters tämligen manscentrerad. Jag strävade efter att beskriva händelserna även ur andra perspektiv. Som berättare fungerar bl.a. en värvare i medelåldern, en glädjeflicka från Liepaja och en skeppsgosse på fartyget Arcturus, avslöjar Lietzén.

Lietzén är nöjd med att boken intresserar.

- Alla nominerade till Serie-Finlandia är mycket bra. Jägarna är i gott sällskap, säger Lietzén.

Seriealbumet kan köpas i Österbottens museums museibutik.

 

www.sarjakuvafinlandia.fi

Bild: Mika Lietzén, fotograf: Sonja Ahola

Senaste