Du är här

30.11.2017 - 10:26

Mycket att njuta av för vänner av körsång i vår

Svanholm Singers
Vasa Körfestival ordnas inkommande vår den 9-13 maj redan för 26:e gången. Det internationella storevenemanget för sång- och körmusik bjuder igen på mångsidigt program för tusentals musikvänner.

Till festivalen väntas närmare hundra körer såväl från Finland som från utlandet. Huvudartisterna är premierade körer och ensembler.

- Under den fem dagar långa festivalen får vi igen se och höra fina konserter i Vasa med omnejd, berättar festivalproducenten Toni Sjöblom från Vasa stads kulturcenter.

Unga körer och ensembler

Sjöblom berättar att till exempel Musta lammas, Spira Ensemble och Ilo Ensemble alla är grundade på 2010-talet.

Den uttrycksfulla a cappellakören Musta lammas, som består av över tjugo yrkesmusiker, groovar och klingar tillsammans lika tight som ett band. Kören som leds av Ida Olsonen vann i juni 2017 körtävlingen Aarhus Vocal Festival i Danmark och priset för det mest innovativa arrangemanget.

Kammarkören Spira Ensembles repertoar fokuserar närmast på klassisk körmusik och ny musik. Körens konstnärliga ledare är musikdoktor Kari Turunen. Spira Ensemble fick i juni 2015 vid Tampereen Sävel-körmönstringen den förnämsta utmärkelsen, dvs. Grand Prix-priset. Speciellt beröm fick Spira Ensemble för körens och dirigentens musikaliskt starka tolkning samt den fina och jämna klangen.

Ilo Ensembles musik baserar sig på folkmusik. Ensemblen hänför med sin varma klang och sitt lediga scenframförande, där också improvisationen har sin plats. Ensemblen på fem personer vann den internationella vokalensembletävlingen Tampereen Sävel sommaren 2017 och har slädsång som passion.

Toivo Kuulas storverk Stabat mater framförs för första gången i Vasa

Nästa år har det gått 100 år sedan Toivo Kuulas död. Till minnet av detta ordnas en Kuula 100–konsert, vars huvudsakliga verk är Kuulas Stabat mater för blandad kör och orkester. Det här verket hör till de betydande verken inom finländsk musik och framförs för första gången i Vasa. På konserten uppträder Tammerfors filharmoniska kör samt Vasas och Seinäjokis stadsorkestrar tillsammans under ledning av Anna-Maria Helsing. Också Studentkören Pedavoces deltar i konserten med ett a cappella-parti.

Tammerfors filharmoniska kör är en stor kör på ca 90 sångare, som har befäst sin ställning som en högklassig oratoriekör. Till körens repertoar hör stora orkesterverk och a cappella-produktioner.

Svenskt toppkunnande

Svanholm Singers som kommer från Lund i södra Sverige har etablerat sig som en av Sveriges mest framstående kammarmanskörer. Kören har vunnit första pris på flera internationella körfestivaler och åker flitigt omkring och håller konserter i Europa och Japan. Kören som redan gett ut fem skivor leds av Sofia Söderberg.

Kraja är en svensk sånggrupp bestående av fyra unga kvinnor. Kraja har gett ut fyra skivor där de två första var inriktade speciellt på svensk folkmusik. Kvartettens arrangemang har väckt mycket uppmärksamhet och Kraja har också blivit en av de internationellt mest kända svenska folkmusikgrupperna.

Workshoppar ordnas igen för körer

Kari Turunen som hör till de ledande namnen inom körvärlden i Finland håller en workshop om körövning. Där behandlas bland annat vad som är körövningarnas roll i hela verksamheten, vad som görs under övningarna och hur de blir inspirerande och effektiva.

På workshoppen Att sjunga rytmmusik i kör – en verktygslåda berättar Ida Olsonen om Musta lammas övningsprocess. Hela kören är med och visar exempel. Deltagarna har möjlighet till uppsjungning och de får sjunga Musta lammas repertoar med kören. Workshoppen passar såväl för kördirigenter, enskilda sångare som för hela kören.

Körerna kan anmäla sig till festivalen 1.11.2017–31.1.2018 och biljettförsäljningen till konserterna börjar 15.2.2018.

 

Mera uppgifter: www.vaasachoirfestival.fi

Du hittar oss på facebook: www.facebook.com/vaasachoirfestival

Biljetter: www.netticket.fi

 

Foto: Svanholm Singers, fotograf Emil Langvald

Relaterade artiklar: 

Senaste